Kanserini hapla yendi

Abone ol

ABD'nin ünlü kanser merkezi MD Anderson yetkilileri ilacın lösemide de başarılı olduğunı açıkladı.

ABD'nin ünlü kanser merkezi MD Anderson yetkilileri ilacın lösemide de kemoterapiyle birlikte denendiğini ve başarılı olunduğunu belirtti.

Mucize hap umutları artırdı

Novartis ilaç firmasının ürettiği Gleevec adlı ilaç kanser tedavisinde iki önemli başarıya imza attı: Mide kanseri için gönüllü denek olan Anita Scherzer'in tümörü kayboldu. Lösemi hastalarının 2 yıl 'temiz' yaşama şansı yüzde 85'e kadar çıktı.

KANSERDE İKİ MÜJDELİ HABER

Adı Anita Scherzer. Üç yıl önce midesinde bir tümör olduğu belirlendi. Doktorlar ona sadece birkaç ay ömür biçiyordu. O günlerde insanlar üzerinde denenmek için Amerika Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayını alan Gleevec adlı ilaçla ilgili haberleri okudu. Ve hemen gönüllü denek olmak üzere ilacın üreticisi firmaya ve ilgili sağlık merkezine başvurdu. Aradan 3 yıl geçti. Amerika'nın New Jersey eyaletinde yaşayan Anita, şimdilerde eşiyle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürüyor. Eşi Norm'la birlikte geçtiğimiz günlerde yerel gazetelere konuşan Anita, "Ölüm sadece birkaç ay uzağımdaydı" diyor. Eşi Norm, "İlacı kullanmaya başlamadan önce midesine bir biyopsi yapıldı. İlacı kullanmaya başladıktan 10 gün sonra aynı noktaya bir kez daha biyopsi yapıldı. Tümör yok olmuştu" diyerek mutluluğunu anlattı.

HER TÜRE İYİ GELMİYOR

Novartis ilaç firması tarafından üretilen Gleevec, 2 yıl kadar önce FDA'ye başvurdu ve insanlar üzerinde deneme iznini normalden çok daha kısa sürede aldı. İlacın ilk hedefi, kronik miyeloid lösemi (kan kanseri) hastalığıydı. Halen hastalar üzerinde denenen ilaç, tıp çevrelerinde büyük umutlara yol açtı. Öyle ki dünyanın en başarılı kanser tedavi merkezlerinin başında gelen Teksas eyaletindeki M.D. Anderson Üniversitesi Kanser Merkezi, Gleevec'i "akut lenfotik lösemi" hastalığının tedavisinde de denemeye başladı.

TIP DÜNYASI BEKLEMEDE

Doktorlar, ilacın yüksek dozda kemoterapiyle bir arada kullanıldığında lenfotik lösemi hastalarının tedaviye çok daha kısa sürede ve daha iyi yanıt verdiğini söylüyor. M.D. Anderson'daki araştırmanın başında bulunan Dr. Deborah Thomas, Gleevec ve kemoterapi tedavisi sayesinde hastalıktan uzak şekilde 2 yıl yaşama oranının yüzde 85 olduğunu belirtiyor. Üniversitenin kanser bölümünde asistan profesör olan Thomas, "Bu çok umut verici bir tedavi yöntemi. Hastaların tedaviye uzun süre ve kalıcı yanıt vermesini sağlıyor. Ancak tedavinin denemeden çıkıp normal kullanım aşamasına gelebilmesi için uzun süreye ihtiyaç var" dedi. Dr. Thomas ve ekibinin Gleevec'i yeni denemeye başladığı bu lenfotik lösemi hastalığı, genetik mutasyon sonucu meydana geliyor. Tedavisinin çok güç olduğu belirtilen bu hastalığa yakalanan kişilerin standart tedaviyle 2 yıl yaşama şansı yüzde 12-28 arasında değişiyor. Geçtiğimiz hafta yapılan yıllık Amerika Hematoloji Derneği toplantısında bu çalışmalarını anlatan ekip, Gleevec'le tedavi ettikleri 24 hastanın 23'ünün "tedaviye tam yanıt verdiğini" açıkladı. Yani bu, kanserin bütün belirtilerinin ortadan kalktığı anlamına geliyor. Araştırmayı yapan doktorlar, Gleevec'in anormal protein üretimini durdurduğunu, böylelikle kanserli hücrelerde büyümenin önüne geçildiğini ve anormal kan hücreleri sayısının azaldığını ifade etti.

BİRLİKTE DAHA DA YARARLI

Ekibin başındaki Dr. Thomas, Gleevec ve kemoterapinin birlikte kullanıldığında ayrı ayrı sağladıkları etkiden daha fazlasını verdiklerini söyledi. Dr. Thomas, "Gleevec'in kullanılması vücuttaki toksin oranını artırıyor gibi görünmüyor. Hastaların çoğu, kök hücre nakli gerektirmeden iyileşme gösterdi. Ancak henüz çok erken" dedi.

DR. SUALP TANSAN:

Evet, kanserigeriletiyor


Gleevec adlı ilacın Türkiye'dekan kanseri ve son derece na-dir rastlanan mide ile bağırsağıtutan GİST tipi tümör tedavi-sinde kullanıldığını söyleyenDr. Sualp Tansan, "Bu ilaç özelkanser türlerinde geriletici oluyor. Hatta hastaların yüzde90'ından fazlasında büyük birgelişme sağlıyor. Ancak ilacıntamamen iyileştirici etkisinedair henüz bir kanıt yok. Tekvaka, ne yazık ki gösterge olarak kabul edilemiyor. Çünkügeri gelip gelmeyeceğine dairkanıtların ortaya çıkması içinuzunca bir süre gözlem altındatutulması gerekli" diyor.

Günün Önemli Haberleri