Karaciç: Barış için uğraştım
Abone olLahey'de yargılanan eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç savunmasında savaş suçlarından yargılanacağına kendisine ödül verilmesi gerektiğini söyledi.
Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç, Lahey'deki uluslararası
mahkemede hakkındaki iddiaları reddetti, yargılanmak yerine
kendisine ödül verilmesi gerektiğini söyledi.
Karaciç, savunmasına Bosna'da barış için çaba harcayan "hoşgörülü" bir insan olduğunu söyleyerek başladı.
13 yıl kaçtıktan sonra 2008 yılında Belgrad'da yakalanan Karaciç, aralarında soykırım, savaş ve insanlık suçlarının da olduğu 10 ayrı iddia ile eski Yugoslavya için oluşturulan savaş suçları mahkemesinin önünde.
Soykırım suçlaması 1995 yılında Srebrenitza'da 7 binden fazla Bosnalı Müslüman erkek ve erkek çocuğun öldürülmesiyle ilgili olarak yöneltiliyor.
'Bana ödül verilmesi lazım'
Karaciç savunmasına başlarken 90'lı yıllardaki savaş döneminde
yaptığı iyi şeyler için ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.
O dönemde halkın acılarını dindirdiğini savunan Karaciç, sakin bir sesle savaşta ölenlerin sayısının medyada verilenin dörtte biri olduğunu da kaydetti.
Karaciç, zafere yakın olduğu zamanlarda Bosna Sırp ordusunu kendisinin pek çok kere durdurduğunu, barış anlaşmasına varmak için çabaladığını , insanı önlemler aldığını ve uluslararası hukuka saygı gösterdiğini öne sürdü.
Lahey'deki mahkemeyi izleyen BBC muhabiri Anna Holligan, Bosna'dan duruşmayı izlemeye gelen bir çok savaş mağdurunun ve öldürülenlerin yakınlarının, olaylardan en çok sorumlu tuttukları kişinin yargılanmasını görmeye geldiklerini aktarıyor.
Muhabirimiz, Karaciç'in her bir açıklamasının dinleyici sıralarından şaşkınlık, tiksinti ve acı nidalarıyla karşılandığını bildiriyor.
Karaciç'in ilk tanığı olarak Rus Albay Andrey Demurenko'yu çağırması bekleniyor.
Demurenko 1995 yılında Saraybosna'daki BM Barış Gücü'nün komutanıydı.
Otobüste yakalandı
67 yaşındaki Karaciç, 13 yıllık firarın ardından 2008 yılında Belgrad'da bir otobüste yakalanmıştı.
Karaciç'e 1995'te iki soykırım suçlaması yöneltilmiş ve 1992-1995 yılları arasında 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan savaşta Bosnalı Müslümanlar, Hırvatlar ve Sırp olmayan sivillere karşı çeşitli suçlar işlediği belirtilmişti.
Ancak bu soykırım suçlamalarından biri, Sırp kökenli olmayan yüzbinlerce kişiyi zorla evlerinden sürdüğü iddiası Haziran ayında düştü.
Karaciç'in halen yargılandığı suçlamalara Saraybosna kentinin kuşatma altında tutulduğu 44 ay boyunca 12 bin sivilin öldüğü topçu ve keskin nişancı saldırıları da dahil.
Karaciç'in ayrıca 1995 yılının Ağustos ayında Saraybosna'nın topçu ateşine tutulması hakkında sorgulanması bekleniyor.
Eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç de Lahey'de yargılanıyor.