Kahramanmaraş depremi felaketinde 7. gün! Can kaybı çok arttı deprem bölgesinden son haberler

Abone ol

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yaşanan yıkım inanılmaz boyutlara ulaştı. Can kaybı artarken, arama kurtarma çalışmaları mucize kurtuluşlara sahne oluyor. Öte yandan AFAD'dan yapılan son açıklamada can kaybı sayısı 29 bin 605'e yükseldi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 04.17'de 7.7, aynı gün saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu.

Arama kurtarma çalışmaları hiç aralıksız sürerken ölü sayısının çok daha fazla artmasından endişe ediliyor. İşte deprem bölgesinden son dakika haberler...

46 yaralı Adana'dan İstanbul'a sevk edildi

 Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıcı etki yapan depremin ardından enkaz altından çıkarılan yaralıların İstanbul'a nakli devam ediyor. Adana'dan kalkan ve içinde 46 yaralı ve 19 refakatçinin bulunduğu askeri kargo uçağı saat 22.30 sıralarında Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Burada hazır bekleyen ambulanslara alınan yaralılar, çevrede bulunan hastanelere nakledildi. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Etimesgut ve İncirlik’ten kalkan Hava Kuvvetlerimize ait CN-235 uçaklarımız, pistin yeniden onarılmasının ardından Hatay Havalimanına insani yardım malzemelerini ulaştırdı." ifadelerine yer verildi.

THY'den deprem sonrası Hatay'a ilk uçuş

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA ekipleri depremde büyük hasar göre Hatay Havalimanı'nın pistindeki bakım çalışmalarını tamamladı. Çalışmaların tamamlanmasının arıdan Hatay Havalimanı’na ilk uçuş İstanbul Havalimanı’ndan kalkan TK3313 sefer sayılı Boeing 737 tipi uçakla gerçekleşti. Hatay’a inecek olan yolcu uçağında çok sayıda yardım malzemesi olduğu belirtildi.

Fuat Oktay duyurdu: 1 ay ücretiz olacak 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Gaziantep'te AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Oktay açıklamasında "Afetzedelerimizin kendileri yakınları için umut ve ümidin önemli olduğunu düşünüyorum. Motivasyonumuzu sahada ve merkezde canlı tutan kaynaklardan birisi. Şu an itibarıyla sahada arama kurtarma olarak 34 bin 717 personelimiz var. Daha güzel haberler almaya devam edeceğiz inşallah. Bugün Hatay'a yoğunlaşmış durumdayız. İnşallah en kısa zamanda 10 il ve ilçelerde bu çalışmayı bir an önce tamamlarız. Defin işlemleri de dahil işlemleri bir an önce tamamlarız ki acıları dindirebilmiş olalım. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın defin işlemleri tamamlanmıştır. Yıkılacak binalardan uzak durulmasını herkesten talep ediyoruz. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

230 bin toplam binanın hasar tespit ekiplerince incelendiğinde 966 bin 544 bağımsız birimin tamamı çalışılmış durumda. 108 bin bina ve 550 bin bağımsız birimin hasarsız olduğu tespit edilmiştir. 58 bin bina, 438 bin bağımsız birimin az hasarlı olduğu tespit edilmiştir.
Binaların hasar durumunu merak eden vatandaşlarımız E-devlet ve internet adreslerinden ulaşılabilir. Arama kurtarma devam ederken, arama kurtarma tamamlanan enkazların temizlenmesi söz konusu. Enkazlar kaldırılmadan önce savcılıklarca binalardan delillerin toplanması kritik. Tüm tedbirler alınmıştır.

Afet bölgesinden 400 bine yakın tahliyemiz var
12 bin 322 iş makinamızı aktif kullanıyoruz. 24 gemi 112 helikopterle sahadaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İHA ve drone'lar aktif kullanılıyor. Hatay Havalimanı'nda bakım onarım çalışması devam etti. Bugün tamamlanmış durumda. Uçaklarımız havalimanına inmek üzere havadalar. Bugünden itibaren kullanmaya başlamış durumdayız. Çadırlar ve konteyner kentlerin kurulumu devam ediyor. 5 bin adetlik konteyner kent çalışması başlatılmıştır. Yurtlarda barınan vatandaşımız 1 milyon 200 bin kişiyi bulmuştur. Afet bölgesinden 400 bine yakın tahliyemiz var. Kendi araçlarıyla ayrılanlar olduğunu da biliyoruz.

Afet bölgesinde operatörler 1 ay ücretsiz hizzmet verecek
Ulaştırma noktasında sıkıntımız kalmadı. Kontrollü doğalgaz ve elektrik vermeyi sürdürüyoruz. İkincil afetlere müsaade etmemek için titiz davranıyor ilgili bakanlıklarımız. Herhangi bir binada hasar varsa verilmesi riskli olabiliyor. Her bina tek tek kontrol edilerek verilmekte. Maddi destek ve yardımlar yapılmakta. 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 ton kömür sahaya sevk edilmiş durumda. Maddi destek ve yardımlar yapılmakta. 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 ton kömür sahaya sevk edilmiş durumda. Haberleşmede sıkıntı çekilen bölgeler oldu. Operatörler; Türk Telekom, Vodafone, Turkcell deprem anından itibaren 1 ay boyunca tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacaklardır. 233 bin isimsiz kahraman sahada çalışıyorlar. Gün içerisinde hangi konularda eksiklikler var diyerek ortak akıl yürütülerek çalışma yürütülmekte. Bu ekip çalışması bizim afetin yaralarını bir an önce sarmamızı sağlayacak.

Bir çocuğumuzu bile tek bırakmak istemiyoruz
Refakatsiz çocuklar hassas olduğumuz bir konu. Bir çocuğumuzu bile tek bırakmak istemiyoruz. 574 evladımız var, 76'sı ailelerine teslim edilmiş durumda. Hastanede tedavileri devam eden 380 çocuğumuz var, sevgievine yerleştirilen çocuklarımızın sayısı 118'dir. 503'ünün kimlikleri belirlenmiş durumda.

Uğur Kardaş tutuklandı

Deprem bölgesinden çektiği videodaki iddiaları asılsız çıkan MasterChef yarışmacısı Uğur Kardaş gözaltına alınmıştı. Yeni gelişmeye göre Kardaş, "Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçundan Kahta Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla tutuklandı.

Can kaybı 29 bin 605'e yükseldi

AFAD: "SAKOM'dan alınan bilgilere göre saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir."

AFAD: "Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 2 bin 412 deprem meydana gelmiştir."

AFAD: "Deprem bölgesindeki 147 bin 934 vatandaşımız diğer illere tahliye edilmiştir"

Yağma olaylarıyla ilgili 57 tutuklama

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesinde tespit edilen 75 yağmalama olayı ile ilgili 57 kişinin tutuklandığını açıkladı. Bakan Bozdağ Ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu olduğu gerekçesiyle 134 şüpheli hakkında işlem yapıldığını ve 3'ünün tutuklandığını aktardı.

10 ilde eğitime 1 Mart'a kadar ara verildi

 Milli Eğitim Bakanı Özer, deprem sonrası eğitime ara verilen okullarla ilgili yeni açıklamalamalarda bulundu. Özer, Ankara’da deprem bölgesindeki faaliyetlere ilişkin yaptığı açıklamada, "20 Şubat itibarıyla 71 ilde eğitim ve öğretim başlayacak, bir daha uzatma olmayacak." dedi. Özer, "10 ilimizde 1 Mart'a kadar eğitim öğretime ara veriyoruz. 1 Mart tarihi itibarıyla 10 ilimizde bölgesel eğitim öğretime açma kararları vereceğiz. Aynı Covid döneminde olduğu gibi ilçe ve okul temelli kararlar alacağız." ifadelerini kullandı.

Deprem nedeniyle barajlarda patlama oldu iddiası

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem sonrası barajların patladığı yönünde yanlış bilgi yayıldığını, Türkiye genelinde hiçbir barajda problem olmadığını, hafif çatlaklar meydana geldiğini ve bunun için de önlemlerin alındığını açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias deprem bölgesinde

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Hatay'da deprem bölgesinde incelemelerde bulunarak arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Çavuşoğlu, "İyi komşuluk böyle günlerde belli olur. Türkiye'yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ülkelerden birisi Yunanistan. Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler" dedi. 

TCG Sancaktar’da depremzedeleri ziyaret

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgelerinde hastane olarak hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Bayraktar’da incelemelerde bulunarak depremzedeleri ziyaret etti. Akar, TSK’nın karadan 67 uçak ve 57 helikopter ile denizden de 24 gemi ve 5 helikopter ile aktif şekilde faaliyetlere katıldığını söyledi.

Yedinci günün ilk mucizesi

Depremin 7. gününde Hatay'da 35 yaşındaki Epilepsi hastası Mustafa 149. saatte enkazdan çıkarıldı.

Kahramanmaraş'ta artçı sarsıntı

 AFAD: Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde 3.8 büyüklüğünde artçı deprem gerçekleşti.

Tahliyeler 200 bini aştı

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Kendi imkanları ile çıkanlar var, havayollarının ücretsiz taşımaları ile çıkanlar var. Tahliye merkezlerimizde barınma ihtiyacını da ifade edenlere barınma imkanları da sunuyoruz. Şu an için 111 bin 500 kişi tahliye merkezlerimizden gidenler. Havayolu şirketlerinin yaptığı uçuşlarla da 100 binin üzerinde tahliye var. 

Ölü sayısı 24 bin 617'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Hayatını kaybeden kardeşlerimiz artmaya devam ediyor. 24 bin 617 vatandaş hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin kimlik belirleme işlemleri ve defin işlemleri tüm hızıyla devam ediyor.

Yardım yapmak isteyenlere yönlendirme hattı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamada, ”Bakanlığımızın Sosyal Yardım Hattı ALO 144, OHAL süresince AFAD koordinasyonunda gerek bireysel gerekse tır ve kamyonlarıyla ayni yardım yapmak isteyen kişi ve kuruluşların yapacakları yardımları hedef depolara yönlendirme hizmetini sağlayacaktır. Hedefimiz, bölgeye giriş çıkış trafik yoğunluğunu azaltmak, hayırseverlerimizin ayni bağışlarının deprem bölgesindeki tüm vatandaşlarımıza en hızlı ve düzenli şekilde ulaşmasını temin etmektir” ifadeleri kullanıldı.

10 ilde deprem suçları araştırma büroları oluşturuldu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Adalet Bakanlığı tarafından depremden etkilenen 10 ilde depremde yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalardan dolayı deprem suçları soruşturma büroları kurulmuştur. Şu ana kadar 131 şüphelinin depremde yıkılan binalarla ilgili olarak sorumluluğu tespit edilmiş, 1’i tutuklanmış 113’ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Gerekli adli süreç titizlikle devam edecek.

Yıkılan binaların yüzde 95'i 99 öncesine ait

 Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:  Şu ana kadar Gaziantep'te 19.320 evin ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu konuda vatandaşlarımız e-devlet üzerinden bilgilendirilmektedir. Yıkıla binaların yüzde 95'nin 99-2000 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz. 2000 sonrası yapılan yapılarda mevzuatın ne kadar önemli olduğunu bu nokta da görebiliyoruz. 

Tahliyeler devam ediyor

 Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Hava araçlarıyla aralıksız şekilde yardım ve tahliye görevine devam ediyoruz. Deniz Kuvvetlerimize ait SH-70 Sea Hawk helikopterleri de deprem bölgesinde hız kesmeden yaralı vatandaşlarımızın hastaneye tahliyesini gerçekleştiriyor” ifadelerine yer verdi.

Günün Önemli Haberleri