Kadıköy'de Barış Manço evi kapılarını açtı
Abone olKadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün katkılarıyla, Barış Manço'nun Moda'da yaşadığı ev müze haline getirildi.
Kadıköy denilince akla Moda gelir. Moda denilince de elbette ''7'den 77'ye'' herkesin sevgilisi Barış Manço... Kadıköy Belediyesi hem Türk müziğini usta isimlerinden, milyonların sevgilisi sanatçı Manço’ya gönül borcunu ödüyor hem de ilçeye bir müze daha kazandırmanın gururunu yaşıyor.
Belediye, Manço'nun Moda'daki evini bir müze-ev konseptiyle yeniden düzenledi. “Barış Manço Moda 81300” adını taşıyan ev, 9 Haziran Çarşamba gününden itibaren Manço'nun hayranlarının ziyaretine açıldı. “Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse o zaman ölmüş sayılır” diyen Manço'nun yaşadığı, eserlerini ürettiği Yusuf Kamil Paşa Sokak No:5'teki köşkünü Halk Bankası’ndan kiralayan Kadıköy Belediyesi, proje için yaklaşık 2 yıldır çalışıyordu. Müze-ev, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk önderliğinde, Türkiye’nin ilk oyuncak müzesini açan Sunay Akın'ın danışmanlığında hayat buldu. Manço'ya dair her şeyin sergilendiği bu müze-ev, onu çok daha yakından tanımak, bilinmeyen yönlerini öğrenmek isteyenleri, nostaljik bir yolculuğa davet ediyor.
‘BARIŞ DOLU' BİR GEZİ...
Barış Manço'nun Evi, 1800'lü yıllarda Moda'da yaşayan Vitol Ailesinin yaptırdığı, ayakta kalan son köşklerden. Manço, 19. yy. Viktoryen tarzda yapılmış bu köşkü çok beğendiği ve romatik bulduğu için 1984 yılında Whittol'lerin son fertlerinden satın almış. Tuğladan cepheyi çevreleyen kilit taşları, ferforje çift kanatlı balkonları ile o zamanın karakteristik mimari özelliklerini taşıyan köşkün, siyah çift kanatlı demirden yapılmış olan ana kapının kenarlarındaki mermer silmelerde, Manço'nun ölümünün ardından hayranları tarafından yazılan sözler orijinal haliyle yer alıyor. Şimdi sizleri bu müze-evde “Barış dolu”' kısa bir gezintiye çıkaracağız;
Manço sizleri evinin bahçesinde “Adam Olacak Çocuk”ları ile karşılıyor. Bahçede Manço'nun arabası ve meşhur şarkısından esinlenilerek hazırlanmış olan domates, biber ve patlıcan maketleri bulunuyor. Evin girişinde, antrenin hemen sağındaki salonda, Manço'nun bestelerini yaptığı, bizzat Avusturya'dan aldığı ve “O benim rüyam” dediği meşhur Steinway B210 kuyruklu piyanosu bulunuyor. Çalışma masası, antika değeri olan objeler, cam eserlerin sergilendiği salonun bir köşesinde de Manço'nun ödülleri ve kıyafetleri yer alıyor. Antrenin solundaki, 90 kilo ağırlığındaki 12 kollu bir avizenin aydınlattığı yemek odasında, 7 katlı Napolyon tarzı bir dolap, İngiliz Kraliçesi Ann dönemine ait bir büfe ile Manço'ya çeşitli ülkelerden verilen beratlar sergileniyor. Müzede, ailenin içinde yaşadığı dönemde yemek odasına servis amacıyla kullanılan bir oda şimdi kıyafet odası olarak tasarlandı. Burada Manço'nun giysileri, askerlik döneminde kesmek zorunda kaldığı saçlarından da bir tutam bulunuyor.
Barış Abi'ye ait notaların izinde sürdürülen bu gezide, birinci kata gelindiğinde ise ziyaretçileri ebeveyn banyosu, banyonun tam karşısında sağa doğru uzanan küçük antrede de Manço ailesinin heykelleri karşılıyor. 20. yy. Fransız ekolünün tipik bir örneği olan yatak odasında da yatak, gardrop gibi eşyaların yanı sıra Manço'nun alamet-i farikası olan yüzükleri sergileniyor. Misafir yatak odasının en dikkat çekici parçası ise, iyi bir koleksiyoner olan Barış Manço'nun, eşi Lale hanım ile evlendikten sonra berbaer aldıkları ilk antika eşyalar. Lale ve Barış Manço çiftinin oğulları Doğukan ve Batıkan'a ait olan ikinci katta da Belçika Kraliyet akademisi'nde resim ve grafik eğitimi alarak birincilikle mezun olan usta sanatçının çalışmaları duvarları süslüyor. Müze-evin en eğlenceli bölümlerinden biri ise hiç kuşkusuz ''Adam Olacak Çocuk'' odası. Manço, 1998'de TRT'de yayınlanan “7'den 77'ye” programındaki Adam Olacak Çocuk bölümüyle çocukların da sevgilisi olmuştu. Ziyaretçileri zamanda bir yolculuğa davet eden bu odada kurulan ekranda, program izlenebiliyor.
Müze-evi diğer bölümlerinde de “Modern Evliya Çelebi” Manço'nun seyahat ettiği ülkelere ait fotoğrafları, pasaportları, Adam Olacak Çocuk programlarında da kullandığı esprili kravatları da görülebiliyor. Müze-evin kışlık bahçe kısmında da Kurtalan Ekspres üyelerinin heykelleri gelenleri selamlıyor. Plak şeklinde tasarlanmış masa ve nota şeklindeki sandalyelerin bulunduğu yazlık bahçe de, Süper Babaanne ve Arkadaşım Eşek heykelleri nostalji havası estiriyor.