Kangren "ekibi" iş başında
Abone olDüzce Üniversitesi bünyesinde, kalp damar, genel, plastik cerrahileri ile endokrinoloji anabilim dallarında uzman öğretim üyelerinin yer aldığı grup, kangren sonucu uzuv kaybına savaş açtı.
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde alanında uzman doktorlardan oluşturulan çalışma grubu, geliştirdiği tedavi yöntemleriyle kangren olarak bilinen diyabet ve damar sertliğine bağlı ayak kesiminde oluşan yaralarda uzuv kaybını önlüyor.
DÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu hastalığın geçmiş dönemlerde yüzde doksan uzuv kaybıyla sonuçlandığını söyledi.
Bu hastalık ve doğurduğu sonuçlarla ilgili disiplin içerisinde çalışan ekiple ciddi oranda olumlu sonuçlar aldıklarını vurgulayan Pehlivan, "Diyabet konusunda bir kısım hastalarımız, ayak ülserleri ya da diyabetik ayak dediğimiz yara ve beraberinde atar damarların tıkanıklığı da olan bir klinik durumdur. Maalesef bu tip hastalar doğru merkezlerde tedavi ve takip edilmedikleri zaman kaçınılmaz olarak uzuvlarını kaybediyorlardı. Biz bu sorunu Marmara Bölgesi ve Düzce'de daha bilimsel ve daha güncel yöntemlerle çözmek için çalışma grubu oluşturduk." diye konuştu.
Çalışma grubunda damar açma, şeker hastalığına bağlı ayak yarası olan hastalarda yarayı yok etme ve uzvun kazandırılması noktasında çalışma yapıldığını belirten Pehlivan, şunları ifade etti:
"Tıp Fakültesi hastanesine müracaat eden hastalarımız için yara bakım, damar açma ve tedavi takibi için tüm imkanlar seferber ediliyor. Şimdilik küçük ama zaman içerisinde bir klinik oluşturup hastalarımıza hizmet vermek istiyoruz. Podoloji ya da diyabetik ayak kliniği şeklinde ilerlemeyi düşünüyoruz. Buna ülkemizin ve bölgemizin ihtiyacı var. Herhangi bir uzuv kaybı hastalar için büyük iş kaybı demektir. Bu konu gerçekten önemli."
UZUV VE ORGANLARI KURTARIYORUZ
Ekip üyelerinden Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okay Güven Karaca da daha önceden hastaların bu şikayetlerle geldiğinde uzuv kaybı yaşadığına işaret ederek, şunları ifade etti:
"Daha önceki yıllarda bu tür hastaların mağdur olduğunu gördük. Parmak kaybı veya ayak kaybı ile devam etmekteydi. Biz de bu durum için oluşturduğumuz grup ile müdahalelerimizi sürdürüyoruz. Birçok hastamızda iyi geri dönüşler aldık. Ayak parmağında oluşan akıntıları ve beraberindeki pis kokuları, diz altı kanal açma ile büyük oranda iyileşme seyrine girdiğini, akıntı ve pis kokunun kaybolduğunu hep birlikte gördük. İşlemlerimiz sonucunda bu tür hastalarımızın uzuvlarını ve organlarını kurtarıyoruz."
Karaca ayrıca bundan sonraki aşamalarda çalışmaları daha da güçlendirerek daha fazla kişiye şifa olmak istediklerini sözlerine ekledi.