Kanserde çığır açan yöntem

Abone ol

Yeni yöntemle, ameliyata gerek kalmadan tümörler temizleniyor. Bu yöntemin uygulandığı kanser türleri ise şöyle:

Türkiye'de yalnızca Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve ekibi tarafından uygulanan endoskopik yöntemle büyüklüğü ne olursa olsun yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktaki erken evre kanserler ve kanser riski taşıyan lezyonlar, özel yöntemle kabartılıp, tıraşlanarak cerrahi müdahaleye gerek kalmadan çıkarılabiliyor.

Yöntemin uygulandığı bölge kısa sürede eski fonksiyonlarını kazanırken, hasta da sağlığına kavuşuyor.

İNCE  VE KALIN BAĞIRSAK, MİDE, YEMEK BORUSU KANSERLERİNDE ETKİLİ YÖNTEM

Prof. Dr. Saadettin Hülagü, yaptığı açıklamada, Japonya'da yaygın olarak uygulanan, ABD ve Avrupa'da yeni uygulamaya başlanan Endoskopik Submukozal Diseksiyon yöntemi ile yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktaki erken evre kanserler ile kanser riski taşıyan lezyonların kesin teşhisi ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavisinin yapılabildiğini vurguladı.

ENDOSKOPİDE İKİ YENİ SİSTEM

Gastroenteroloji kliniğinde söz konusu bölgelerde kanserin tespiti için gelişmiş teknolojik sistemleri ve yöntemleri kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Hülagü, şunları söyledi:

''Endoskopide yeni gelişmelerden birisi magnifiye kromoendoskopi sistem dediğimiz, endoskopla incelenen Gastro İntestinal Sistem yüzeyi normalin 100-150 katına kadar büyüterek ve değişik boyama teknikleriyle uygulanan yöntem. Yöntemi uygulamak için ön hazırlıklarımız oluyor. Boyayarak, ışığın dalga boyunu değiştirerek, görüntüyü büyüterek riskli bölgeyi belirliyoruz. Daha sonra endosonografiyle kanser veya kanser riski taşıyan lezyon veya tümoral dokunun alt tabakaya yayılıp yayılmadığına bakıyoruz. Aşağıya doğru yayılımı yoksa müdahale ediyoruz.

Bir de narrow band ya da FİCE sistem dediğimiz Fujinon Company'nin geliştirdiği yöntem var. Bu yöntem ışığın dalga boylarını kırarak yüzeyi daha detaylı görmemizi sağlıyor. Bu sistemlerin her ikisini de kullanıyoruz. Özellikle magnifiye sistemi Türkiye'de ilk biz aldık ve uygulamaya başladık. Bu yöntemlerle hem ağızdan hem de makattan girilerek, yemek borusu, mide, kalın ve ince bağırsaklar kontrol edilebiliyor.''

19 VAKADA BAŞARILI SONUÇLAR ALINDI

Endoskopik Submukozal Diseksiyon yöntemiyle tümörün bazen 1 saat, bazen 2-3 saatlik operasyonla alındığını dile getiren Prof. Dr. Hülagü, şöyle devam etti:

''Özel ilaç solüsyonları hazırlıyoruz, endoskopun içinden geçen kateterler, bunların ucunda elektrokoter denilen makaslar var. Damarlara, kanayan yerlere kelepçe koyma şansımız var. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey, kitleyi ince ince kabarttıktan sonra damarları alttan bağlayıp elektro bıçak ile parça sıyrılarak kesiliyor. Daha sonra tümoral dokuyu parçalamadan bir kementle dışarı alıyoruz. Parçayı incelenmek üzere patolojiye gönderiyoruz. Yan sınırlarda ve tümörün alt tarafında kan damarları veya lenfatik sisteme yayılma yoksa hasta kanserden kurtulmuş oluyor. Üst tabakası çıkarılan bölgede meydana gelen yara-ülser kısa zamanda iyileşerek hastanın eski fonksiyonlarını kısa sürede kazanması büyük bir avantaj. Bu yöntemle bugüne kadar 19 hastaya müdahale ettik ve hepsinde başarılı sonuçlar aldık''

BAĞIRSAKLARI 4-5 METREYE KADAR GÖRÜNTÜLEYEBİLİYORLAR

Kanser teşhis ve tedavisinde kullanılan bir başka yeniliğin ise Double Balon Endoskopisi Denilen çift balonlu endoskopi olduğunu belirten Hülagü, yöntemin 2002 yılında Japonya'da uygulanmaya başlandığını, cihazı bulan Prof. Dr. Hironori Yamamoto'nun 2004 yılından sonra yurt dışında kullanılmasına izin verdiğini belirtti.

Double Balon Endoskopunun normal endoskoptan daha uzun olduğunu, ucunda bir balon, endoskopun üzerine takılan overtüp denilen plastik bir tüp, onun ucunda da balon bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Hülagü, şöyle devam etti:

''İnce bağırsaklar 5-6 metre uzunluğunda olduğu için standart endoskopiyle en fazla 100-120 santimetresi görülebilir, ama double balon yöntemiyle bağırsaklar sıvazlanarak 4-5 metre kadar gitme şansımız var. Eğer ince bağırsağın tamamını göremezsek kaldığımız bölgeyi boyayla işaretleyip, daha sonraki bir işlemle makattan girip işaretli bölgeye ulaşabiliriz. Bu yöntemle ağızdan makata kadar tüm sistemi görebilirsiniz. Bunu da 2006 yılında Türkiye'de ilk kez uygulayanlardanız.

100'ÜN ÜZERİNDE VAKA TEDAVİ EDİLDİ

Bu sistem sayesinde nedeni bilinmeyen kanamalar, inflamatuvar barsak hastalıkları-Crohn vs- karın ağrıları, kronik ishaller, ince bağırsağa ait kanser veya kanser riski taşıyan hastalıkların tanı ve tedavisi, bağırsak düğümlenmelerinde, mide ameliyatı nedeniyle endoskopik olarak ulaşılması zor olan mide ameliyatlı hastalarda ERCP dediğimiz yöntem ve pek çok hastalığı teşhis edebiliyoruz. Bu sistemde de 100'ün üzerinde vakamız oldu. Halen haftanın 2 günü bu işlemi anestezi kontrolünde çoğu da değişik illerden gelen hastalarda rutin olarak uygulamaktayız.''

Günün Önemli Haberleri