Karadeniz suları 20 metre yükselecek

Abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan ürküten Karadeniz açıklaması.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Bilgisayar modellemelerinde ön görülen koşullar 2100 yılına kadar değişmezse Karadeniz'in suları iklim değişimine bağlı olarak 20 metre kadar yükselebilecek" dedi.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde küresel ısınma ve iklim değişimi nedeniyle sürekli dolan Karadeniz'in "ısıtılarak taşan tencere" gibi taştığını savundu.

Bektaş, 6 bin 500 yıl önce tatlı su gölü olan Karadeniz'in eski kıyı çizgisinin bugün 100-150 metre su derinliğinde bulunduğunu ifade ederek, "1992-2005 yılları arasında Karadeniz'in su seviyesindeki yükseliş bir önceki on yıla göre 2-3 kat daha artarak yıllık 8-9 milimetreye ulaşmıştır. Bilgisayar modellemelerinde ön görülen koşullar 2100 yılına kadar değişmezse Karadeniz'in suları iklim değişimine bağlı olarak 20 metre kadar yükselebilecek" diye konuştu.

2010-2011'DEKİ 20 SANTİMLİK YÜKSELME ENDİŞEYİ ARTIRDI

NASA'nın uydudan yapılan deniz seviyesi ölçümlerine göre 2010 ve 2011 kış aylarında emsali görülmemiş, gizemli 20 santimetrelik deniz seviyesi yükselimlerinin Karadeniz'in karalar üzerindeki ilerlemesini daha da endişeli boyuta taşıdığını belirten Bektaş, şunları söyledi:

"Son verilere göre atmosfere salınan karbondioksit ve diğer gazların azaltılmasıyla 2050 yılına kadar küresel ısınmanın olumsuz etkileri yüzde 25-50 oranında azaltılarak okyanuslardaki deniz suyu seviyesi azaltılabilecek. 21. yüzyıla  depremden daha çok sel, taşkın, heyelan ve deniz seviyesi yükselimi gibi iklim değişimine bağlı doğal afetler damgasını vuracak."

Bektaş, Karadeniz'in ne zaman ve ne kadar taşıp, kıyıları ne kadar istila edeceği konusunun sahildeki yaşam planlaması açısından hayati önem taşıdığını da kaydetti.

Günün Önemli Haberleri