Karadeniz’de sular ısınıyor... Türkiye doğruladı! ABD, savaş gemisi gönderiyor
Abone olABD, 2 savaş gemisinin boğazlardan Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulundu.
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim tırmanırken ABD'den
tansiyonu iyice yükseltecek bir açıklama geldi. ABD Savunma
Bakanlığı'nda görevli yetkili, "Karadeniz'e savaş gemisi
gönderebiliriz" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin
gelecek hafta savaş gemisi yollayacağını doğruladı.
Son haftalarda Kiev ve Moskova hattında yaşanan gerilime birçok ülke farklı açıklamalarla müdahil olurken dün gece ABD’den çok net ve korkutucu bir açıklama geldi.
Ukrayna’ya destek
ABD Savunma Bakanlığı’nda görevli üst düzey bir yetkili, ABD’nin Karadeniz’e birkaç hafta içerisinde savaş gemisi gönderebileceğini duyurdu. İsmini açıklamak istemeyen yetkili ABD’nin Rusya’nın karşısında Ukrayna’ya destek olmak ve birlik mesajı vermek için böyle bir hamle yapmayı planladığını söyledi.
'Montrö' dolayısıyla türkiye kilit konumda
ABD donanmasının Karadeniz’de rutin olarak devriye gezdiğini vurgulayan yetkili Karadeniz’e savaş gemisi yollamanın ise “Moskova’ya, ABD’nin gelişmeleri yakından izlediği” mesajını vereceğini söyledi. Montrö Anlaşması uyarınca ABD’nin Karadeniz’e savaş gemisi göndermeden önce tam 14 gün Türkiye’ye bilgilendirme vermesi gerekirken Ankara’dan flaş bir açıklama geldi.
CNN’e konuşan ABD’li yetkili, Ukrayna’ya destek olmak için Amerikan donanmasının bu hamleyi gerçekleştirebileceğini söyledi.
Türkiye: ABD gemileri 4 mayıs’a kadar kalacak
Reuters haber ajansın son dakika gelişmesi şeklinde servis ettiği haberde, Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Türkiye’ye konuyla ilgili bilgi verdiğini aktardı. Yapılan açıklamada Boğazlar’dan iki ABD savaş gemisinin geçerek Karadeniz’e gideceği belirtildi.
Yapılan açıklamada ABD’ye ait savaş gemilerinin 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacağı belirtildi.
Rusya'dan 'Montrö' açıklaması
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada Rusya'nın 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin taraf devleti olduğunu anımsatarak "Anlaşmayı revize etmeye yönelik her türlü girişim ülkemizin çıkarlarını etkiler. Bu sözleşmeyi Karadeniz havzasında istikrar ve güvenliğin, özellikle de savaş gemileri trafiğinin kilit faktörü olarak görüyoruz" dedi.
'Türkiye özel bir role sahip'
Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin Karadeniz'e giren, kıyıdaş olmayan ülkelere ait savaş gemilerine tonaj, süre sınırlaması ile bazı kategorilerdeki gemiler için silah türü kısıtlaması getirdiğine dikkat çeken Zaharova, Karadeniz havzasına girişle ilgili bildirimleri gönderme prosedürünün de bu sözleşmeyle düzenlediğinin altını çizdi.
Zaharova, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne istinaden belirlenen uluslararası hukuk düzenlenmesinin Rusya için bir alternatifi olmadığını da vurgulayarak "İlgili tüm devletlerin buna sorumluluk bilinciyle yaklaşacağını umuyoruz. Elbette bu konuda Türkiye, özel bir role sahip" diye ekledi.