Kanser erkeklere daha yakın
Abone olKötü alışkanlıklar ve ağır şartlar erkeklerin kansere yakalanma riskini artırıyor.
Sigara, alkol, sanayi sektöründe çalışma ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenlerle erkeklerin daha çok kanser hastalığına yakalandıkları bildirildi.
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Karadayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser hastalığının vücutta kontrolsüz hücre çoğalması olduğunu söyledi. Vücudun herhangi bir bölgesinde bir dokuda meydana gelen büyümenin kana karıştığını ve bundan diğer organların olumsuz etkilediğini kaydetti.
Herhangi bir ağrı olmasa bile vücudun herhangi bir yerinde şişlik olması veya bir bende büyümenin meydana gelmesi durumunda kişinin hemen hekime başvurması gerektiğini vurgulayan Karadayı, kanser hastalığında koruyucu hekimlik ve erken tanının çok önemli olduğunu aktardı. Kanser hastalığının aslında yaşlılık hastalığı olduğunu, yaşam süresinin uzamasıyla kanserli hasta vakalarında artış meydana geldiğini anlatan Karadayı, yaşam süresinin uzun olması, sanayileşme ve beslenme alışkanlığı nedeniyle gelişmiş ülkelerde kanser vakalarının daha sık görüldüğünü, gelişmekte olan ülkelerde de bu sayının artığına işaret etti.
Karadayı, Avrupa ve ABD'ye göre Türkiye'de kanser hastalığı oranının daha az olduğunu, ancak Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle her yıl kanserli hasta sayısının çoğaldığını belirterek hastalığın kimi insanda yavaş kimisinde hızlı seyrettiğini kaydetti. Sigara ve alkol nedeniyle erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin daha sık görüldüğünü ifade eden Karadayı, şöyle dedi: ''Ayrıca sigara, alkol, sanayi sektöründe çalışma ve kimyasal maddelere maruz gibi nedenlerden dolayı erkekler daha çok kanser hastalığına yakalanıyor.
Erkeklerde kanser hastalığı kadınlara göre 1,5 kat daha fazla görülüyor. Kadınların 40 yaşından sonra mamografi takiplerini yaptırmaları gerekiyor. Halk arasında kanserli hastaların ameliyat olması ya da onlara bıçak değmesi durumunda hastalığın daha da yayıldığı inancı var. Böyle bir şey yok. Yanlış bir inanç bu. Bıçak değmese bile kanser yayılıyor. Hasta son ana kadar bekliyor, sonra doktora başvuruyor. Zaten hastalık yayıldığı için ameliyattan sonra da hastayı kurtarmak mümkün olmuyor. Böyle olunca da ameliyat sonrası daha hızlı yayıldı deniliyor.'' -IŞIN TEDAVİSİ- Yılda 600'e yakın kanserli hastaya ışın tedavisi uyguladıklarını, tedavide tümörlü bölgeye radyasyon verdiklerini ve bölgede hücrenin çoğalmasını önlediklerini bildiren Karadayı, ''bize gelen her hastayı kurtaramıyoruz, ama en azından ağrısını dindiriyoruz ve yaşam süresini uzatıyoruz. Erken tanıda başarı oranı artıyor'' dedi.
Radyasyon Onkoloji Merkezi'nin bölgede tek olduğunu, yaklaşık 6 ay sonra üniversiteye bağlı Onkoloji Hastanesi'nin açılacağını da kaydeden Karadayı, 98 yataklı hastanenin kanserli hastalara hizmet vereceğini bildirdi.