Kanserle savaşta deri hücresi umudu
Abone olİngiliz bilimadamları, hastanın deri hücrelerini kullanarak kanserle mücadelenin önünü açan bir bir yöntem geliştirdi. Ancak yöntemin insanlar üzerinde kullanılmasının uzun zaman alacağı belirtiliyor.
Oxford Üniversitesi'nden bilimadamları kanserle mücadelede, hastanın kendisinden alınan derinin kullanılmasının yolunu açan bir yöntem geliştirdi
Yöntemin insanlar üzerinde kullanılmasının uzun zaman alacağı belirtiliyor.
Bilimadamları çalışmalarında, deri hücrelerini kanser tümörleriyle mücadele edebilecek bağışıklık hücrelerine dönüştürmeyi başardı.
Ancak, çalışma henüz laboratuar ortamında yapıldığı ve insanlar üzerinde denenmediği için, bu yöntemin tedavide kullanılmasının uzun zaman alacağı kaydedildi.
Fakat araştırmacılar bunun mümkün olduğu görüşünde.
Kanser aşısı bulma araştırmalarında olduğu gibi, bağışıklık sisteminin gücünden yararlanmak, bu hastalıkla ilgili araştırmalarda kullanılan bir yöntem.
Gen Terapisi adlı dergide yayımlanan araştırmada, bağışıklık sisteminin bir kısmını oluşturan ayaksı (dendritic) hücrelere odaklanıldı.
Bu hücrelerin gösterdiği belirtiler, ya da antijenler, bağışıklık sisteminin nerelere saldıracağını belirliyor.
Ayaksı hücreler, kansere işaret ederse , kanserli hücreler hedef alınıyor.
Kök hücre teknolojisi
Oxford Kök Hücre Enstitüsü'nden Dr. Paul Fairchild, hastaların kanından alınan ayaksı hücreler üzerinde daha önce de araştırmalar yapıldığını, ancak bağışıklık sisteminin sadece bir kısmının harekete geçirilebildiğini söyledi.
Fairchild ve ekibi araştırmalarında, kök hücre teknolojisiyle hastanın derisinden yeni ayaklı hücreler üretti.
Bu hücreler, sadece kanser hücrelerinde bulunan Melan A adlı antijeni hedef alacak şekilde tasarlandı.
Laboratuar çalışmalarında, bu tür ayaksı hücrelerin hem antikor üreten, hem de diğer hücreleri öldüren bağışıklık sistemini harekete geçirdiği görüldü.
Fairchild, "Böylece hasta, tümöre saldıracak kendi bağışıklık hücreleriyle tedavi olabilir" dedi.
Ancak, Fairchild bu tedavinin insanlarda kullanılmasının uzak bir olasılık olduğunu söylüyor.
Kök hücre tedavisinin maliyeti ve bu hücrelerin güvenli bir şekilde üretilmesi bu tedavi yönteminin önündeki en büyük sorunlar.