Kanser için Türk bilimadamından müthiş buluş
Abone olTÜRK Bilim adamı Profesör Murat Günel beyin kanseri tedavisinde dünyada çığır açacak çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi başkanı olan Günel, kansere sebep olan genetik sebebi keşfetti.
TIP Dünyası Türk bilim adamı Prof. Murat Günel'in kanser
çalışmasını konuşuyor. Murat Günel ve ekibi, beyin kanseri
tedavisinde dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza
attı.
Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olan Murat Günel, beyin kanserinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetti.
Günel'in konuyla ilgili bilimsel çalışması, Pazartesi günü bilim dünyasının önde gelen yayın organlarından Nature Genetics'te yayınlandı.
KANSERİN ŞİFRESİNİ ÇÖZDÜ
ABD'nin Chicago kentinde Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdar Bulun ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen iki Türk bilim adamından biri olan Murat Günel, kansere çare olacak buluşları ile tıp dünyasının gündemine oturdular.
Murat Günel “Kanser tedavilerinde en önemli gelişme,
kanserin niye olduğunu, nasıl ortaya çıktığını anlayabilmek. Bunu
da en son genetik teknolojiler, genomic teknolojiler, kanserin
genetik şifresini okuyabilmemizi sağlayan teknojiler ortaya
çıkardı; biz de bu teknolojileri kullandık" dedi.
EN ÇOK ÖLÜMÜ SEBEP OLAN KANSER TÜRÜ
BEYİN KANSERİNDE ÇOK ETKİLİ
İnsanların genetik şifresinde 3 milyar harf olduğunu belirten Günel, “Bunlardan yalnızca yüzde 1'i protein, yani hücrenin temel yapı taşlarını kodluyor. Yüzde 99'u ne işe yaradığı bilinmeyen bölgelerde. Biz beyin tümörlerinin, kanser haline gelmesinde, özellikle protein kodlamayan bölgelerin, şimdiye kadar işlevleri bilinmeyen bölgelerin önemli bir rol oynadığını gösterdik. Bu bölgelere etki eden yeni tür ilaçların, bu bölgelerdeki yapıyı etkileyen ilaçların bu kanserlerde çok etkili olduğunu gösterdik. Bu şu anda hücre seviyesinde. Bir sonraki aşamalarda, bu yeni buluşları hayvan modellerine, kısa zamanda da insanlara, beyin kanserine aktarmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
BEYİN KANSERİNDE TÜMÖR TAM OLARAK ÇIKARILAMIYOR
İyi huylu tümörlerin kansere dönüşebildiğinin bilindiğini ancak şimdiye kadar bunu engelleyecek bir yöntem olmadığını belirten Günel, "Şu anda, bu çalışmayla nasıl bunların kanser haline geldiğini anladığımız için, bunları tedavi etme konusunda en azından bir ışık doğdu. Niye olduğu anlaşıldıktan sonra, sebebe karşı sonuçlar geliştirilebilir, yeni ilaçlar geliştirilebilir. Yeni bir sınıf ilacın da, özellikle bu protein kodlamayan bölgeleri hedefleyen, genetik şifreleri hedefleyen ilaçların da bu kötü huylu tümörlere, kanserlere karşı etkili olduğunu gösterdik” dedi.
BULUŞLA YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ BELİRLENECEK
Yaptıkları çalışmanın klinik bir öneme sahip olduğunu anlatan Günel, bugüne kadar iyi huylu beyin tümörlerinin, nasıl kansere düştüklerine ilişkin tamamlanmamış bir resim olduğunu belirterek, “Bizim yaptığımız çalışmayla bu resim tamamlanmış oluyor. Moleküler düzeyde, yeni temel anlayışlara dayalı, yeni tedavi yöntemleri belirlenebilecek” dedi.
ARAŞTIRMANIN ÖNEMLİ SONUCU
Araştırmanın önemli sonuçlarından birinin de, kişiye özgü tedavi geliştirilmesini sağlayabilecek olduğunu anlatan Murat Günel, “Çünkü baktığımız zaman, bu iyi huylu tümörlerin kansere dönüşümlerinde belli yolakları, sinyalleşme mekanizmalarını kullanıyorlar. Fakat bu kişiden kişiye değişiyor. Bunları genel olarak anladıktan sonra, hangi insanda, hangi tümörde hangi sinyal siteminin aktif hale geldiğini anlayabilirsek ki anlayabiliyoruz artık, kişiye özel ilaç vermeye, kanserini tedavi etmeye başlayabiliriz. Aynı zamanda, eşit önemde de hangi ilacın verilmemesi gerektiğini de belirleyebiliriz. Çünkü etkili olmayacaktır, o sinyal sistemi o kanserde etkili değilse, o ilacı insana vermenin bir anlamı yok. Bunu anlayabildik, kişiye özel tedavilerin her zaman, güncel olarak tüm hastalara uygulanması mümkün” diye konuştu.
TÜRKİYE VE ALMANYA İLE ORTAK ÇALIŞMA
ABD'nin New Haven kentindeki Yale Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Günel, laboratuvarlarının en gurur verici yanlarından birinin de Türkiye ile çok yakın çalışmaları olduğunu söyledi. Türkiye'den 20'nin üzerinde üniversite ile çalıştıklarını belirten Günel, “Bu çalışmamız da Türkiye ve Almanya ile ortak uluslararası bir çalışma oldu. Artık bu teknolojileri Türkiye'ye de aktarmanın vakti geldi. Sağlık Bakanlığımızla bu konuları konuşuyoruz. Bu teknolojinin önemi, günlük, kişiye özel tedavilerin verilmesi. Hangi tedavinin etkisiz olduğunu göstermesi açısından çok önemli” dedi.