Kadir Gecesi ne zaman 2018 Kadir gecesi kaç gün kaldı?
Abone olAllahın kullarına tövbe etmeleri için fırsat tanıdığı mübarek günlerden biri olan Kadir gecesi ne zaman, 2018 Kadir gecesinde ne olmuştur? Kadir gecesinin önemi ve faziletleri nelerdir detaylı ve ayetli anlatım haberimizde. 2018 yılında Kadir gecesi 10 Haziran pazar günü idrak edilecek. Kuran'ı Kerim'in indirilmeye başladığı bu gün içinde yapılacak ibadetler ve namazları sizler için derledik.
Tövbe etmek, Allah'tan af dilemek, günahların affı için yaradana
sığınmak isteyen müslümanlar 2018 Kadir gecesi ne zaman sorusunun
yanıtını arıyor. Bin günden daha hayırlı olan Kadir gecesinde neler
oldu, kadir gecesi önemi nedir ve Kadir gecesinde hangi ibadet
yapılmalı, hangi dualar okunmalı detaylı anlatımını ayetler
eşliğinde sizin için hazırladık. Ramazan ayı içinde olan fakat tam
olarak hangi gün olduğu kesin belli olmayan Kadir gecesi Ramazan'ın
27. günü eda edilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Kadir Gecesinin bu yıl 10 Haziran Pazar günü idrak edileceğini açıkladı.
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de mukaddes Kadir Gecesinin önemi şu şekilde dile getirilmiştir:
''Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir
Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan
daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh
(Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün
ağarıncaya kadar sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir,
sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]
Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur.
Yağmur ve rüzgâr yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız
doğmasıdır. [Taberani]
Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]
Cenab-ı Hak, Kadir Gecesi'nde kullarını akıl almaz ihsan ve
ikramlara mazhar ediyor. Cennetteki köşk ve sarayları sanki 30
binde bir fiyatına satmaktadır bu gece. Bir köşkün fiyatı 60 bin
rekât namaz kılmaksa eğer, bu geceye mahsus o bedel iki rekâta
düşüyor. Bin aydan daha hayırlı olan bu gece, tövbe ve istiğfar
edilerek, farz namazların yanı sıra nafile namazlar kılınarak,
Kur'an ve salâvatlar okunarak değerlendirilebilir.
Resulullah efendimiz, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını da çok okurdu. (Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affet) demektir. Bu gece Kadir suresi ve Kur’an-ı kerim de okumalı. (Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevab kazanır) hadis-i şerifini düşünerek, sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selamlar getirilmeli; Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli.
KADİR GECESİ ÖNEMİ NEDİR: Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir.
"Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir." (Kadir: 97/1-5)
"Biz o Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız." (Duhan: 44/3)
Bu mübarek gecelerle ilgili özel nâfile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa‘fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da‘avât”, 84).
Kadir gecesi geçmişte işlenen günahların bağışlanması için büyük fırsatlardan birisidir. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.
KADİR GECESİNDE NE YAPILIR: Bu gecelerde Kur'an okunabilir, bolca nafile namaz kılınıp dualar yapılabilir. En önemlisi ise bu gecede bolca istağfarda bulunulmalıdır. Bu geceyi ihya eden kişinin geçmiş günahlarının tamamı af olunur. İtikâfa girmek nefsi yasaklardan korumada daha etkili bir yöntem olduğu gibi, ramazanın son on gününde olması tahmin edilen Kadir gecesine rastlama imkânı ve umudunu da arttırır. İtikâf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete vesile olması yanında, genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkânı da sağlar. İnsanların zaman zaman böyle derin tefekküre ihtiyacı vardır. İtikâf bu tefekkürü gerçekleş tirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.