Kandil mesajları esnafı sevindirdi

Abone ol

Esnafın yüzünü güldüren kandil geceleri ve dini bayramlar şirketler için de umut oldu. Kandil günlerinde yollanan SMS mesajları şirketler için yeni bir gelir kapısı haline geldi.

Esnafın yüzünü güldüren kandil günleri ve dinî bayramlar cep telefonu şirketleri için de yeni bir gelir kapısı haline geldi.

Bu günlerde çekilen tebrik mesajlarının sayısı bir ayda gönderilen toplu kısa mesajların (SMS) 3 katını buluyor. Turkcell, Telsim ve Avea'nın verilerine göre cep telefonu kullanıcıları bir ayda ortalama 25 milyon mesaj gönderiyor. Bu rakam kandil geceleri ve bayramlarda 80 milyonu geçiyor. GSM şirketlerinin ücretlerinin ortalaması göz önüne alınarak yapılan hesaplamalarda, sadece dinî günlerde geçilen kısa mesajlardan 1,2 milyon Yeni Türk Lirası gelir sağladıkları ortaya çıkıyor. Çekilen mesajlardan üç şirketin sağladıkları aylık toplam ortalama gelirin 400 bin yeni lira olduğu göz önüne alındığında, ortaya çıkan rakamın büyüklüğü daha çok dikkat çekiyor. Dinî ve resmi bayramlardaki mesaj sayısındaki artışta, kurumların çalışanlarına gönderdiği toplu mesajlar ile anlaşmalı şirketlerin gönderdikleri de önemli bir yer tutuyor.

Hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen cep telefonları sunduğu pratik imkanlarla büyük alt pazarlar da oluşturmaya başladı. Önceleri internet üzerinden ücretsiz olarak gönderilen kısa mesaj, gösterilen yoğun ilginin ardından ücretli hale getirildi. Bu arada yine internet sitelerinin daha çok katılımcı çekmek için bedava yayımladığı kısa mesaj kalıpları da kısa bir süre içinde ‘ücret' karşılığı satılır oldu. Tamamen internet üzerinde gerçekleşen bu işlem için Özel İletişim Vergisi ödenmiyor. Az bir maliyetle büyük kâr elde edilmesi ‘büyük' bir sektörün doğmasına yol açtı. Turkcell, Telsim ve Avea'nın altyapısını kullanarak işlemi gerçekleştiren internet adreslerinin müşterileri arasında bankalar, dershaneler, hastaneler, beyaz eşya bayileri, otomobil servisleri ilk sırada geliyor. Adı duyulmamış pek çok internet sitesi bu şirketlere ‘Toplu Mesaj Paketi' satıyor. Sistem daha çok kampanya, promosyon, organizasyon duyuruları, ödeme ve taksit hatırlatmaları için kullanılıyor. Abone piyasasının yarısından fazlasını elinde bulunduran Turkcell, kısa mesaj pastasında da liderliği sürdürüyor. Turkcell 26,7 milyon, Telsim 8,7 milyon, Avea ise 7 milyon civarında aboneye hizmet veriyor. İnternet üzerinden toplu SMS ticareti yapan Ejder Bilişim'in kurucusu Hasan Yaşar, gelen talebin gün geçtikçe daha çok arttığını belirtiyor. Artık kurumların yanı sıra kişilerin de paket mesajı seçtiğini ifade eden Yaşar, bunda kullanım kolaylığının önemli rol oynadığını kaydediyor. Yaşar, “Bir kutlama mesajı, tek tuşla binlerce kişiye 10 saniye içinde gidiyor. Zamandan ve fiyattan tasarruf sağlanıyor.” diyor. Yaşar'a göre toplu mesaj paketi sayesinde 70 yeni liraya bin kişiye toplu mesaj göndermek mümkün. Ancak normalde 1 SMS için 2 kontör veya 30 kuruş ödenmesi gerekiyor. Bu servisin reklam ve tanıtım amaçlı kullanıldığına vurgu yapan bir diğer girişimci Serdar Çelenk de önümüzdeki günlerde yurtdışındaki telefonlara da grup mesajı göndermenin mümkün olacağını vurguluyor. Çelenk, saniyede 50 SMS çıkışıyla sağlanan hızlı iletişime dikkat çekerek avukat, mali müşavir, turizm ve eğitim sektörüne yönelik özel yazılımlar bulunduğunu belirtiyor. Son aylarda kargo şirketlerinden büyük talep aldıklarını söyleyen Çelenk'e göre bu, daha çok siparişin anlık durumunu sahibine bildirmek için isteniyor. Sigortacılar da araç sigortalarının bitiş tarihi ve zeyilname bildirimlerini toplu mesaj sistemiyle yapabiliyor. Doktorlar ise hastalarına verdikleri randevu saatlerini ya da ilaç alım zamanını hatırlatabiliyor.

‘Bazı hazır mesajlar bid'at olabilir’

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, 'Ahiret yaz 2626'ya gönder, cennete bilet kazan', 'Ahiret yaz 2222'ye gönder, cebine ahiret soruları gelsin. Bu soruları doğru yanıtla, ardından 5 vakit namaz kıl ve cennete giren ilk 5 bin kişiden biri ol' şeklinde özellikle dinî günlerde insanların iyi niyetlerle birbirlerine gönderdikleri bu mesajların bid'at olduğuna dikkat çekiyor. Çağrıcı, “Bu türden mesajlar yanlıştır ve dinimizde yeri yoktur. Dinî bakımdan sakıncalı ifadeler bunlar. Argoya kaçan ifadeleri bu haliyle kullanmak doğru değil. Tebrikleşmenin sünnete uygun olanı var. ‘Allah bayramını mübarek eylesin’, ‘Allah seni ve aileni nice bayramlara kavuştursun’ gibi cümlelerle mesajlarımızı süsleyebiliriz. Ancak dinde herhangi bir modeli olmayan bid'atlara girmeyelim.” diyerek uyarıda bulunuyor.

Haber: Zeliş Yıldıra
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri