Kafe ve restoranların açılacağı tarih belli oldu! Hedef 2 bin... 'Batıyoruz' çığlığı duyuldu
Abone olKoronavirüs yasakları kapsamında restoran ve kafeler kapatıldı. Esnafın 'batıyoruz' çığlıkları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısında konuyu ele alacaklarını açıkladı. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar, restoranların da açılabileceği kademeli normalleşmenin şartlarını yorumladı...
Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan yeni tedbirler kapsamında
yaklaşık 2 ayı aşkın süredir kapalı olan restoran ve kafelerden
yardım çağrıları yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
da konunun kabine toplantısında ele alınacağını söyledi. Peki vaka
sayıları hangi rakamlara düşerse restoran ve kafeler açılabilir.
Kademeli normalleşme hangi şartlarda başlar? Hürriyet bu soruları
uzmanlara ve Bilim Kurulu üyelerine sordu. İşte yanıtları:
Açmak için acele etmemeli...
Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Sokak kısıtlamalarının hem vaka sayısında hem de hasta sayısının azalmasında etkisinin çok olduğunu hepimiz gözlemledik. O yüzden kısıtlamaların kalkması için acele etmemek gerekiyor ama peyderpey vaka sayısı, hasta sayısı daha aşağıya yöneldiğinde elbette bunların kalkması gündeme gelebilir.
Belki binli rakamları görürsek Türkiye genelinde kısıtlamaların
biraz daha gevşetilmesi söz konusu olur. Restoranların ve kafelerin
ne zaman açılacağının kararını İçişleri Bakanlığı veriyor. Şu an
net bir şey söyleyemesek de binli, 2 binli vaka sayılarını görmemiz
daha doğru olacaktır. Vatandaşlarımız vakaların aşağı düşmesi için
tedbiri elden bırakmasın. Ancak bu şekilde bir an önce normal
hayata dönebiliriz.
Pozitif yüzde 1 olursa normalleşme başlar
Prof. Dr. Levent Akın: Lokanta ve kafelerin açılmasıyla ilgili dünyada olmadığı gibi ülkemizde de özel bir kriter yok. Sadece okullar için bazı kriterler var. En önem verdiğimiz şey, yüksek miktarda aşının kullanılması ve toplumun güvenliği. Bulunduğumuz durum ağustos ayındaki gibi bile değil. O dönemde hasta sayısı 200’lerde giderken, kurallar hafiflediğinde vaka sayısı 10 binlere geldi. Lokanta ve kafelerin açılması ancak testte pozitiflik oranları yüzde birin altına düştüğünde gözden geçirilmeli. Tabii toplumun 15 milyonunun aşılanmasının da büyük önemi var. Bunlara kesinlikle uyulması gerekiyor.
Onları anlıyoruz ama...
Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: Vaka sayısı düşmüş olsa da hasta ya da ölüm oranları yüksek olabiliyor. Çünkü insanlar birkaç hafta yoğun bakımda oluyor ve tedavi devam ediyor. Biliyoruz bazı meslek gruplarındaki insanlar ekonomik olarak zor durumdalar. Lokanta ve kafe çalışanlarını anlayabiliyoruz. Ancak dünyada etkisini arttıran mutant virüslerin geldiği durum, bu kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda etkili olacaktır. Mutantlar gelecekte önlem alınmazsa, vaka sayısını yükselteceği gibi ölümleri de arttırabilir. O nedenle ülkemizde şu ana kadar başarılı şekilde yürütülen kısıtlamaların bir süre daha devam edeceği görülüyor. Mart ayına kadar vaka sayılarında yaşanacak ciddi düşüşler, yetkili makamlarca mutlaka değerlendirilecektir.
Hürriyet yazarı: Bir kaç güne restoranlar açılacak
Hürriyet gazetesi yazarı Orkun Ün, büyük bir aksilik olmazsa restoran ve kafelerin sıkı tedbirlerle birkaç gün içinde açılacağını iddia etti. Ün yazısında, "İkinci yeni normal ilki gibi olmayacak. Çok sıkı tedbirler alınacak ve o tedbirlere uyulması sağlanacak. Örneğin... Kapanış saatinden sonra müşteri almaya devam edemeyecek işletmeler... Masa aralarında ciddi şekilde mesafe olacak... HES kodu çok önemli, büyük ihtimalle HES kodu ile müşteri girişi sağlanacak... Açık alanı olan mekanlar biraz daha şanslılar çünkü onlarla ilgili farklı planlar masada. Restoran ve kafeler açılsın da önlemler varsın sıkı olsun." değelendirmesini yaptı.