Kadına şiddete karşı 'panik butonu'
Abone olŞiddet gören kadınların polise ulaşmasını sağlayacak "panik butonu" Bursa'da tanıtıldı.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede "panik butonu" dönemi
başladı. Şiddet mağduru kadınların polisten anında yardım
isteyebilmesini sağlayacak panik butonlarının ilk uygulaması, dün
itibariyle Bursa'da hayata geçirildi.
Tamamen yerli imkânlarla üretilen panik butonuna ilk basan kişi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin oldu. Bakan Şahin'in butona tıklaması ile ALO 155 hattıyla irtibata geçildi. Tüm finansmanı AVEA tarafından karşılanan "panik buton"larını ilk etapta 50 kadının takması planlanıyor. Sayı, yeni butonların gelmesi ile iki hafta içerisinde 250'ye çıkacak. Bursa ve Adana'da yapılacak pilot çalışmada iki farklı boyutta buton denecek ve butonların hangisinin daha iyi sinyal çektiğine bakılacak. Panik butonu uygulamasının takibi ise Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla yapılacak. ŞÖNİM bünyesinde mağdurlara psikolojik, ekonomik yardım ile iş bulma olanakları da sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve AVEA'nın ortaklığında başlatılan "güvenlik butonu projesi" dün Bursa'da kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya Aile Bakanı Şahin, AVEA CEO'su Erkan Akdemir ve Bursa Valisi Şahabettin Harput katıldı.
ERKEKLER DE BAŞVURDU
Bakan Şahin yaptığı konuşmada, kadın, erkek şiddet gören ve hakkında hakimler tarafından teknik takip sistemi ile korunmasına karar verilen kişilerin bu sistemi kullanacağını aktardı. Şahin, "Amacımız canın kurtarılması. Butonların özellikle psikolojik açıdan caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Asıl hedefimiz bu butona ihtiyaç olmaması. Sevgi, vicdan, merhamet, hoşgörü butonuna basacağız. Biz asıl bu butonlara basmamakta direnenlerle mücadele edeceğiz" dedi. Bakan Şahin, Bursa'da 25 erkeğin de "şiddet gördükleri" gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğunu açıkladı. Şahin, mağdur olan erkeklerin de şiddet yasasından faydalanabildiğine dikkat çekti. Bakan, Bursa genelinde şiddet gören 900'e yakın kadının yasa kapsamında koruma altına alındığını da sözlerine ekledi. AVEA CEO'su Erkan Akdemir ise sistemin tamamen yerli kaynaklardan geliştirildiğine dikkat çekerek, "AVEA kadınlarımızın cebinde bir koruyucu kalkan görevi görecek" dedi.
6 SANİYEDE POLİSLE İRTİBAT KURACAK
- Mağdur, buton üzerindeki tuşa bastığında Alo155'e çağrı
gidecek.
- Sadece çağrı değil, SMS ile konum bildirme ve kısa mesaj da
gönderilebilecek. Ayrıca sesli görüşme olanağı da bulunacak.
- Çağrı 6 saniye içinde 155 hattı görevlisine ulaşacak.
- Kadınlar merkeze çağrı bıraktığında polis çağrının geldiği
bölgeye gönderilecek.
-Bakanlık, buton takmasına karar verilen tüm kadınlara eğitim verecek.
-Eğitimlerde butonların "çocuklardan uzak tutulması gerektiği", "jammer bulunan alanlar, asansör bulunan yerlerde çekmeyebileceği" de anlatılacak.