Kapı gibi diploma böyle olur!
Abone olSultan Abdülhamid'in gelirleriyle inşa edilen 110 yıllık Bursa Ziraat Mektebi'nin geçmişi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kitaplaştırıldı.
Kitabın tanıtım toplantısında büyüklüğüyle dikkat çeken Arapça ve Türkçe diplomaları gören Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 'Kapı gibi diploma böyle olur" demekten kendini alamadı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan 'Bursa Ziraat Mektebi' kitabını, Bursa Tarım Meslek Lisesi'nde yapılan toplantıda tanıttı.
1890 yılında Sultan Abdulhamit'in gelirleriyle kurulan mektebin geçmişini kitaplaştırmaktan memnuniyet dulduğunu belirten Altepe, "Bursa'nın yaşayan canlı bir tarih kenti olması için fiziki çalışmalarımızı sürdürürken, kentin somut olmayan değerlerine de sahip çıkıyoruz" diye konuştu.
Bursa için çalışmanın kendisine onur verdiğini belirten Başkan Altepe, Bursa'ya her geçen gün yeni eserler kazandırmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Bizler, elimizdeki değerlerin kıymetini bilmeliyiz.
Bursa'da anıtsal yapılardan şifahanelere, han, hamam, medreselere kadar yapılan restorasyonlarla kent ziynetlerinin canlandırılıp işlevlendirilmesine çalışıyoruz. Bursa'da geçmişi ve bugünü bir arada yaşıyoruz. Sultan Abdülhamit döneminde yaptırılan, yaklaşık bin dönüm araziye sahip olan mekteb, daha önce Bursa Hamidiye Ziraat Mektebi olarak anılıyordu.
Okulun, Bursa odağında ülke tarımını destekleyici bir rol üstleniyor. 110 yıllık tarihinde birçok mezun veren okul, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007 yılında yeniden eğitime açıldı.
Okul faaliyete açıldığından beri öğrencilere ve vatandaşlara tarımın gelişmesine yönelik kurslar ve eğitimler verdiğini de kaydeden Altepe, "Bursa Ziraat Mektebi büyük bir camia ve yıllarca unutulmaya yüz tutmuş bir değer. Bu değerin yaşatılması amacıyla, kaybolmayan ne varsa derlenerek hazırlanan bu kitap, Bursa belgeliğine kazandırıldı" şeklinde konuştu.
"SIRA DİĞER TARİHİ OKULLARDA"
Başkan Altepe, ilerleyen dönemde Bursa'nın köklü eğitim kurumlarından olan Bursa Erkek Lisesi, Tophane Endüstri Meslek Lisesi, Bursa Kız Lisesi, Işıklar Askeri Lisesi ve Necatibey Kız Meslek Lisesi gibi okulların da kitaplarının hazırlanacağını, mahalleler ve köyler üzerine de kapsamlı çalışmalar yapılacağını söyledi.
Bursa Ziraat Mektebi'nden 1959 yılında birincilikle mezun olan Kenan Köklübağ da öğrencilik yıllarına geri döndüğünü söylediği konuşmasında, Başkan Altepe'ye anlamlı çalışmasından dolayı teşekkür ederek, plaket verdi.
Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Bursa Hamidiye Ziraat Mektebi olarak kurulan okulun, Bursa'nın kabuk değiştirdiği bir dönemde ziraati çok yönlü ele aldığını belirterek, öğrencilere geometriden inşaat bilgisine ve çiçekçiliğe kadar birçok farklı alanda kapsamlı eğitim verdiğine dikkati çekti.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Ömer Erdönmez ise Bursa Araştırmaları Merkezi'nin birçok kentte bulunmayan bir oluşum olduğunu söyledi.
KAPI GİBİ DİPLOMA
İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulun eski mezunları ve şimdiki idarecilerinin de katıldığı toplantıda, Başkan Altepe, okulda hazırlanan 1928 yılına ait Osmanlıca bir diploma ile 1934 yılına ait Türkçe bir diplomayı tanıttı.
Büyüklükleri il edikkat çeken diplomaları tanıtan Altepe, diplomayı ilk gördüğünde şaşırdığını belirtti. Devasa büyüklükteki diplomanın tanıtımını yapan Altepe, "İşte kapı gibi diploma böyle olur" dedi.
Tanıtımın ardından protokol üyeleri, misafirhaneyi ve Doğa Bilimleri Müzesi'ni gezdi.