Kara kış artık bir hayal

Abone ol

Türkiye'yi 2100'de ne bekliyor. Uzmanlar kuraklığı yorumladı. Durum vahim...

Hadley İklim Araştırmaları Enstitüsü’ne giren Vatan, uzmanların görüşlerini aldı. Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz iklim değişiminden en çok etkilenecek ülkelerin başını çekecek. Acil tedbir almaya ihtiyacımız var.

İşte uzmanların öngürüleri;

2009’dan sonrası tehlikeli

*Küresel ısınma önümüzdeki 2 yıl aldatıcı bir şekilde duraklayacak. Dünyada 2009’a kadar ortalama ısılarda büyük bir değişiklik olmayacak. Ancak 2009, şimdiye kadar görülen en sıcak yıl olacak. Avrupa’da 1998 yılında yaşanan en sıcak gün rekoru 2009’da kırılacak.

*2009 yılını takip eden 8-10 yıl içinde hava sıcaklıkları küresel olarak 0.3 derece artacak. Bunu küçümsemeyin. Küçük gibi görünen bu sıcaklık artışı yağışlarda azalmaya buharlaşmada ise artışa sebep olacak.

*Türkiye 2020’den sonra görülecek değişimden en çok etkilenecek ülkelerin başında geliyor. Özellikle yağışların yaz aylarında hatırı derece azalacağı ülkelerin başını çekecek. Diğer bir deyimle yüksek risk taşıyan ülkeler arasında... Bu grubun diğer ülkeleri İtalya, Yunanistan, İspanya...

Türkiye en riskli ülkelerden

*Yaz-kış yağmursuz geçen günlerin süresi çoğalacak, yağış ani ve sel halinde olacak. Sebebi sıcak atmosfer tabakasının çok rutubet taşıması...

*Türkiye 50 yıl sonra ise kuraklıktan en çok etkilenen ülkelerin başını çekecek. Türkiye’yi diğer Akdeniz ülkeleri etkileyecek. Özellikle Orta Anadolu ve İç Anadolu’da kuraklık artacak.

*Türkiye’de mevsimler yok olmayacak ama süresi ve ısı farkı değişecek. Kışın sıcaklık artacak. “Kara kış”ı unutun. Kar, dağlardaki kayak merkezlerinde bile önce azalacak, sonra kalmayacak.

*Elimizdeki iklim modellerine göre Türkiye’de çok daha belirgin olan kara ve deniz kontrastı nedeniyle yağmur azalıyor. Isı yükseldikçe toprak rutubeti emildiği için havada rutubet azalıyor, kuraklık artıyor. Bulutsuz yaz aylarının sayısı çoğalıyor.

Beyşehir ve Ulubat gölleri kuruyabilir

Marmara Denizi’nin su seviyesinde 2050’den itibaren azalma meydana gelecek. Göller de kuraklıktan nasibini alacak. Beyşehir ve Ulubat gölleri kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Su rezervlerinde yüzde 30 oranında azalma olacak. Bu nedenle Türkiye toprak altı su kaynaklarına bu zaman içinde gereken önemi vermek zorunda. Yeraltı kaynaklarından yararlanılmazsa kentlerin ve dolayısıyla halkın su ıhtiyacı karşılanamayacak. İspanya, Türkiye ile birlikte su sıkıntısının sancılarını çekecek ülkelerin başında...

En büyük sorun su olacak

Turistik bölgelerde su sıkıntısı artacak. Akdeniz ülkeleri 2080’e uzanan bir süre içinde turizmi Kuzey Avrupa ülkelerine kaptıracak. İklim koşullarının daha elverişli, suyun daha bol olduğu ülkeler Akdeniz ülkelerinin turistini kapacak. İnsanlar bu şartalara nasıl alışacak? Devlet su rezervlerini korumak için nasıl bir önlem alacak? İşte bu sorular nedeniyle Akdeniz ülkelerinin en büyük sorunu su olacak. 2100 yılına kadar Akdeniz, Akdeniz olmaktan çıkacak Afrika gibi olacak

Güneydoğu Avrupa ve Türkiye 2100 yılında bugüne göre çok daha şiddetli kuraklık ve sel felaketleri ile karşı karşıya kalacak. Sıcak dalgaları daha sık tekrarlayacak, keza yağmur ve seller de... Doğu Avrupa’da kışın her 5 yılda bir kez meydana gelen aşırı yağmurlar artacak. Sıcaklık derecesi arttıkça atmosfer daha çok rutubet taşır. Yağmur şiddeti artar. Türkiye sel ve kuraklık arasında gidip gelecek, bazı aylar hiç yağmur yağmayacak.

Kuraklık alarmı

Yağdığı zaman ani ve şiddetli olacak. Ardından yine uzun sürecek bir kuraklık başlayacak. Kuraklık ve susuzluk ardından ani yağmur ve sel Türkiye’de 2100 yılının normal havasını oluşturacak. Her 5 yılda bir meydana gelen sıcak dalgaları daha sık meydana gelecek ve süresi uzayacak. Türkiyenin bulunduğu paralel çok kritik. Kuraklık alarm derecesinde.

Günün Önemli Haberleri