Kahraman kaptanın acı hikayaesi!
Abone olHapimiz onu deli dalgalar arasında kurtulmak için son hamlesi ile tanıdık. Cemil Kaptan hikayesi ile de sizi şaşırtacak.
Türkiye, Kıyı Emniyeti-7 botunun kaptanı Cemil Özben'i azgın dalgalar arasında elini uzatıp yardım isterken gördü.
2003 YILINDA OĞLUNU KAYBETTİ
Cemil Kaptan, karaciğer hastalığı nedeniyle 2 yıl yoğun bakımda kalan 13 yaşındaki oğluna zaman ayırmak için 6 bin dolar maaş aldığı yat kaptanlığını bırakmış, çok daha az ücretle Kıyı Emniyeti'nde işe başlamıştı. Fakat oğlu 2003'te öldü. Özben'in acısını 2007'de dünyaya gelen kızı Derya hafifletti. Ancak onda da ağabeyinin hastalığı ortaya çıktı. Anne Günay Özben kızına karaciğerinden parça verdi. Uzun tedavinin ardından Derya anaokuluna başladı.
CEMİL KAPTAN OLAY GÜNÜ İZİNLİYDİ
Sabah gazetesinin haberine göre; Kıyı Emniyeti-7 Hızlı Tahlisiye Botu'nun kaptanı Cemil Özben olay günü izinliydi. Talimat üzerine ekibini toplayarak, "Volgobalt 199" adlı geminin mürettebatını aramaya gitti. Fakat yüzde 50 eğimle karşılaşınca otomatik olarak motorunun durduğu iddia edilen bot dalgalarla sürüklendi ve kayalıklara çarparak parçalandı. 4 mürettebattan bacağı kırılan Ahmet Kasaracı yüzerek kurtuldu. Makinist Mehmet Genç ve Turgay Sarıboğa kayboldu. Kaptan Cemil Özben ise azgın dalgaların arasında kayaya tutunmaya çalışıyordu.
DEV DALGALAR MEHMET AKGÜN'Ü DE ALDI
Limandaki balıkçılar, el ele tutuşarak Özben'i çekmek istedi. Zincirin en önünde 21 yaşındaki Mümin Akgün vardı. Bir anda gelen dalga önce Mümin Akgün'ü aldı. Sonraki de Cemil Kaptan'ı... Geride eşi, 5 yaşındaki kızı Derya ve babasının yolundan giderek gemi mühendisliği okuyan oğlu Emir kaldı. Bir diğer acı hikaye de Cemil Kaptan'ı kurtarmaya çalışırken kendini feda eden Mümin Akgün'e ait. 21 yaşındaki Akgün liseyi bitirince soluğu babasının ve amcasının sahibi olduğu balıkçı teknesinde almıştı.
ÇOK İYİ YÜZÜYORDU
3 ay sonra ikinci çocuğunu kucağına alacak olmanın heyecanını yaşan Akgün, kaptanın yardım isteyen elini görünce duraksamadı. Ancak dalga onu da çekti. Çok iyi yüzen Mümin, dalgaların kendisini kayalara vurmaması için 15 metre kadar açığa yüzdü, ancak kurtarılamadı. Havadan ve denizden aramalarda dün kaptan Özben ile Turgay Sarıboğa'nın cesedine ulaşıldı. Tayfalar ve Akgün için çalışmalar sürüyor.
KAYIP YAKINLARI: ZORLA GÖNDERİLDİLER
Şile Limanı'nda yakınlarından haber bekleyen ailelerin iddialarına göre, Kıyı Emniyeti yetkilileri mürettebatı denize açılmaları için istifa tehdidiyle zorladı. Aileler suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Şile'deki ilk mürettebatın görevi reddettiği, bunun üzerine asıl görev yeri Harem İstasyonu olan Cemil Özben'in evinden aranarak Şile'ye gitmesi talimatı verildiği öne sürüldü. Ağabey Hüseyin Özben, "Kardeşimin vardiyası bitmişti. 'Ya gelirsin ya da istifa edersin' demişler. Ocakta emekli olacaktı" dedi. Kaptan Özben'in bir yakını ise "Madem bu havada bot çıkıyor, neden diğerleri yardıma gitmedi?" diye konuştu.
KIYI EMNİYETİ: İNİSİYATİF KAPTANDAYDI
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, iddialara ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Gemi kaptanına 'İnisiyatif sende, şartları görüyorsun ve bu şartlar içinde yapabileceğine inanıyorsan çık' dendi. Cemil kaptan da bu tehlikelere tamamen vakıf biri. Kimse 'Ben bu işe gitmeyeyim başkası gitsin!' demez. Herkes aslanlar gibi görev bekler ve bu tehlikeleri bilir. Allah rahmet eylesin. Üzüntümüz herkesten büyük. Cemil Kaptan'ın 'Ben bu hava şartlarında denize açılmam' şeklinde bir tutanağı olduğu da doğru değil."