Karadeniz'den kaçan kaçana
Abone olMakus talihini bir türlü yenemeyen Karadeniz'de nüfus göç nedeniyle düşüyor. 2000'de 8.4 milyon olan nüfus 2005'te 8.3 milyona kadar geriledi.
Türkiye'nin Başbakanlar çıkaran Karadeniz bölgesi makus talihini bir türlü yenemiyor. Yüksek olduğu için zaman zaman eleştirilen nüfus artış hızı Karadeniz bölgesi için geçerli değil. Çünkü nüfus Karadeniz'in birçok ilinde hızla düşüyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) 2010 yılına kadar olan dönemi kapsayan projeksiyonuna göre nüfus bölgedeki 18 ilin 13'ünde düşecek. 2000 nüfus sayımında 8 milyon 429 bin kişi olan Karadeniz'in nüfusu 2005 projeksiyonlarında 8 milyon 303 bin kişiye geriledi. Bir başka deyişle doğumlara karşın ölüm ve diğer bölgelere verilen göç nedeniyle nüfus 125 bin kişi azaldı.
2010'A KADAR DÜŞECEK
Nüfusu artan iller çıkarıldığında aslında 13 ildeki nüfus azalışı 259 bin 809 kişiye ulaşıyor. Düşüş oranının en yüksek olduğu iller Sinop ve Kastamonu. Verilere göre Sinop'ta nüfus yüzde 14, Kastamonu'da yüzde 11.4 geriledi. Trabzon ve Tokat ise aldığı göçle nüfusunu artırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize de nüfusu azalan iller arasında yer alıyor. DİE'nin yaptığı projeksiyona göre, 2010 yılında Türkiye'nin nüfusu yükselişini sürdürürken Karadeniz göç vermeye devam edecek. 2005 için Türkiye'nin 72 milyon 65 bine ulaşan nüfusu 2010'da 76.5 milyon kişiye ulaşacak. Beş yıl sonra Karadeniz nüfusu ise 242 bin kişi daha da düşecek ve 8 milyon 61 bin kişiye gerileyecek. 2010 yılına kadar 18 ilin 14'ünde nüfus düşüşü sürecek. Verilere göre sadece Tokat, Trabzon, Gümüşhane ve Düzce'nin nüfusunda küçük çaplı artışlar olacak.
Orman dezavantaj oldu
Kastamonu Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil Öztosun
BURADA en önemli sorun ormanlık arazi. Ekilebilir arazinin yüzde 64'ü orman. Kastamonu ilk listede teşvikli il kapsamına giremedi. Ancak kalkınmışlık sıralamasında 71. olduğumuz anlaşılınca bizi de dahil ettiler. Kapsama alınınca bitmek üzere olan 80 parsellik organize sanayi bölgesinin yarısı hemen doldu. Sanayiciler döküm sanayi, orman ürünleri ve mobilya yatırımına geliyorlar.
En kötüsü beyin göçü
Giresun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İbrahim Yamak
ŞEHİR sürekli göç veriyor. Ancak daha da önemlisi beyin göçü. Çalışacak yer bulamayan gençler üniversiteleri bitirdikten sonra geri gelmiyor. Sıkıntılar aşılamayınca ilden sermaye göçü de yaşanıyor. Devlet, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) diye bir proje hazırladı ama o da Trabzon'a teşvik sağlamak için uyduruldu. DOKAP'tan ümidimiz yok. Teşvikler sayesinde biraz canlanma yaşanıyor.
Gençler umudu kesti
Sinop Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Taner Derici
GÖÇ veren illerin başındayız. Tarım gelişmemiş. Sanayiyi saymaya kalksanız bir elin parmaklarını geçmez. Teşvikli il olmamıza karşın organize sanayideki 70 parselin 10 tanesi doldu. Gençler iş arama umudunu kesmiş. Deniz kenarındayız ve havaalanımız var ama kullanamıyoruz. En büyük sanayimiz olan cam fabrikası işçilerle olan problem nedeniyle şu anda kapalı. Kısaca Sinop emekli ve köylü kenti olarak yoluna devam ediyor.
Teşvikler kurtaracak
Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu
GÖÇÜN nedeni ekonomik. Rize ağırlıkı olarak İstanbul'a göç veriyor. Burada çay dışında fabrika imkanı bulunmadığından iş bulunmasında sıkıntı yaşıyoruz. Teşvikli kapsamında olunması bize bir avantaj sağlayacakmış gibi görünüyor. Ancak bu ne kadar derde derman olur bilemiyorum. Teşvik nedeniyle kamulaştırmalar başlamamasına karşın ambalaj ve inşaat malzemesi üretimi için başvurular bulunuyor.
İş için izdiham yaşandı
Çarşamba (Samsun) Sanayi ve Tic. Odası Başkanı Yusuf Kefeli
BAFRA, Çarşamba, Terme'de geçinemeyen esnaf kepenk kapatıp köye dönüyor. Sanayi yok denecek kadar az. Bir girişimcinin yaptığı tekstil yatırımı için 300 kişi işe alınacaktı. Hiçbir yerde duyurulmamasına karşın 4 bin kişi kapılarda başvuru için kuyruk oldu. Organize sanayi yapma çabalarımız 1. derecede tarım arazileri nedeniyle gerçekleşmiyor. Tek isteğimiz organize sanayi bölge sorununun halledilmesi.
Haber: Tarık Yılmaz
Kaynak: