Kalp krizi için iki ilaçlı tedavi

Abone ol

İngiliz tıp dergisi The Lancet internet sitesinde kalp hastalığı riskini yüzde 65 azaltan yeni bir tedaviyi haber verince hem basın hem de otoriteler harekete geçti

Saygın İngiliz tıp dergisi The Lancet önceki gün internet sitesinde kalp hastalığı riskini yüzde 65 azaltan yeni bir tedaviyi haber verince hem basın hem de otoriteler harekete geçti. İngiltere'nin Daily Telegraph, Times gibi saygın gazeteleri araştırmayı manşetlerine taşıdı. İngiliz Sağlık Bakanlığı ise acil olarak araştırmayla ilgili bir masa kurdu ve tedavinin devlet hastanelerinde tavsiye edilip edilemeyeceğinin incelenmesini istedi. Zira 19 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları daha öncekilerin hepsinden daha etkili bir tedaviyi müjdeliyor.

Araştırmada kalp hastalığı riski taşıyan 40-79 yaş arası kişilerin bir kısmı Atenolol, Thiazid ve Diüretik gibi maddeler içeren eski tansiyon ilaçlarını, bir kısmı ise Amlodipine adlı yeni ilacı denedi. Üçüncü bir gruba ise Amlodipinin yanı sıra Statin adlı kolesterol düşürücü ilaçlar da verildi.

İşte bu üçüncü gruptaki kişilerin kalp krizi geçirme riskinin tedavi görmeyenlere göre yüzde 65 daha az olduğu, diğer tedavileri deneyenlere göre ise yüzde 48 daha az olduğu ortaya çıktı. İki ilacın birlikte kullanılması felç riskini de diğer tedavilere göre yüzde 44 azalttı. Ayrıca diyabet hastalığı riski de yüzde 30 azaldı. Yeni ilaçlar tek başına kullanıldığında kalp riskini yüzde 15, felç riskini ise yüzde 25 azalttılar. İlk aşaması 5 yılda tamamlanan araştırmaya ingiltere, irlanda ve iskandinavya'dan 19 bin kişi katıldı. İlk sonuçların ardından araştırma durduruldu ve katılımcıların tamamına amlodipine ve statin kullanmaları tavsiye edildi. Araştırmayı yürüten uzmanlar "İki ilacın hayat kurtardığı ortada. Durum böyleyken deney uğruna insanları riske atamazdık" dedi.

www.vatanim.com.tr

Günün Önemli Haberleri