Kanal İstanbul'da ilk adım atıldı!
Abone olİstanbul'da açılacak olan Kanalistanbul ve yeni şehri kapsayan 38 bin 500 hektarlık alanın imar planları Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanacak. Çevre ve Şehir Bakanlığı planı onaylayınca inşaat projeleri ruhsat alabilecek.
İstanbul'da açılacak Kanalistanbul ve kurulacak yeni şehrin imar planları için ilk adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kanalistanbul ve yeni kurulacak şehir için "rezerv alanı" ilan edilen 38 bin 500 hektarlık alanın imar planlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hazırlayacak. Proje, İstanbul'da Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Arnavutköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece'nin belirli bir bölümünü içeren bir bölgeyi kapsıyor. Yeni şehrin nüfusu 500 bin kişi olarak öngörülüyor.
YETKİ KADİR TOPBAŞ'TA
Kanalistanbul projesinin de yer aldığı bölgede çevreye duyarlı ve modern bir yapılaşmanın inşa edilmesi için belediye tarafından özel planlama ofisi kurulacak. İçinde bilim insanları, mimarlar, şehir plancıları ve sosyologların görev alacağı ekibin arazi ve atölye çalışması sonucunda yapılacak planla, şehrin tüm planları da hazırlanmış olacak.
İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, Kanalistanbul ve yeni şehrin de içinde yer aldığı havzanın imar planlarının hazırlanması için gerekli protokolün yapılması adına İBB Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verilmesini istedi. Meclis talebi kabul ederek onayladı. Topbaş'la yapılacak protokolün ardından 1/100 bin, 1/5 bin ve 1/1000 olmak üzere tüm imar planları hazırlanmaya başlanacak. Planlar tamamlanarak bakanlığın onayına sunulduktan sonra askıya çıkarılacak. Askı süresi sona erdikten sonra inşaat ruhsatı alınıp projeler hayata geçirilebilecek. 2012'de Bakanlar Kurulu kararıyla rezerv alanı ilan edilerek yeni şehir kurulması çalışmalarına başlanan Avrupa Yakası'ndaki 38 bin 500 hektarlık alanın imar planları İBB'ye devrediliyor. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, Belediye Meclisi'ne talep yazısı yazarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkisinde olan alanın imar planlama çalışmalarının İBB tarafından yürütülmesi için protokol yapılmasını istedi.
RANTA GEÇİT YOK
Belediyenin planlama şirketi BİMTAŞ tarafından hazırlanması istenen imar planları için, ofis kurularak tüm yönleriyle yeni şehrin son hali verilecek. Nüfus yoğunluğu, çevre duyarlılığı ve mimari tasarımlarla geliştirilecek yeni şehir için 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni İmar Planı da düzenlenecek. Plansız bölgenin verimli şekilde düzenlenebilmesi için uygulama imar planları da belediye tarafından hazırlanacak. Bu sayede planlar tamamlanarak onaylandıktan sonra inşaat proje ruhsatları da alınabilecek. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandıktan hemen sonra imar planı için çalışmalar başlayacak.
Bölgede emlak ve imar artışlarının manipüle edilmemesi için tüm plan süreçleri tamamlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile BİMTAŞ arasındaki protokol gereği çalışmanın finansmanı bakanlık tarafından sağlanacak. Planlar tamamlandıktan sonra onay için bakanlığa teslim edilecek. İstanbul'da afete karşı yeni konutların yapılabilmesi amacıyla 2012'de konut rezerv alanı ilan edilen 38 bin 500 hektarlık alan için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut GYO A.Ş. arasında işbirliği protokolü imzalanmıştı.