KANUNİ DÜZENLEME KAÇAKÇIYA İSTASYON KAPATTIRDI
Abone olGümrük Muhafaza ekipleri, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda Nisan ayında yapılan değişiklikle getirilen hükümler kapsamında bir istasyon...
Gümrük Muhafaza ekipleri, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda Nisan ayında yapılan değişiklikle getirilen hükümler kapsamında bir istasyonu geçici olarak kapattı. Ele geçirilen 17 ton kaçak akaryakıta el konuldu.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Merkez Operasyon Şubesi, Ankara ve Kayseri Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin Kayseri’de gerçekleştirdikleri ortak operasyonda, kaçak akaryakıt satışı yapan istasyonu 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda Nisan ayında yapılan değişiklikle getirilen hükümler kapsamında geçici olarak kapattı. Daha önceki uygulamada sadece satış yapılan pompa mühürlenirken, diğer pompaların faaliyeti devam ediyordu. Yeni uygulamada istasyon faaliyetleri tamamen durduruluyor. Geçen yıllardaki akaryakıt kaçakçılığı faaliyetlerini mercek altında bulunduran ekipler, Kayseri Yozgat yolu üzerinde faaliyet gösteren bir istasyonda gerçekleştirdikleri operasyonda, satılan akaryakıtın markersiz (yasal olmayan) olduğunu tespit etti. Bunun üzerine ekipler başlattıkları çalışmalarda istasyonun arkasındaki boş araziye gömülü 60 tonluk gizli tank ve bu tanka ait gizli elektronik tesisatı ortaya çıkardı. Kazı sonunda ortaya çıkarılan tank içerisinde 66 bin TL değerinde 17 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.
Ekipler, istasyonun istenildiğinde markerli, istenildiğinde markersiz yakıt satacak ve yapılan kaçak satışları yazar kasaların hafızasından silecek şekilde özenle hazırlanmış gizli düzeneği tüm bağlantılarıyla ortaya çıkarttı.
Gümrük muhafaza ekiplerinin ayrıntılı incelemelerinde yazar kasalardaki akaryakıt alış satışlarını silebildiğinden şüphe ettikleri bir programa ulaştı. Yapılan tespitlerden sonra EPDK Bayilik Lisanslı akaryakıt istasyonunun pompalarının tamamı mühürlenerek, tüm faaliyetleri 5015 sayılı yasaya istinaden geçici olarak durduruldu ve istasyon sahibi ile çalışanları hakkında 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununa göre soruşturma başlatıldı.
Bölgede 2011 yılında 55 ton, 2012 yılında 56 ton ve 2013 yılında bugüne kadar 161 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Ülke genelinde 2013 yılı içerisinde gerçekleştirilen akaryakıt kaçakçılığına yönelik operasyonlarda da Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerince 61 milyon 645 bin TL değerinde, 16 bin ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada akaryakıt kaçakçılığına ilişkin doğrudan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerine veya Alo 136 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattına bildirimde bulunan kişiler için de ikramiye ödemesi gerçekleştirildiği kaydedildi.
Bildirimler sonucu yakalanan kaçak akaryakıtın sahibi belli ise yakalanan kaçak akaryakıt değerinin yüzde ellisi, sahipsiz yakalanması durumunda ise yüzde yirmi beşi mahkûmiyet kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde bildirimde bulunan kişilere ödendiği belirtildi. Yine gerçekleştirilen son kanun değişiklikleri kapsamında akaryakıt kaçakçılığına konu olan kaçakçılık fiili işleyen firma ve istasyonlar da Bakanlık tarafından teşhir edilebildiği hatırlatıldı.
(İHA)