Kansere karşı tereyağı
Abone olHakiki tereyağının kansere karşı koruyucu özelliği bulunduğu belirtildi.<br/>Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırm...
Hakiki tereyağının kansere karşı koruyucu özelliği bulunduğu belirtildi.
Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Opr. Dr. Ergun Haliloğlu, her besin maddesinde olduğu gibi önemli olanın tüketilenin eritilmesi olduğunu kaydederek, “Eğer tükettiğimizden daha fazla eritemiyorsak vücutta birikmesine engel olamayız. Sorun burada başlıyor. Bu noktayı iyi algılamamız gerekiyor” dedi.
Tereyağı konusunda yıllardır kolesterolü seviyesini yükselttiği, dolayısıyla hipertansiyon, enfarktüs, felç gibi hastalıklara zemin hazırladığının bilim çevreleri tarafından söylendiğine dikkat çeken Dr. Haliloğlu, “Diğer taraftan köy insanının kullandığı yağ, tereyağıydı. Özellikle kırsal bölgelerde bol tüketilmesine rağmen insanlarımızın sağlıklı olduğu biliniyordu. Bu yüzden tereyağını soranlara ’hakiki tereyağı ve sızma zeytinyağından vazgeçmeyin,yediğinizden daha fazla eritin’ diye ısrarla söylüyordum. Bunu yapamadığınız sürece tereyağ zararlı olabilir. Tereyağının oldukça besleyici muhtevası vardır. A vitamininin en fazla bulunduğu gıdalardandır. Lesitin’den zengindir. Yüksek oranda antioksidan maddeler ihtiva eder.Fazla miktarda iyot içerir...Yapısında Konjuge linoleik asit bol bulundurduğu için iltihap,alerji ve kansere karşı koruyucudur. Diş çürükleri ve osteoporoz riskini düşürür, hafıza ve öğrenme kapasitesini artırır. Yeterli miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A1, B1,,B2, nikotinik asit, C gibi) içerir.Yine tereyağının sindirimi kolaydır, mideyide yormaz. Kokusu güzel, tadı ise oldukça lezzetlidir. Çiğ olarak da yenebilir, hamur işlerinde kullanılır. Tereyağıyla pişmiş yemeğin, pilavın, böreğin veya baklavanın tadı bir farklıdır” dedi.
TÜKETTİĞİMİZDEN DAHA FAZLASINI ERİTMELİYİZ
Vücudun tükettiğinden daha fazlasını eritmesi gerektiğini belirten Dr. Haliloğlu, bu noktanın çok iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Kanadalı bilim adamı Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. Spencer Proctor tereyağının kalp krizi riskini ve kolesterolü yükseltmek bir yana aksine düşürdüğünü, ayrıca şeker hastalığı ve obezitenin tedavisine yardımcı olduğunu söylediğini kaydeden Dr. Haliloğlu, “İşte bu tereyağ konusunda tıp insanları yıllarca kesin bişey diyemediler. Kanadalı bilim adamı Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. Spencer Proctor tereyağının kalp krizi riskini ve kolesterolü yükseltmek bir yana aksine düşürdüğünü, ayrıca şeker hastalığı ve obezitenin tedavisine yardımcı olduğunu söyledi. Araştırmanın bizi en çok sevindiren sonuçlarından biri, bugüne kadar zararlı etkilerinden korktuğumuz doğal yağların, aslında sağlığımız için son derece faydalı olduğunu görmemizdi. Tereyağının kalp krizi riskini düşürdüğü, şeker hastalığı ve şişmanlık tedavisine yardımcı olduğu, kolesterole iyi geldiği artık tespit edilmiş bir gerçek ama unutulmaması gereken tıbben sağlık için gerekli olan bir ürün zararlı olabilir mi ? Olabilir. Eğer tükettiğimizden daha fazla eritemiyorsak vücutta birikmesine engel olamayız. Sorun burada başlıyor. Bu noktayı iyi algılamamız gerekiyor. Bu durum tüm besin maddeleri için gereklidir. Hakiki tereyağını da bulabilecekmiyiz buda ikinci bir sorun” ifadelerini kullandı.
(İHA)