Kandilli'den İstanbul'a 7,2'lik deprem uyarısı
Abone olBoğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kanal İstanbul'un olası Marmara depremine etkisinin olmadığını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem
Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara
Denizi'nde 7,2'lik bir enerji birikimi olduğunu söyledi. Özener, bu
gerçeğin bilinmesi ve bununla yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini
kaydetti.
Prof. Dr. Haluk Özener, tartışılan Marmara depremiyle ilgili tarih verilemeyeceğini ancak olası bir depremde 7,2'lik bir enerji birikimi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Özener, Türkiye'nin her yerinde diri faylar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki depremleri 450 sensörle izliyoruz. Biz bu depremleri yaşayacağız ama bunları yaşarken psikolojimizi bozmayalım. Yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım. Burada en büyük görev karar vericilere düşüyor. Kentsel dönüşüm çok önemli. Kentsel dönüşüm de bir binayı yıkıp yerine yenisinin yapılması değil, transfer alanlarının yapılması, kötü zemin ve kötü bina stoku olan yerlerin tamamen yıkılıp yerine güncel teknolojilerle bina yapılması veya oraları tamamen terk edip farklı yerlere yapı yaparak yerleşmemiz lazım.
Yeni yapılan şehir hastaneleri
Hepsinde sismik izolatörler kullanılıyor. Yani depremin şiddetini binaya yansıtmıyorsunuz. Bunların uygulaması var ve bu teknolojiyi uygulamamız lazım. Depremi engelleme şansımız yok ama risklerini deprem zararından azaltabiliriz.
Kanal İstanbul'un depreme etkisi olur mu?
Kanal İstanbul'un yapılması beklenen Marmara depremini öne çekmesi gibi bir şey söz konusu değil. Depremden sonra oluşabilecek zararları artırmıyor ama orada yol açabilir. Yani deprem olduktan sonra olacak tsunaminin, belki heyelanların zararı olabilir o bölge için. Yoksa direkt inşaat olarak yapılmasının depremi tetiklemesi söz konusu değil."