Kadir Özbek'in üç yanlışı

Abone ol

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in anayasa değişikliği konusunda gönderme yaptığı "Pakistan" örneğinde hatalar var.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek'in anayasa değişikliği konusunda gönderme yaptığı "Pakistan" örneğinin birçok açıdan gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Kadir Özbek, Pakistan'da darbeyle iktidarı ele geçiren "General Ziya Ül-Hak'ın hazırlattığı anayasa üzerine yemin etmeyi reddeden" yüksek yargı mensuplarının istifa ettiğini iddia ederek "Türk hakim ve savcıları, Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değil." demişti.

Ancak Türkiye gündemine oturan Pakistan örneği neredeyse asparagas çıktı. Cihan haber ajansının edindiği bilgilere göre Özbek'in verdiği "Pakistan örneği"nde çok önemli üç yanlışlık bulunuyor.

Öncelikle, 1977'de iktidarı ele geçiren General Ziya Ül-Hak, anayasayı değiştirme girişiminde bulunmadı. Pakistan'da 1973 yılında yapılan ilk anayasa hâlâ yürürlükte bulunuyor.

İkinci olarak, istifa eden yüksek yargı mensupları "anayasa değişikliğine" değil, Ziya Ül-Hak'ın uygulamalarına karşı çıkarak istifa etti.
Son olarak, Özbek'in verdiği yanlış örnekten hareketle "toplu istifa" spekülasyonları yapılırken, Pakistan'daki olayda yüksek yargı mensuplarının çok küçük bir bölümünün istifa ettiği ortaya çıktı.

1977'deki darbe sonrası 17 yargıçtan sadece 2'si istifayı seçti. Bu istifaların da anayasayla ilgisi bulunmuyor. Ziya Ül-Hak'ın uygulamalarına karşı çıkarak istifa eden iki anayasa mahkemesinin isimleri şöyle: Fakhuriddin İbrahim ve Durab Atil…

Günün Önemli Haberleri