Kan grubuna göre davranış
Abone olİnsanların, karşılaştıkları olaylara karşı kan gruplarına göre savunma mekanizmaları sergiledikleri ileri sürüldü
İnsanların, karşılaştıkları olaylara karşı kan gruplarına göre savunma mekanizmaları sergiledikleri ileri sürüldü.
B grubu pozitif ve nefatif kan grubuna sahip insanlar olaylara karşı mizahi savunma mekanizmasını kullanıyor.
Erzurumda Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesinde eğitimlerini sürdüren iki öğrenci, insanların savunma mekanizmaları ile kan grupları arasındaki ilişkiyi araştırdı. TÜBİTAKın 36. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması bölge sergisinde, biyoloji dalında sergilenmeye layık görülen İnsanların Karşılaştıkları Olaylara Karşı Kan Gruplarını Göre Savunma Mekanizmaları projesinde, dikkat çekici veriler elde edildi.
Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi 10. sınıf öğrencileri Tuba Özdemir ve Cansu Palandöken, kan grubunu bilen 500 kişi üzerinde akademik geçirliliği ve güvenirliği olan psikolojik testler uyguladı. Elde ettikleri veriler bilgisayar ortamında analiz eden iki öğrenci, kan gruplarının savunma mekanizmaları üzerindeki etkilerini belirledi.
Bilimsel ankette katılan 500 kişiden 238nin sonuçlarının değerlendirmeye alındığını anlatan Palandöken, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
Kan gruplarını bilen 500 kişi üzerinde değişik testler uyguladık. Daha sonra testlerde aynı tür sorulara farklı cevaplar verenleri eledik. Geri kalan 238 kişinin anket verilerini bilgisayar ortamında analiz ettik. Bu sonuçlara göre, kan gruplarının insanların olaylara karşı geliştirdikleri savunma mekanizmaları üzerinde etkileri olduğunu gördük.
BURÇLARDAN YOLA ÇIKTILAR
İnsanların burçlara büyük ilgi gösterdiğini anlatan Özdemir, Bizde insanların özelliklerinin kan gruplarına göre değişip değişmediğini merak ederek araştırmaya başladık diye konuştu.
Herkesin kan grubunu öğrenmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, yeni tanışılan bir insanın olaylar karşısında geliştireceği savunma mekanizmalarını bilebilmek için kan gruplarını öğrenmelerinin yeterli olacağını savunarak, İnsanlar birbirlerine artık burçlar yerine kan gruplarını soracaklar diye konuştu.
PROJENİN SONUÇLARI
Genel kabul görmüş savunma mekanizmalarının 25 tür olduğunu bildiren Palandöken, araştırma sonuçlarına göre yansıtma, mizah, karşı tepki geliştirme, bedenselleştirme ve yansıtmalı özdeşim mekanizmalarında güçlü yorum yapma imkanı sağladıklarını bildirdi.
Diğer mekanizmalara göre de yorumların yapıldığını fakat bu 5 mekanizmaya göre daha ayrıntılı yorum yapabildiklerini kaydeden Palandöken, elde ettikleri sonuçlar hakkında şunları söyledi:
Bireyin kabul edilemez nitelikteki eğilimleri diğerlerine yansıtıp sonra yansıtılan diğerleri ile özdeşlemesi olan yansıtmalı özdeşim mekanizmasına en fazla AB negatif kan grubuna sahip olanlar başvuruyor. Bu mekanizmaya en az başvuranlar ise A negatif kan grubu sahipleri. İfade edilmemiş cinsel ve saldırgan dürtülerin sembolik bir biçimde bedene yöneltilerek ifade edilmesi olan bedenselleştirme mekanizmasına B ve Sıfır negatif kan grubu insanları başvuruyor. En azbaşvuralar ise A ve AB negatif kan grubu sahipleri. Kişinin kabul edemediği arzu, düşünce, duygu ve özelliklerini reddederek diğer kişilere yüklemesi olan yansıtma mekanizmasına ise ençok B ve AB negatif ile AB pozitif kan grubuna sahip kişiler yöneliyor. Bu mekanizmaya az başvuranlar ise A negatif ile B pozitif kana sahip olanlardır. Benliğin kabul edilemez olarak gördüğü cinsel ve saldırgan arzuların, tam karşıtı tutum ve davranış geliştirerek engellenmesi veya gizlenmesi anlamana gelen tepki oluşturma mekanizmasına ise A, B ve AB pozitif kan grubuna sahip olanlar daha fazla başvururken, bu mekanizmaya en az AB negatif kan grubu sahipleri başvuruyor.
MİZAHA BAŞVURANLAR
Kişide kaygı uyandıran duygu ve düşüncelerin ciddiye alınmayarak şakaya başvurulması olarak tarif edilen mizah mekanizmasına, araştırmaya göre en az başvuran kan grubu sahipleri AB pozitif olanlar. En fazla mizaha mekanizmasına başvuranların ise B grubu pozitif ve negatif kan grubu sahipleri olması dikkat çekiyor.
YALANA BAŞVURANLAR
Genel kabul görmüş savunma mekanizmaları arasında yer alan olumsuzgörülen yaşantı, duygu ve düşüncelerin gizlenmesi olarak tanımlanan yalan mekanizmasına en fazla başvuranlar A pozitif kan grubuna sahip olanlar; en az başvuranlar ise kan grubu A negatif olanlar.
Tüketim, pasif saldırganlık gibi yalan mekanizmasıyla ilgili verilerin güçlü yoruma imkan vermediğini kaydeden Palandöken, Yalan mekanizmasına başvuranların kan grubu değerleri birbirine yakın. Sonuçlar güçlü yoruma imkan vermiyor diye konuştu.
AA