Kadir Gecesi ne zaman 2023 Diyanet 27. gece hangi gün?
Abone olResûlullah'ın (s.a.s.) namaz kılmayı emrettiği gece olan Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. O gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğduğu rivayet edilir. 2023 yılında Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi idrak edilecek. Peki Kadir Gecesi'nde neler yapılır, nasıl ibadet edilir? Kadir gecesi rivayetleri neler?
Kuran-ı Kerim'in indirildiği gece olan Kadir Gecesi 2023 yılında
ne zaman sorusu müslümanların merak ettiği sorulardan birisi.
Mübarek Ramazan ayının sonlarına doğru gelirken Kadir Gecesi
araştırmaları da hız kazandı. Ancak hangi güne tekabül ettiği
konusunda farklı rivayetler vardır. Abdullah b. Ömer’den gelen bir
rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen
27. gecede arasın buyurmuştur. Diyanet takvimine göre Kadir gecesi
bu sene 17 Nisan pazartesi gecesi idrak edilecek.
Kadir Gecesi hangi güne denk gelir?
Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır.
Kadir Gecesi rivayetleri
Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179).
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim,
Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte,
Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya
son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır
(Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini
Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.
Kadir gecesi hangi ibadetler yapılır?
Birçok kaynakta Kadir Gecesi'nde yapılması gereken ibadetler hakkında bilgiler yer almaktadır. Bazı neşriyatlarda bu liste türlü ibadetlerle çeşitlendirilmektedir. Temel olarak Kadir Gecesi’ni; yatsı namazını camide kılmak, tövbe ve istiğfar etmek, salât ve selam getirmek, dua ve zikretmek, Kur’ân okumak, namaz kılmak, hayır ve hasenat yapmak suretiyle değerlendirebiliriz.
Peygamberimiz Kadir Gecesi’ni ihya eden kimsenin bağışlanacağını bildirmiştir:
“Kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek, Kadir Gecesi’ni ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Müslim, “Salâtü’l-Müsafirîn”, 175)
Kutsal Kitap Kuran-ı Kerim'in, Ramazan ayı içerisinde indirildiğine dair şu ayetler yer almaktadır:
“Şüphesiz, biz onu (Kur’ân’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cibril) o gecede, Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadr, 87/1–5)
Bir hadiste, bu günün ibadetle geçirilmesine dair şu ifadeler yer almaktadır:
Kadir Gecesi’ni ihya etmek, feyiz ve bereketinden azami ölçüde faydalanmak gerekir. Kadir Gecesi’ni ihya edemeyen manevi nimetlerden mahrum olur. Bu konuyu Peygamberimiz şöyle dile getirmiştir:
“Ramazan ayı size yaklaştı. Onda bin aydan daha hayırlı olan bir gece vardır. Kim Kadir Gecesi’nin hayır ve bereketinden mahrum kalırsa bütün hayır ve bereketten mahrum kalır. Onun hayırından ancak hayırdan mahrum olan kimseler yararlanamaz” (ıbn Mâce, “Savm”, 2)
Kadir gecesi okunacak dualar: Kadir Gecesi, Ramazan ayında idrak edilen yoğun ibadetlerin, ruhun üzerindeki etkilerini yakından hissedebilmek, yeni manevi hamlelere ve nefsi mücadelelere hazırlanılan bir gecedir. Kadir Gecesi yapılacak dualar ve okunacak tesbihatlar şöyle:
Kadir gecesi okunacak dualar:
Yasin
Tebareke
Amme
Kadir Suresi
İnşirah Suresi
Bu beş sureyi Kadir Gecesi okumanın fazileti oldukça büyüktür.
Kadir suresi Arapça ve Türkçe okunuşu: Kadir Suresi Türkçe
okunuşu
İnna enzelnahü fiy leyletilkadr. Ve ma edrake ma leyletülkadr.
Leyletülkadri hayrün min elfi şehr. Tenezzelülmelaiketü verruhu
fiyha biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta
matle'ılfecr.
Kadir Suresi Anlamı (Diyanet Meali)
Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Kadir Suresi Konusu
Kadir Suresi, ismini Kadir Gecesi’nden alır. Surenin konusu Kadir Gecesi’dir. Bir hadisi şerifte “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” buyrulur. Buna göre ayetlerde; bin aydan daha hayırlı olan bu mübarek geceden, Müslümanlar için taşıdığı rahmet ve bereketten bahsedilir.
Kadir gecesinde Hz. Muhammed'in okuduğu özel dua: : Hazreti Muhammed Kadir Gecesine büyük önem verir ve bu gecede namazın camide cemaatle kılınmasını tavsiye ederdi. Hazreti Ayşe'nin aktardığına göre Peygamber efendimizin Kadir Gecesi şu duayı okurdu;
- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü
anni.
Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu
şekilde:
-Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.