Kadınların kabusu hastalıklar
Abone olKadın sağlığı deyince akla hemen doğum ve kadın Hastalıkları ve bu branşın ilgilendiği konular geliyor.
Oysa
hastalıklar bununla sınırlı değil. Kadınların en sık karşılaştığı
hastalıkları İstanbul Eğitim ve Araştırma
Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Nafiz Karagözoğlu
aktardı
Obezite
“Obeziteî ya da halk arasında bilinen adıyla “Şişmanlıkî, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. “Diyetî sıkıntılı bir kelimedir. Arapça'da “Suçlunun ödediği paha, değerî, Fransızca'da “Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni, perhiz, rejimî, İngilizce'de “Günlük gıda alımını oluşturan maddelerin tümüî olarak tanımlanır. Kilo problemi olan kadınların sürekli kısıtlamalı gıda ya da farklı özellikte yemek düzeni uygulaması yanlıştır. Zayıflama diyeti diye bir şey yoktur. Diyetler sadece hastalıklar için vardır. Eğer bir kişinin biyokimyasal bir sorunu yoksa yani tiroid bezleri fonksiyonları iyi çalışıyorsa, beynindeki leptin hormonu iyi çalışıyorsa, kilo vermemesi için hiçbir neden yoktur. Hastalığı olmayan insanlar için hesap çok basit “Yediğinden fazla harca, kilo almaî. Ama bunları yapmasına rağmen kilo vermekte zorluk yaşıyorsa doktor başvurusu ile hastalık araştırılması doğru uygulama olacaktır.
Kalp Hastalıkları
Kadınlarda kalp krizi görülme sıklığı
sanılanın aksine erkeklerden az değildir. Özellikle 60 yaşından
sonra kadınlar erkeklerle eşit duruma gelmektedirler. Bunun yanında
kadınlarda olumsuzluk hastalığın tanınması ve tedaviye yanıtta da
devam etmektedir. Araştırmalar, ilk kalp krizini izleyen 1 ay
içinde ölüm riskinin, 6 ay içinde de ölüm riski ve yeniden
hastaneye yatma gereksiniminin erkeklere göre kadınlarda daha
yüksek olduğunu göstermektedir. İlk kalp krizinden sonra kadınlarda
ölüm riskinin erkeklere göre %70 daha fazla olduğu
saptanmıştır.
Anemi
Ekonomik ve sosyal nedenlerle sağlık hizmetlerine erişemeyen kadınlarımızda kansızlığın nedeni genellikle beslenme ve bilgi eksikliği iken, üst sosyoekonomik grupta yer alan kadınlarımızda fit olmak adına, yani estetik nedenlerle ya da vejetaryen diyetten ötürü et yememekten kaynaklanan “sosyetik anemiî görülebiliyor. Kansızlık vücudun direncini düşürüyor, beyin yeterince beslenemiyor, tansiyon düşüyor. Yorgunluk, halsizlik, depresyon, enfeksiyona eğilim gibi başka arazlar ortaya çıkıyor. Kadınlar çoğu kez yavaş yavaş ortaya çıkan şikâyetleri kanıksıyor. Kendi normali bu zannederek yaşıyor. Kan sayımı, demir, demir bağlama kapasitesi, gaitada gizli kan testi, b12 vitamin düzeyi, folik asit vitamin düzeyi ölçümü yapılarak basit tarama yapmak mümkün olabilir. Basit bir kan testi ile saptanacak bu tür anemilerin tedavisi de aslında basit. Soruna göre beslenme alışkanlığını değiştirilmesi, dışarıdan demir, B12 ya da folik asit takviyesi ile yıllardır süren problemlerden kurtulabilirsiniz. Halsizlik, yorgunluk ve depresyon gibi problemlerin ortadan kalktığın şaşkınlıkla gözleyebilirsiniz.
Bel Ağrısı
Bir gün okullarda “Doğru Oturmaî dersleri verilmeye başlandığında azalması beklenen bir şikâyettir “Bel Ağrısıî. Belimiz omurganın en çok yük taşıyan bölgesidir. Bel ağrısı en sık rastlanılan ağrı nedenlerindendir. İnsanların yüzde 80'ninin hayatlarının bir döneminde mutlaka bel ağrısı deneyimi vardır. Bel ağrıları birçok ülkede iş gücü kayıplarında ikinci sırada yer almaktadır ve üretimin azalmasına neden olur. Özellikle gebelik dönemi yaşayan ve doğum yapan kadınlarda bel bölgesi etkilenir. Ağırlık merkezi değiştiğinden bel ağrılarına yatkınlık erkeklere göre daha fazladır. Gebelik ve doğum öncesi bel kaslarını kuvvetlendirmek, gebelik ve doğuma uygun egzersizler yapmak, sakınılması gereken hareketleri yapmamak koruyucu tedavi olacaktır.
Kemik Erimesi (Osteoporoz)
Kemiklerimiz sadece süt ve yoğurt ile gerekli yoğunluğa erişemez, çünkü sadece kalsiyumdan oluşmuyor. Kemik yapısında kalsiyum yanı sıra kollojenler, magnezyum, fosfor, K, B, C vitaminleri, folik asit, proteinler gibi yapıtaşları da önemlidir. Menapozda östrojen hormonu azalınca kemik eriten hücreler daha fazla çalışır. Hiç şikâyet olmaksızın olabileceği gibi özellikle sırtta kemik veya kaslarda ağrılar olabilir. Yük taşımayla şiddetlenebilir. Uzun süre devam eden künt ağrılar olabilir. En önemli tedbir varsa şikâyetlerimiz doğru tespit edip doktorumuzla paylaşmaktır. Bazı mineral, vitamin hormon ve kan biokimya testleri, çeşitli grafiler ve kemik ölçümü doktor tarafından istenebilir.
İdrar Kaçırma
İdrar kaçırma, kadınların sosyal hayatını öylesine kısıtlıyor ki, sıkıştığında tuvalete yetişememe ve kötü bir kaza yaşama korkusuyla çoğu eve kapanıyor ve dışarı çıkmamayı tercih ediyorlar. Oysa ilaç dünyasındaki gelişmelerle idrar kaçırmaların önemli bir bölümünü artık ilaçla tedavi etmek mümkün. Kimi zaman da operasyon gerekiyor.
Rahimağzı Kanseri
İstatistiklere göre 250 bin kadın her yıl bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ortalama oluşma yaşı 50'dir. Cinsel ilişki sonrası kanama görülmesi ilk işaret olabilir. Adet düzensizlikleri, kötü kokulu akıntı, karın alt bölge ağrıları yapabilir. Kansere dönüşmeden erken dönemde yakalanması pap-smear testi ile mümkündür. Bu yüzden, bütün kadınlara yılda bir defa smear testi önerilmektedir.
Meme Kanseri
Erken tanı için temelde önerilen ve birbirlerini tamamlayan üç yöntem var: Bunlardan ilki, “Kendi Kendine yapılan Meme Muayenesiî'dir. 20 yaş sonrasında her kadın âdetin 7-10 günleri arasında ayda bir kez memelerini muayene etmelidir. Ayrıca 20 - 40 yaş arasında 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren de yıllık olarak doktor kontrolünde meme muayenesi yaptırılmalıdır.