Kalp kapakçığı hastalıkları belirtileri yoruluyorsanız ve...
Abone olKalp kapakçığında sorun olduğunda belirtileri nelerdir? Kalp kapağı hastalığının tedavisi nasıl yapılıyor? Kalp kapakçığı nakli var mı?
Türkiye ve yakın coğrafyada yaygın olarak görülen kalp kapağı
hastalıkları, değişen yaşam koşullarıyla birlikte, her geçen gün
daha fazla kişinin yaşam kalitesini tehdit etmektedir.
Peki kalp kapakçığı ile ilgili hastalığın belirtileri nelerdir? Kalp kapak nakli oluyor mu ne türk kapaklar var. Metalik kalp kapağı ile biyolojik kalp kapağı arasındaki fark nedir?
Kalp kapağına bağlı gelişen hastalıklar, koruyucu önlemler alınmadığında hayati tehlike oluşturabildiği gibi; erken dönemde doğru tanı ve uygun tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
KALP KAPAKÇIĞI DARLIK VE KAPAK KAÇAK BELİRTİLERİ
Kalp kapak hastalıklarında genel belirtiler;
Yorgunluk,
Çabuk yorulma,
Çarpıntı,
Nefes darlığı,
Bacaklarda şişlik,
Emboli (pıhtı atması),
Felç
Ritim bozukluklarıdır.
KALP KAPAKÇILIĞI TEDAVİSİ
Kalp kapak hastalıklarında takip süreci büyük önem taşır. Belli
aralıklarla düzenli olarak yapılan ekokardiyografi en önemli takip
aracıdır. Tedavide ise hastaya göre ilaç ve/veya girişimsel
uygulamalara başvurulmaktadır. Kalp kapak hastalığı zemininde
gelişen kalp yetmezlikleri ve ritim bozuklukları ilaçla tedavi
edilmekte, kapak hastalıklarının kalp üzerindeki olumsuz etkileri
ilaçla büyük oranda engellenebilmektedir. Ancak ilaçların kapaktaki
mekanik rahatsızlığı gidermeyeceği de bilinmelidir.
KALP KAPAKÇIĞI BALON YÖNTEMİ
Tedavi, girişimsel yöntemler cerrahi uygulamalar ve kateter yolu ile yapılan balon işlemlerini kapsamaktadır. Kapak yapısında fazla kireçlenme olmayan kapak darlıklarında katater yöntemi ile yapılan balon işlemi oldukça etkilidir. Bu yöntem daha çok “mitral” ve “pulmoner” adı verilen kapaklar için uygulanır.
KALP KAPAKÇIĞI CERRAHİ YÖNTEM AMELİYAT
Cerrahi uygulamalarda ise kapak tamir edilmekte veya bozuk kapağın çıkartılıp yerine protez, yapay bir kapak takılmaktadır.
KALP KAPAK TAMİRİ
Son 10 yıldır özellikle yurt dışında kapak tamirleri çok daha fazla yapılır hale gelmiştir. Ülkemizde ise, mitral kapak tamirleri az sayıdaki merkezde ve az sayıdaki kalp cerrahı tarafından yapılmaktadır. Ancak özellikle romatizmal kapak hastalıklarında tamir yapıldığında hastalığın ilerlemesi nedeniyle kapağın yapısında tekrar bozulma görülebilir. Bu durumda hastanın ikinci bir ameliyat geçirmesi gerekecektir.
KALP KAPAKÇIĞI NAKLİ
Kalp kapakları protez kapaklarla değiştirilmektedir. Kişinin özelliğine göre uygulama için tamamen metalik kapaklar ya da kısmen organik madde içeren biyoprotez (hayvan dokusu kökenli) kapaklar kullanılmaktadır.
Cerrahi yöntemler kullanılarak arızalı kapaklar çıkarılır ve ‘yapay kalp kapağı’ takılır. Yapay kapağın, mekanik veya biyolojik kapak seçenekleri bulunur. Mekanik kapaklar daha dayanıklıdır ancak ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerektirir. Biyolojik kapaklar ise kısa ömürlüdür ancak kan sulandırıcı ilaç kullanımına gerek yoktur.
KALP KAPAK ÇÜRÜMESİ NEDİR NASIL OLUR?
Kalp hastalıkları arasında en çok rastlanan kalp kapak hastalıklarıdır. Kalp kapak hastalıklarından birisi de kalp kapağının çürümesidir. Pek çok insan kalp kapağında çürüme sorunu ile karşılaşır ve bunun neden meydana geldiğini merak eder. Daha çok yaşlılık döneminde ortaya çıkan kalp kapak çürümesinin nedenleri tansiyon ve kolesterol hastalıklarıyla yakından ilgilidir.
Hipertansiyon(yüksek tansiyon) ve yüksek kolesterol kalp kapak çürümesinin başlıca sebepleridir. Bunların yanı sıra eğer doğuştan bir kalp rahatsızlığı mevcutsa da kalp kapakları çabuk eskime gösterecek ve çürümeye başlayacaktır. Üstelik doğuştan kalp hastalıklarının varlığı sebebiyle kalp kapakçığı çürümesi daha erken yaşlarda husule gelir.