Karadeniz'de korkutan etnik gerginlik!
Abone olGümüşhane'de korkutan etnik gerginlik. 200 kişi doğu kökenli işçilerin çalıştığı şantiyeyi bastı. Can güvenliği kalmayan işçiler iş bıraktı.
Her yıl fındık toplamak için Karadeniz'e giden Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi kökenli tarım işçileriyle bölge vatandaşları arasındaki gerilim bu kez Hidroelektrik Santralı (HES) inşaatında ortaya çıktı.
Gümüşhane'nin Kürtün ile Giresun'un Doğankent ilçesi sınırları içerisinde yapılmakta olan Hidroelektrik Santralı (HES) inşaatında köylülerle işçiler arasında gerginlik yaralanmalara neden oldu. Gümüşhaneli 200 köylü doğu kökenlilerin çalıştığı şantiyeyi bastı. 32 kişi yaralandı. Olaylar üzerine inşaatta çalışan işçiler can güvenliklerinin olmadığını ileri sürerek işi bırakıp memleketlerine döndüler.
Ajans Habertürk'ün haberine göre, işçilerle köylüleri karşı karşıya getiren süreç şöyle başladı:
Bir bölümü Doğankent sınırları içerisinde yapımı süren HES inşaatının "Akköy 2 yaşmaklı" şantiyesi yakınında kamyona tomruk yükleyen 60 yaşındaki Şaban Kaya adlı köylünün yolu trafiğe kapatması sonucu santral inşaatında çalışan işçilerle aralarında tartışma çıktı. İddiaya göre işçilerden biri silahını çekerek yere doğru ateş etti. Olay araya girenler tarafından büyümeden önlendi.
Olayın duyulmasının ardından çevre köylerden toplanıp gelen bir gurup köylü şantiyeye gelerek işçilere saldırdı. Çıkan arbedede Şantiye Şefi Teoman Uludağ ile 14 işçi yaralandı. Bölgeye gelen jandarma ekipleri bu olaylarla ilgili olarak 11 kişiyi göz altına aldı.
200 KİŞİ İLE GELDİLER
Bu olaydan birkaç saat sonra toplanan 200 kişilik köylü grubu bu kez Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları içerisinde bulunan aynı firmanın Gökçebel şantiyesine saldırdı. Gelen gurup, Gümüşhane ve Giresunlu olmayanların bölgeyi terk etmeleri konusunda çalışanları tehdit ederek işçilere saldırdıkları iddia edildi. Çıkan kavga sonucunda 18 kişinin çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralandığı olay jandarma ekiplerinin müdahalesi sonucu önlendi.
Daha sonra gerginliğin yaşandığı inşaat şantiyeleri Jandarma ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Bölgeye 50 kişilik Emniyet müdürlüğüne bağlı Çevik kuvveti ekibi gönderildi. Bu olaylarla ilgili olarak da 14 kişi göz altına alındı.
GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI
Kürtün kaymakamı Zafer Engin,yaşanan olayın etnik ayrımcılıkla bir alakasının olmadığını belirterek, "Olay şantiye çalışanlarıyla köylüler arasında bir anlaşmazlık sonucu çıktı. Daha sonra köylüler ile işçiler arasında yeniden gerginlik yaşanmış. Olay şantiye çalışanları ile köylüler arasında oldu. Bu kürt kökenli vatandaşlarımıza karşı yapılan bir olay değildir. Gerekli tedbirler alındı. Soruşturma devam ediyor" dedi.
DOĞULU İŞÇİLER NE DİYOR
Yaşanan gelişmeler üzerine, çoğunluğunu, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli ve Osmaniyeli olan Hidroelektrik santrali inşaatında çalışan yaklaşık 750 kişinin can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle işlerini bırakarak memleketlerine döndüler.
Gökçebel şantiyesinde çalışan Selami Özdemir, "Köylüler aniden içeri girdi. Ellerinde bıçak silah ve sopalar vardı. Diyarbakır'lı ve Elazığlı olup olmadığımızı sordular. Ardından saldırıya uğradık. Birkaç arkadaşımız yaralandı. Bize de (çekin gidin buralardan) dediler. Doğan Sağlam adlı işçi ise , "25-30 minibüs dolusu köylü gelip şantiyeyi bastı bizleri ve arkadaşlarımızı darp edip tehdit ettiler" dedi.
FİRMA ADALETSİZLİK YAPIYOR
Yaşanan gelişmelerin İnşaat firması yönetiminden kaynaklandığını belirten köylülerden Çetin Kal, "Olayın Türk-Kürt kavgasıyla uzaktan yakından alakası yoktur. Burada ki tek sorun bu yörede çok sayıda işsiz genç var. Onlarda bu inşaatlarda çalışmak istiyorlar. Ama onların başvuruları pek dikkate alınmıyor. İnşaatta çalışanların yüzde 80'i doğu kökenli. Olayların asıl sebebi budur" dedi.
MUHTAR, "TÜRK-KÜRT YILLARCA BERABERİZ"
Köyünden çok sayıda kişinin bu inşaatlarda çalıştığını belirten Kürtün'ün üçtaş köyü muhtarı Ali Ay, "Kendini bilmez kişilerin kendi menfaatleri için insanları kullanarak çıkardıkları bir olaydır. Bunu Türk-Kürt kavgasına çekmesinler. Benim köyümden 100 gençte orda çalışıyor yıllardan beri onlarla birlikte aynı kaptan yemek yiyor" dedi.
PROVAKATÖRLER VAR
Kürtün Belediye başkanı Ahmet Kanat, "Olayların başlamasından kısa bir süre sonra oraya gittim. Yaralı bazı vatandaşları kendi araçlarımızla hastaneye taşıdık. Çok talihsiz olaylar oldu. Firmadan nemalanmaya çalışan bazı kişilerin oyunu olduğunu sanıyorum. Pravakatörler bu işi bu hale getirdi. Burada yıllardan beri Türk-Kürt işçiler bir arada çalışıyor. Bu olayların bunla bir alakası yok. Gümüşhane ile hiç yok. Göz altına alınanların hepsi Doğankent ilçesinin köylüleri" dedi.
VALİLİKTE TOPLANTI
Bu arada Yaşanan gelişmeler üzerine, doğu kökenli vatandaşların işlerini bırakıp memleketlerine dönmeleri sonucu baraj inşaatında çalışmalar durdu. Olayların Etnik ayrımcılığa doğru çekilmesi üzerine Giresun valiliğinde, Vali Mustafa Yaman , Doğankent Kaymakamı Nafiz Yavuz ve Belediye başkanı Nazmiye Kabadayı ve İnşaat firmasının üst yetkililerinin katıldığı bir toplantı yapıldı.