Kanser teşhisine Türk katkısı

Abone ol

Türk bilim adamlarından kanser teşhisine katkı. Akciğer kanserini teşhisini sağlayan yepyeni bir yöntem geliştirildi.

İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, İstanbul Ticaret Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Onur Osman ve Dr. Serhat Özekes, akciğer kanserinin bilgisayar destekli tespitini sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Osman, son yıllarda dünyada bilgisayarlı tomografi (BT) ve MR görüntülerinden bilgisayar yardımıyla kanserin tespit edilmesine yönelik yöntemlerin gelişmeye başladığını anlattı.

Kendi yöntemlerinin de bunlardan biri olduğunu ve BT'den elde edilen medikal görüntülere yapay sinir ağları ve genetik algoritmalar gibi görüntü işleme teknikleri uyguladıklarını belirten Osman, şunları kaydetti:

''Bilgisayarlı tomografide akciğerle ilgili 100'den fazla görüntü elde ediyorsunuz. Doktorun bunları teker teker ayrıntılı şekilde kontrol etmesi uzun zaman alıyor. Geliştirdiğimiz yöntem sayesinde bilgisayar, işlemi 3-5 dakika içinde tamamlıyor ve çok kısa sürede problemli bölgeyi tespit edebiliyor. İşlemi daha hızlı yapmasının yanı sıra eğer doktorun gözünden kaçmışsa, problemli bölgeye dikkati çekiyor. Yani bir nevi doktorlar için ikinci bir yardımcı yöntem.''

Modüllerin şekilsel yapılarını öğrenmek için araştırmaları sırasında bir görüntüleme merkeziyle çalıştıklarını da ifade eden Osman, aynı yöntemi meme ve kolon kanseri için de uyguladıklarını bildirdi.

Yöntemin 20 hasta üzerinde denendiğini kaydeden Osman, ''Akciğer Görüntü Veritabanı Konsorsiyumu bize 20 akciğer kanseri hastasının tüm BT'lerini, üzerinde problemli bölgeler işaretlenmiş şekilde gönderdi. Sonra biz bu görüntülere kendi yöntemimizi uyguladık. Tespitler yüzde 100'e yakın aynı çıktı'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri