Kansızlık sorunu olanlar bol bol tüketin tam bir şifa kaynağı!
Abone olMantar; kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahip olan çeşitli vitamin ve mineraller içeriyor. Mantar, kansızlık için de bulunmaz bir nimet. İşte mantarla ilgili merak edilen ve bilinmeyen tüm bilgiler!
Mantar, yemeklerde sevilen ve sıkça tüketilen bir besin
olmasının yanı sıra sağlık açısından da tüketilmesi gereken bir
nimet. Mantarın başlıca faydaları arasında bağışıklık sistemini
güçlendirmesi, hücre yaşlanmasına karşı savaşması, kolesterolü
düşürmesi, metabolizmayı ve bağırsak sağlığını desteklemesi
geliyor. Bütün bunlar aynı zamanda mantarın iyi bir mineral, lif ve
vitamin içeriğine sahip olmasının yanı sıra antioksidan özelliklere
sahip maddeler açısından zengin olmasından oluyor. Mantar
kansızlığa da çare oluyor. İşte mantarın faydaları...
Mantarın yararları neler?
Mantarın zengin B grubu vitamini içeriği sayesinde sinir sistemi, protein, lipid ve karbonhidrat metabolizması üzerindeki olumlu etkisi bulunmaktadır. Demir içeriği kansızlığı önlemede faydalıdır. Kalsiyum içeriği ile kemikleri koruyarak başta osteoporoz olmak üzere iskelet sistemini etkileyen çeşitli hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Potasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi korur, kan basıncını düzenler, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. Mantar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler. Hücresel yaşlanmaya karşı yararlı olan antioksidanlar da içermektedir.
Mantar tüketilirken nelere dikkat edilmelidir?
Mantarlar alerji ve zehirlenme riski yüksek besinler arasındadır. Ayrıca mantarlar sindirilmesi zor bazı maddeler içerebilmektedir bu sebeple çok miktarda ve çok sık yemekten kaçınılması gerekmektedir.
Eğer mantar türleri iyi bilinmiyorsa doğadan toplanan
mantarların tüketilmesi tehlikeli olabilmektedir Sadece zehirli
mantarların değil, aynı zamanda yanlış pişirilmiş yenilebilir
mantarlar da alerjiye neden olarak sağlık için tehlikeli
olabilmektedir. Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi mide
rahatsızlıklarının oluşmasına sebep olabilmektedir.
Mantar zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Mantar zehirlenmesinin belirtileri şunlardır;
Mide bulantısı
İshal
Karın ağrısı
Ateş
Terleme
Ciltte kırmızı lekeler
Ağır vakalarda halüsinasyonlar, hipertansiyon, baş ağrıları, önemli karaciğer hasarı ve hatta bazı durumlarda can kaybı bile görülebilir.
Kimler mantar tüketmemeli?
Karaciğer ve böbrek hastalıkları olanlar ve üç yaşından küçük çocukların mantar tüketmemesi gerekmektedir. Aşırı miktarda mantar tüketimi bir takım rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Her besinde olduğu gibi mantar da önerilen oranlarda tüketilmelidir. Hamilelerin ve emziren annelerin de dikkatli tüketmesinde fayda vardır.
Gebelikte mantar tüketilebilir mi?
Bazı yiyecekler bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği için hamile bir kadının yediği her şeye çok dikkat etmesi gereklidir. Sağlığa birçok faydası olan mantar da dikkatli tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Mantar zehirleme riski yüksek bir besin olduğu için hamilelikte mantar tüketimi kontrollü bir şekilde yapılmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Hamileler mantarı çiğ olarak tüketmemelidir. Doğadan toplanan mantarlar riskli olacağı için güvenli olan kültür mantarları tercih edilmelidir. Mantar tüketiminde haftada 200 gramı aşmamak gerekmektedir.