Kalp krizi genetik miras mı?
Abone olABD’li araştırmacılar kalp damar hastalıklarının gizemini ortadan kaldırdı.
ABD’li araştırmacılar kalp damar hastalıklarının
gizemini ortadan kaldırdı. Araştırmaya göre kalp krizine genetik
yatkınlığı olan kişiler, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek
risklerden korunuyor.
Kalp damar hastalıkları konusunda ‘kötü bir aile geçmişine’ sahip olanlar, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürerek kendilerini risklerden uzak tutabiliyor. ABD’de yayımlanan, ’kalp hastalıklarında genetik miras mı, yoksa yaşam alışkanlıkları mı daha etkili’ sorusuna yanıt arayan geniş çaplı iki araştırma, kalp damar hastalıklarından korunmada, yaşam biçiminin, genetik mirastan çok daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Amerikan Kalp Birliği’nin 2010 Bilimsel Araştırmalar Oturumu’nda sunulan iki araştırmaya göre, orta yaşlarda kendini hissettiren kalp damar hastalıkları, ‘’genlerimizin bize hediyesi’’ olmaktan çok, çocukluğumuzdan orta yaşa kadar geçen döneme kadar nasıl yaşadığımıza bağlı olarak kendini gösteriyor.
ORTA YAŞA SAĞLIKLI GİRİN
Araştırmalar, ilk gençlik günlerinden başlayarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimseyenlerin, ailelerinde kalp hastalıkları bulunsa bile, orta yaşlarda kalp damar hastalıklarına ilişkin sorun yaşama olasılıklarının, ailelerinde kalp hastalığı geçmişi olmayan, ancak ‘’5 altın kuralı’’ uygulamayanlara oranla düşük olduğunu ortaya koyuyor. Northwestern Üniversite Hastanesi’nde 2 bin 336 kişi üzerinde 20 yıllık verilerin değerlendirilmesiyle hazırlanan araştırmaları yürüten ekipten Dr. Donald Jones, hazırladığı değerlendirme raporunda, ‘’Çalışmalar, insanlara, sağlıklarının kontrolünün kendi ellerinde olduğunu vurgulamak açısından önemli. Bireylerin, orta yaşa normal tansiyon, düşük kolesterol, normal kiloyla girmeleri, uzun ve sağlıklı orta yaş ve yaşlılık için vazgeçilmez koşul” diye konuştu.
5 ALTIN KURAL
Daha kaliteli bir yaşamın sırrının genlerden çok kişinin yaptıklarına ya da yapmadıklarına bağlı olduğuna dikkati çeken araştırmada, altın kurallara uyanların daha uzun, daha sağlıklı, daha hareketli yaşarken, daha az sağlık harcaması yaptıkları belirtiliyor. İki araştırmanın ortak sonucuna göre, araştırmacıların bireylere tavsiye ettikleri beş altın kural ise şu şekilde sıralanıyor: Sigara içmemek, alkol kullanmamak ya da az tüketmek, kilo kontrolü, fiziksel hareketlilik ve sağlıklı beslenme.
//