Kaftancıoğlu hakim karşısına çıktı! Davayla ilgili önemli gelişme
Abone olCHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, altı yıl önceki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında açılan “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan mahkemeye çıktı. Kaftancıoğlu'nun davası ertelendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocak 2018’de Kaftancıoğlu’nun
sosyal medya paylaşımları hakkında soruşturma başlatmıştı. Savcılık
soruşturması Mayıs 2019’da tamamlandı ve iddianame mahkemeye
sunuldu. Davayı CHP'nin yanı sıra STK'lar, sanat ve hukuk
camiası da yakından takip etti. Kaftancıoğlu'na destek vermek için
İstanbul Adliyesi'ne gelenler arasında dünyaca ünlü sanatçı Fazıl
Say da vardı.
Toplumun çeşitli kesimlerinden Barış Atay, Edip Akbayram, Fazıl Say, Müjde Ar ve Zülfü Livaneli’nin de aralarında olduğu 49 kişi, "Canan Kaftancıoğlu 16 milyon insanın sesidir, bu sesin susturulmasına izin vermeyeceğiz" yazılı bir metne imza atarak herkesi destek olmaya çağırdı.
18 Temmuz'a erteledi
Kaftancıoğlu'na savunma için ek süre verilmezken, reddi hakim talebinde bulunuldu. Avukatların itirazı üzerine duruşmanın başında ara veren mahkeme heyeti, ek süre talebini kabul ederek davayı 18 Temmuz'a erteledi.
Sakine Cansız paylaşımı
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, Kaftancıoğlu’nun 2012 yılında yaptığı sosyal medya paylaşımları suç delili olarak yer alıyor. Paris’te öldürülen PKK kurucusu Sakine Cansız’ın ölümünün ardından Twitter’da yazdığı, “‘İnsanlık tarihi kadın ile başlar. İnsanlık kadına yapılanlarla kaybeder’ demiş Sakine Cansız. Ve insanlık yine kaybetti” mesajı, “terör örgütü propagandası yapmak” suçuna delil olarak gösteriliyor.
"Hemen duruşma günü verilmesi endişelerimizi kuvvetlendiriyor"
DW Türkçe’ye konuşan Kaftancıoğlu’nun avukatı Ergün Özer, müvekkili hakkında katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği ifadelerin ardından hızlandırılmış bir şekilde iddianame hazırlandığını söyledi. İddianamede, Canan Kaftancıoğlu’nun atmadığı tweetlerin de yer aldığını belirten avukat, "Canan Hanım’ın il başkan adaylığı açıklandığı zaman soruşturma başlatıldı. Soruşturma, seçim süreciyle davaya dönüştü. Pek çok AK Partili politikacılar neler söylemiş ama haklarında ne soruşturma var ne de bir şey" ifadelerini kullandı.
Kaftancıoğlu’nun sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayan avukat Özer, bugün görülecek duruşma konusunda endişeli olduklarını belirterek, "Müvekkilime çifte standart ve insan haklarına aykırı bir durum uygulanıyor. Hiçbir şekilde suç unsuru barındırmayan tweetlerden dava açılması ve hemen duruşma günü verilmesi endişelerimizi kuvvetlendiriyor" dedi.
"Tamamen siyasi saiklerle açılmış bir dava"
Kaftancıoğlu ise hukuki değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, "Tamamen siyasi saiklerle açılmış bir dava. İktidar her zaman olduğu gibi bir düşman yaratıp onun üzerinden kutuplaştırıcı politika izliyor" dedi. Kaftancıoğlu, İstanbul seçimine de işaret ederek, "İstanbul’u kaybedenler bir bedel ödetme, cezalandırma arayışında ama başarılı olabilmeleri mümkün değil" diye konuştu.
Metne imza atan isimler şöyle:
Kaftancıoğlu için yazılan destek metnine şu 49 isim imza attı: Akif Kurtuluş, Ali Haydar Timisi, Ali Rıza Binboğa, Aynur Haşhaş, Barış Atay, Belkıs Akkale, Buket Uzuner, Burhan Şeşen, Bülent Emrah Parlak, Cahit Berkay, Can Kolukısa, Derya Köroğlu, Edip Akbayram, Enver Aysever, Erdal Erzincan, Erdal Güney, Ercan Karakaş, Fazıl Say, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Güvenç Dağüstün, Hilmi Yarayıcı, Macit Koper, Melike Demirağ, Metin Uca, Mazlum Çimen, Müjde Ar, Moğollar, Nazlı Ongan, Nebil Özgentürk, Nejat Yavaşoğulları, Onur Akın, Orhan Alkaya, Orhan Aydın, Özgür Mumcu, Pınar Kür, Ragıp Yavuz, Redd, Rutkay Aziz, Sabahat Akkiraz, Sunay Akın, Şebenm Sönmez, Tilbe Saran, Vecdi Sayar, Yalçın Karayağız, Yasemin Göksu, Zeynep Altıok, Zeynep Oral, Zülfü Livaneli