Kapanmayan defter Kılıçdaroğlu'nu terletti
Abone olCHP'de yaşanan Dersim isyanını çözemeyen Kılıçdaroğlu, Kürt sorununda nasıl inisiyatif alıp vekillerini ikna edebilecek?
Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Dersim sorununu netleştiremeyen Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP'nin, Türkiye'nin önüne yeni vizyonları nasıl sunacağı merak konusu. Kılıçdaroğlu, bu dirençten sonra Kürt sorununda ortaya attığı "akil adamlar" önerisine ne kadar sahip çıkacak? Ya da partisi hazır mı?
Yeni CHP'de eski kavga.. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Dersim çıkışı partiyi karıştırdı. Katliamın sorumlusunun CHP ve Atatürk olduğunu söylemesi kimilerine göre "eski", kimilerine göre de "esas CHP'yi" kızdırdı. Ulusalcı grup ile karşıtlar kapıştı. 12 milletvekili Kılıçdaroğlu'nun Aygün'ün açıklamalarına sessiz kalmasını eleştirdi ve yönetime muhtıra gibi bildiri verdi.
DEVŞİRME, DÖNÜŞTÜRME PLANLARI
Bildiride "CHP, sinsi politik maceraperestlerin devşirme, dönüştürme planlarını boşa çıkaracak yeniden bir direniş, bir karşı koyuş, bir siyasi başkaldırı partisi olmak durumundadır" ifadeleri yer aldı. Görüldüğü gibi CHP'nin "ezber bozan" politikalara yelken açması çok ama çok zor. İnanılmaz bir savunma refleksi partiye halen egemen durumda.
DERSİM İMTİHANI
Aslında Dersim sorunu yeni CHP'nin turnusol kağıdı gibi. Siyasette kalite çıtasını yükseltme iddiasındaki CHP için imtihan niteliğini taşıyor. AK Parti'nin bir adım önünde olduğunu iddia eden ana muhalefet, bir şekilde bu sorunu çözmek zorunda. Seçim bildirgesinde önümüzdeki 10-15 yılın yol haritasını çizen partinin tartışılan geçmişini masaya yatırması gerekmez mi? Böylesi bir hesaplaşma partiyi batırmayacağı gibi yüceltir de.
KILIÇDAROĞLU AKİL ADAMLARI NASIL ANLATACAK?
Dersim olayında statik duran yönetim, Kürt sorununa ilişkin nasıl bir çözüm sunabilir? Kritik soru da bu aslında. Aygün'ün Dersim çıkışına katılmayanlar, 1930'lu ve 40'lı yılların devlet politikalarını sorgulamaya karşı kesin duruş sergiliyor. O halde terör sorununa ilişkin Kılıçdaroğlu'nun akil adamlar önerisi, hangi kefeye konulacak? BDP'nin de hararetle desteklediği öneri, "her partiden ikişer akil adam bir masanın etrafına oturup toplumsal mutabakat aramasını" içeriyor.
SEÇİM BEYANNAMESİNDE NEDEN YOK?
İlginç olan bu öneri CHP'nin seçim bildirgesinde yer almadı, açıklanan seçim beyannamesinden sonra ortaya atıldı. Türkiye'nin 10-15 yılının yol haritasında, Kılıçdaroğlu'nun dilinden düşürmediği öneri yoktu. Dahası beyannamede tek bir Kürt kelimesi dahi yoktu. "Parti içinde mutabakat olmadığı için mi konulmadı?" sorusu akıllara ister istemez geldi. Hükümetin ciddiye almayacağı, parti içi muhaliflerin direnç göstereceği endişesiyle öneriyi sonradan telaffuz ettiği ihtimal dahilinde.
CHP YENİ GÖMLEĞİN DİKİMİNDE YER ALACAK MI?
CHP'nin 88 yıllık geçmişi Kılıçdaroğlu'nun tepesinde "Demoklesin kılıcı" gibi sallanıyor. Kabuk değiştiren cumhuriyetin yaşıyla aynı olan CHP'yi değişim rüzgarları sallıyor. "Ulus" ya da "resmi söylemin" partisi olan ana muhalefet, "yeniden dikilmesi zorunlu hale gelen Türkiye gömleği" konusunda kararsız. Partide yeni elbiseye şiddetli itirazlar olduğu gibi, yeni tasarıma "evet" kafa karıştıran önerileri de var.
"KILIÇDAROĞLU NET DEĞİL" SUÇLAMASI
Eleştirileri oklarının ana merkezinde Kılıçdaroğlu var. Çetrefilli konularda "net tavır" sergilememek, "zikzak çizmek" ve "ikircikli politika" gütmekle itham ediliyor. Dik durmamakla, gerekli kararları cesaretle almamakla suçlanıyor. Çok parçalı ve "zaptedilmesi güç" isimlerin bulunduğu bir partinin başında olması, liderlik eleştirilerini de beraberinde getiriyor.