Kalp sağlığınız için her gün 45 dakika!
Abone olAcıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, kalp ve damar hastalıklarında en önemli ölüm sebebinin damar sertliği olduğunu belirterek,açıklamalarda bulundu.
Uzmanlar her gün 45 dakika ve mümkünse haftada en az 4 sefer yapılacak tempolu yürüyüşün kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirtti.
Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, kalp ve damar hastalıklarında en önemli ölüm sebebinin damar sertliği olduğunu belirterek, insanların doktora gitmeden basit yöntemlerle kalp sağlığı için önlem alabileceklerini söyledi.
Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, Dünya Kalp Haftası nedeniyle, kalp ve damar sağlığında farkındalık oluşturacak çeşitli açıklamalar ve önerilerde bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre ülkemizdeki ölümlerin yüzde 40’ını, kalp ve damar hastalıklarının oluşturduğunu belirten Batur, kalp ve damar hastalıklarında başta gelen ölüm nedeninin damar sertliği hastalığı olduğunu söyledi. Risk faktörlerine dikkat ederek, bir doktora veya hastaneye gitmeden, insanların kalp sağlığı için önlemler alabileceklerini ifade eden Batur, bunun en basit çözüm yolunun beslenme, stres yönetimi ve spor olduğuna işaret etti.
Kalp ve damar sağlığı için en çok tavsiye edilen diyetin Akdeniz tipi diyet olduğunu dile getiren Prof. Dr. Batur, “Yani sebzelerin, zeytinyağlıların bol olduğu, kolesterolden daha fakir olan yiyeceklerin tavsiye edildiği bir diyet türüdür. Ülkemizde bunun için, hele kendi bölgemizi düşündüğümüzde, çok elverişli bir ortam söz konusu. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz, balık özellikle tavsiye ediyoruz. Özellikle çok yağlı, kırmızı et ürünlerinin fazla olduğu diyet türü kalp sağlığı açısından tavsiye edilmiyor” dedi.
Türkiye’de yaygın olarak tuz kullanma geleneği olduğunu anımsatan Batur, sofradan bir tuzluğu kaldırarak yüksek tansiyonla ilgili ciddi faydalar sağlamanın mümkün olacağını belirtti. Batur, spor salonuna bütçe ayırmadan, her gün 45 dakika ve mümkünse haftada en az 4 sefer yapılacak tempolu yürüyüşün kalp sağlığı için faydalı olacağını dile getirerek, yüzme ve bisiklet sporlarının da buna eşdeğer olduğunun altını çizdi. Kalp için en büyük tehditlerden biri olan stres sorununa da değinen Batur, stres yönetiminin mümkün olduğunu ve hastalarına, canlarını sıkacak iş ve kişilerden uzaklaşma tavsiyesinde bulunduğunu kaydetti.
Şeker hastalarına da yürümenin dışında karbonhidrat içeren gıdalar ve tatlılardan özellikle kaçınmaları gerektiğini ifade eden Batur, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Yüksek tansiyon, tuzu az tüketmek, yürüyüş yapmak, aslında endirekt olarak kalp hastalığı için çok önemli. Sadece işte bu gibi önlemlerle, diyetimize dikkat ederek, kalp damar sağlığımızı korumak, ilerisi için bizi hem maddi açıdan, hem fiziki açıdan çok ciddi sonuçlara yol açabilecek önemli sorunlardan korumak mümkün olabiliyor.”