Kahvecilerin umudu Anayasa Mahkemesi
Abone olİstanbul Umum Kıraathaneciler ve Kahveciler Esnafı Odası Başkanı Sadık Özpolat, Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklediklerini açıkladı.
İstanbul Umum Kıraathaneciler ve Kahveciler Esnafı Odası Başkanı Sadık Özpolat, Danıştay'ın, kıraathanelerde uygulanan sigara yasağını anayasaya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun sonucunu merakla beklediklerini söyledi.
Özpolat ''Sigara yasağından sonra İstanbul'da 155 tane kahvehane kapatıldı'' dedi. Özpolat, yaptığı açıklamada, 19 Temmuz 2009 tarihinde getirilen yasaktan sonra kıraathane esnafının büyük bir sıkıntı içine girdiğini söyledi.
Türkiye'nin genelinde de aynı zamanda ekonomik bir sıkıntı olduğunu ve bunun da esnafı kötü bir şekilde etkilediğini öne süren Özpolat, ''Bir insan cebinde para olursa kahvehaneye gidip oturur ve oyun oynar. Kahvehane esnafının şimdi 2 sıkıntısı var. Biri ekonomik sıkıntı, diğeri de sigara yasağı. İkisi birleşince kahvehane esnafı tamamen bitti'' diye konuştu.
İstanbul'da odaya kayıtlı 12 bine yakın kıraathane ve çay ocağı olduğunu söyleyen Özpolat, şunları kaydetti:
''Danıştay'ın, kıraathanelerde uygulanan sigara yasağını anayasaya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun sonucunu merakla bekliyoruz. Çünkü, sigara yasağından sonra İstanbul'da 155 tane kahvehane kapatıldı. Esnaf gerçekten büyük sıkıntıda. Yasak tamamen kaldırılmasa bile, biraz yumuşatılması lazım. Örneğin üzeri tente ile kapalı olan, yanları açık olan mekanlarda da sigara içmek yasak. Buralarda aslında sigara içilebilir. Kapalı mekan değil. Tabii ki sigara ve nargile çok zararlı. Bunu biliyoruz ve inkar etmiyoruz. Keşke hiç kimse içmese. Ancak, bu yasağa öncülük edenler gerçekten esnafa çok büyük bir zulüm yapmıştır.''
Özpolat, İstanbul'daki 12 bin esnafın her birinde yasaktan önce 1-2 elemanın çalıştığını kaydederek, ''Tabii yasakla beraber işler düşünce sadece kahvehaneler kapatılmadı, çoğu esnafımız işçisini çıkarmak zorunda kaldı. 12-13 bin kişi işsiz kaldı. İnşallah, Anayasa Mahkemesi bu kararı bozar ve sıkıntılı olan esnafımız sıkıntıdan kurtulur. Çok katı bir kural var, en azından bir yumuşama bekliyoruz'' dedi.