Karaciç: Vicdani sorumluluk benim
Abone olLahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde savunmasını tamamlayan Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç savaş zamanında yaşananların 'vicdani sorumluluğunu' üstlendi. Ancak Karaciç Srebrenitza katliamının emrini verdiği iddialarını reddetti.
Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları
Mahkemesi'nde (ICTY) savunmasını tamamlayan Bosnalı Sırp lider
Radovan Karaciç savaş zamanında yaşananların 'vicdani
sorumluluğunu' üstlendiğini söyledi.
Ancak Karaciç, herhangi bir katliam emri verdiği iddialarını reddetti.
Savunmasına yazılı bir metni okuyarak başlayan Karaciç, "Şahsıma yöneltilen iddialarla ilgili aleyhimde en ufak bir delile dahi rastlanamadı" dedi.
69 yaşındaki Karaciç, Srebrenitza'da 8 binden fazla Müslümanın öldürülmesi de dahil, savaş ve insanlığa karşı işlenmiş 11 ayrı suçla itham ediliyor.
Eski Bosnalı Sırp lider için ömür boyu hapis isteniyor.
1990'lı yıllarda Boşnak Sırpların siyasi lideri olan Karaciç, Yugoslavya'nın dağıldığı dönemde yaşanan savaşların ardından ortadan kaybolmuş ve 13 yıl sonra, 2008'de yakalanarak yargı önüne çıkarılmıştı.
Srebrenitza'da 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 bin 300 Müslüman Boşnak, Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler (BM) adına görev yapan Hollanda Barış Gücü birliği Dutcbat, bu ölümlere engel olamamıştı.
Lahey'deki duruşmalarda, aralarında Karaciç'in de bulunduğu sanıkların "soykırım kararını, Srebrenitza'nın düştüğü 11 Temmuz 1995 gecesi aldığı" belirtilmişti.
800 sayfalık savunma
Oldukça uzun savunmasını bu sabah tamamlayan Karaciç, Srebrenitza'da yaşananlardan olayların duyulana kadar haberi olmadığını söyledi ve "Yine de Bosna Sırp Cumhuriyeti vatandaşlarının ve askerlerinin işlediği suçların sorumluluğunu üstlenmeye hazırım" dedi.
Karaciç'in savunmasını duruşma salonunda takip eden BBC muhabiri Anna Holligan, "Karaciç savunmasını okurken ömür boyu hapis istemiyle yargılanan bir tutukludansa siyasi programını açıklayan bir politikacıya benziyordu" diyor.
Karaciç'in savunması sırasında sesinin hiç titremediğini ifade eden Holligan, "Belli ki kitlelere hitap etmeye ve kameralara alışık bir kişi" yorumunu yapıyor.
'Etnik temizlik' iddiası
"Beni yargılayarak aslında Sırp halkını yargılamaya çalışıyorsunuz" diyen Karaciç, "Bunu iddia makamı da, mahkeme de çok iyi biliyor. Gerçekleri saptırıyorsunuz" diye devam etti.
BM Savcısı Alan Tieger, bu hafta içinde yaptığı konuşmada, "Karaciç'in o dönemde etnik temizliği bir siyasi politika haline getirdiği açık biçimde ortaya çıkmıştır" demişti.
İddia ve savunma makamlarını dinleyen mahkemenin bir yıl içerisinde kararını vermesi bekleniyor.
Bosna'da 100 binin üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanan savaşın ardından Sırp general Ratko Mladiç de Karaciç gibi Lahey'de yargılanıyor.
O dönemde Yugoslavya'nın Devlet Başkanı olan Slobodan Miloseviç ise Lahey'deki yargılanması devam ederken 2006'da ölmüştü.
Srebrenitza'da ne olmuştu?
- 6-8 Temmuz 1995: Bosnalı Sırp güçler Srebrenitza'yı top ateşine tutmaya başladı.
- 9 Temmuz: Bombardımanın şiddeti artırılınca binlerce Müslüman Boşnak BM kontrolündeki bölgeye sığındı.
- 10 Temmuz: Sırp güçler Hollandalı Barış Gücü askerlerinin mevzilerini bombalamaya başladı. Hollandalılar BM'den hava desteği istedi.
- 11 Temmuz: 20 binden fazla Müslüman Boşnak Hollandalı askerlerin karargahına sığındı. Hollanda'nın F-16 jetleri Sırp mevzilerine hava saldırısı düzenleyince, Boşnak Sırplar ellerindeki Hollandalı rehineleri ölümle tehdit etti.
- 13 Temmuz: Silahsız sivillerin öldürüldüğüne dair ilk haberler gelmeye başladı. Barış gücü askerleri 14 Hollandalı tutsak karşılığında 5 bin Müslüman Bosnalıyı Sırp güçlerine teslim etti.
- 14 Temmuz: Toplu katliamların başladığı haberleri ortaya çıktı.