Kanada gazetesinden özür

Abone ol

Kanada'da bir gazete İran ile ilgili yaptığı yalan haberden ötürü bu ülkeden özür diledi.

Kanada'da bir gazete, geçen hafta yayımladığı ''İran'da parlamentodan, Müslüman olmayanların, dini azınlık olduklarını belirten rozet ya da kurdele takmalarını öngören bir yasanın geçtiği'' yönündeki haberinin ''yanlış olduğunu'' bildirerek, özür diledi.

Haberi geçen cuma günü yayımlayan Kanada gazetesi National Post'un bugünkü sayısında yer alan gazetenin başyazarı Douglas Kelly imzalı yazıda, haberin yeteri kadar farklı kaynaklara dayanarak kontrol edilmediği kabul edildi.

Haberin İranlı yazar ve gazeteci Amir Taheri'nin bir makalesine ve Kanada'da yaşayan iki İranlıya dayanarak verildiği kaydedilen yazıda, haberle ilgili yeterli dikkati ve şüpheciliği göstermedikleri özeleştirisi yapıldı.

Gazetenin, haberin yayımlanmadan önce ulaşılan kaynaklarca  doğrulandığını düşündüğüne ve o dönemde İran'ın Ottowa Büyükelçiliğinin yorum yapmayı reddettiğine işaret edildi. Yazıda, yapılan hata ve sadece gazetenin okurlarında değil haberi okuyan daha geniş kamuoyunda yol açan şaşkınlık için özür dilendi.

Taheri de internet sitesinde, National Post'un hatalı bir çıkış yaptığını ve kendi makalesini yanlış yorumladığını kaydederken, Tahran meclisindeki kaynaklarının kendisine, dini azınlıklar için rozet düşüncesinin birkaç yıldır görüşüldüğünü aktardığını da ifade etti. İran parlamentosu geçen hafta kadınların İslam'a uygun kıyafetler giymesiyle ilgili bir yasa tasarısını görüşmeye başlamıştı.

Kanada gazetesinin ''tüm İranlıların neredeyse tek tip kıyafet giymelerini öngören yasa uyarınca, İran'da yaşayan 25 bin kadar Yahudi'nin elbiselerinin önüne sarı, Hıristiyanların kırmızı ve Zerdüştlerin de mavi kurdele dikmeleri gerektiği'' yönündeki haberi uluslararası tepkilere yol açmıştı.

AP ajansı da kopyasını ele geçirdiğini belirttiği tasarıda, dini azınlıklar için giysilerde özel işaretler bulunması gerektiği yönünde bir ifadenin yer almadığını duyurdu.

İran yönetimi dün, Kanada'nın Tahran Büyükelçisi'nin konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildirmişti.

Günün Önemli Haberleri