Kadın zekası ne zaman azalır?
Abone olKadınların erkeklere göre daha yüksek bir sözel zekaya sahip oldukları ortaya çıktı. Bir diğer sonuç ise, adet döneminde zeka ve algı düzeyinde azalma olması
Prof. Dr. Üner Tan tarafından yapılan bir araştırma,
’kadınların erkeklere göre daha yüksek bir sözel zekâya sahip
olduğunu’ ortaya koydu. Araştırmadan çıkan bir önemli sonuç ise
yumurtlama ve özellikle adet döneminde, kadınların bilişsel zeka ve
algı düzeyinde azalma olması.’
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üner Tan’ın; Hacettepe, Atatürk ve
Karadeniz Teknik Üniversitesi tıp fakültelerinde yaptığı çalışmalar
kadınların yumurtlama (ovülasyon) ve adet dönemleriyle
(mensturasyon) ilgili önemli ipuçları veriyor. Tan’ın ulaştığı ilk
sonuç; erkeklere oranla kadınların daha yüksek bir sözel zekâya
sahip olması.
Araştırma kadınların adet döneminde ’zekâ fonksiyonlarında azalma olduğu’ ve kadınların ’seks hormonlarına bağlı olarak saat saat değiştiğini’ de gösteriyor. ’Mensturasyon’ olarak da bilinen adet dönemi, kadınların yaşamında en az yumurtlama evresi kadar önemli. Çünkü bu iki çok özel dönemde seks (östrojen) hormonunda azalma ve artışlar oluyor.
14, 15 VE 16. GÜNLER
Prof. Dr. Tan, bir adetten öteki adetin başladığı zamana kadar geçen ortalama 28 günde yaşananları şöyle anlattı: "Adetin başlayıp bitmesinden sonraki ilk 10 gün östrojen yani kadının seks (cinsellik) hormonu artıyor ve en yüksek düzeyine çıkıyor. Bu noktada sadece seks değil aynı zamanda beynin öteki fonksiyonları da etkileniyor. Biz buna ’bilişsel zeka’ diyoruz. Algılama ve problem çözme yeteneği artıyor ancak bu 10 günden sonra 14. gün, yani yumurtlama (ovülasyon) dönemine kadar azalıyor."
Östrojen hormonunun artarak 14, 15 ve 16. günleri içeren üç gün boyunca doruk noktasına çıkıp yumurtlamayı sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Üner Tan’ın verdiği diğer bilgiler ise şöyle: "Doğa kadını öyle bir programlamış ki; bu yumurtlama döneminde kadın bedeni sperm bulsa hemen çoğalacak. Yani o üç gün kadının cinsel ilişkiye en hazır ve en arzulu olduğu dönemdir. Başka bir ifadeyle kadının cinsel ilişki kurmayı en çok istediği bu üç gündür."
SÖZELİ YÜKSEK AMA...
Prof. Dr. Tan’ın yıllar süren araştırmasıyla elde ettiği bir başka önemli bulgu ise; yine hormonlara bağlı olarak kadın zekâsının hem çeşidinde ve hem de niceliğinde ortaya çıkan ilginç değişiklikler... Tan’ın bu yönde vardığı ilk sonuç şu: Kadınlar, erkeklerle kıyaslandığında daha yüksek bir sözel zekâya sahipler. Bu bulgudan çıkan karşıt sonuç ise erkekleri sevindirecek bir bilgi: Erkeklerin matematik zekâsı daha yüksek...
Sözel ve matematik zekâsı konusunda iki cinsi karşılaştıran Prof. Dr. Üner Tan’ın elde ettiği bulgular, sözel zekâ testi ile matematik zekâ testi (mental rotasyon) verilerine dayanıyor. Artı-eksi yüzde 5 hata payıyla bir genelleme yapılabileceğini söyleyen Prof. Tan, "Konuşma akıcılığı gibi belirtilerle ortaya çıkan kadın zekâsının ileriliği, matematik zekâda tam tersi bir tablo çıkartıyor. Erkekler matematik, geometri, bilim ve nedenselleştirme yani sözün kullanılmadığı yerlerde kadınlardan daha öndeler.
ALGI AZALIR
Kadınlar için belki de en kötü dönem olarak tanımlanabilecek veriler mensturasyon yani 3-5 gün süren adet döneminde alınmış. Bu döneme ilişkin çalışmaların sonuçları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Üner Tan, yüzlerce kadın üzerinde yapılan klinik ve test çalışmalarından elde ettiği sonuçları şöyle yorumluyor: "Bütün araştırmalarımız bize, kadınların adet gördüğü bu dönemde sadece seks arzularında değil, zekâ fonksiyonlarında da ciddi bir azalma olduğuna işaret ediyor."