Kadınları bekleyen büyük tehlike!

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Türkay topuklu ayakkabıların kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini açıkladı

Sıcak, hareketsiz yaşam, dar giysiler ve topuklu ayakkabı varis oluşumunu artırıyor. Eğer tedavi olunmazsa; damar içi iltihabı ve pıhtılaşma, bu pıhtının akciğere gitmesi gibi riskler kapıda...

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Türkay, halk arasında varisin tedavi olmayan bir hastalık olarak bilindiğini ve bir çok hastanın varisle birlikte hayatını sürmek zorunda kaldığını söyledi. Varisin tedavi edilmemesi durumunda damar içi iltihabı, damar içi pıhtılaşma ve pıhtının akciğere gitmesi gibi olumsuz durumlara sebebiyet verebileceğini vurgulayan Türkay, bazı varislerin ise şikayete yol açmadan sinsice ilerlediğini belirtti.

''YENİ YÖNTEMLE TEDAVİDE VARİS TEKRARLAMIYOR''
Varis tedavisinde klasik ameliyatların yerini 2002'den sonra yeni yöntemlerin aldığına dikkati çeken Türkay, ''Klasik ameliyat yöntemiyle tedavi olmuş hastalarda 4-5 yılda varis yüzde 40-50 oranında tekrarlıyor ve hemen hemen ilk dönemine dönmüş oluyor. Bu nedenle insanlar varis tedavisi olmak istemiyor. Halbuki yeni tedavi yöntemleriyle tekrarlama riskini en aza indiriyoruz. Eski yöntemdeki tekrarlama riski yüzde 40-50 iken, yeni yöntemlerle 10 yılda tekrarlama riskini yüzde 10'un altına indiriyoruz'' diye konuştu.

Yeni yöntemler arasında lazerle tedavi, radyo frekansı yöntemi ve köpük tedavisinin yer aldığını belirten Türkay, ''Varis hastaları mutlaka tedavi olsunlar ve yeni yöntemleri tercih etsinler. Çünkü varis, hastanın yaşam standardını ciddi anlamda kötüleştiriyor. Bazı hastalar genç yaşta günlük işlerini bile yapamaz hale geliyor'' dedi.

Türkay, anne ve babasında varis olan genç kızlarda yüzde 70-80'e varan sıklıkta varis görüldüğünü de söyledi.

HAREKETLİ YAŞAM ŞART!
Kadınlarda hamilelik döneminde, hormon tedavisi görenlerde varisin arttığını belirten Türkay, şöyle konuştu:

''Ayakta durma, hareketsiz yaşam, oturarak ya da hareketsiz durma varisi artırıyor. Çevre faktörlerinden sıcak ortam varisi artıran en önemli nedenler arasında. Cinsiyet önemli, kadınlarda erkeklere göre görülme oranı 3-4 kat daha fazla. Meslek etkili ama kişi genetik olarak yatkınsa er ya da geç varisle tanışıyor.

SICAĞA DİKKAT!
Varisten korunmak için her fırsatta mutlaka yürümek gerekiyor. Spor yapmalı, özellikle yüzmek önerdiğimiz spor dalı. Sıcak varisi artırıyor. Sıcak bir banyodan sonra bacaklara soğuk duş aldırmak varis oluşumunu engelliyor.

Temmuz ağustos ayları, varis şikayetlerinin en çok arttığı dönemdir. Uzun kaplıcalar, uzun güneşlenmelerden kaçınmak gerekiyor. Sıcakta en fazla yarım saat durmak lazım yoksa sıcak varis riskini artırıyor. Kaplıca varisi kötü yönde etkiliyor, kaplıcaya gidilmeli ancak çok durmamak gerekiyor, kaplıcadan sonra ya da güneşlendikten sonra soğuk duş almak gerekiyor. Topuklu ayakkabı, dar giysiler varisin oluşumunu hızlandırıyor. Topuklu giyinmek ve dar giysiler özellikle genç kızlar arasında yaygın, bundan uzak durmak gerekiyor. Varis riski olan kişilerin bol bol su içmesi gerekiyor, su yerine çay değil meyve suyu değil bol su içmeleri gerekiyor. Su pıhtılaşmayı engelliyor kanı ne kadar sulandırırsanız pıhtılaşma oranı azalır.''

Günün Önemli Haberleri