Kaddafi'nin etrafındaki çember daralıyor
Abone olTrablus'un batısındaki Zaviye kentinin hükümet güçlerinin eline geçtiği, Kaddafi yandaşlarının saldırdığı haberleri geliyor. Bingazi'de ise halk ordudan yağmalanan silahları edinmek için kuyruğa girdi.
Libya'da muhalefet giderek güç kazanırken Muammer Kaddafi'nin
kontrolündeki alanın iyice daraldığı haberleri geliyor.
Görgü tanıkları, başkent Trablus'un Kaddafi yanlısı güçlerce sıkı şekilde korunduğu, çeşitli semtlere tankların konuşlandırıldığını aktardı.
İnternette dolaşan video kayıtlarda da Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye kentinin, hükümet karşıtı güçlerin eline geçtiği söyleniyor.
Kaddafi güçlerinin ise bu kasabaya saldırdığı yolunda haberler var.
Libya'nın üçüncü en büyük kenti Misrata'da da çatışma çıktığı
bildirildi.
Doğudaki Bingazi'de ordudan ve polisten yağmalanan silahları edinebilmek için kuyruğa girdiği ve Trablus için çarpışmaya hazırlandıklarını söyledikleri haberleri geliyor.
Doğuda bazı askeri birlikler de protestoculara destek amacıyla birleştiklerini ilan etti.
BBC'nin Libya'nın doğusundaki muhabiri Jon Leyne, Kaddafi'nin ülkenin küçük bir bölgesinde kontrolü hala elinde tuttuğunu söyledi.
Bu bölge Kaddafi'ye sadık çevrelerce sıkı şekilde korunuyor.
Tahliyelere devam
Bu arada binlerce yabancı ülke vatandaşı da Libya'dan kaçmaya çalışıyor.
ABD, Çin ve bir çok AB ülkesi, uçak ve gemi yollayarak tahliyelere yardımcı olmaya çalışıyor.
Binlerce Afrikalı göçmen de kamyonlara yükledikleri eşyaları ve bavullarıyla Libya'nın kara sınırlarına dayanmış durumda.
İngiliz petrol işçisi Bryan Richards, Polonya cumhurbaşkanlığına ait olduğunu söylediği bir uçakla Varşova'ya getirildiğinde Trablus havalimanındaki durumu "Tam bir kargaşa, sağlıksız bir ortam hakim. Yiyecek bir şey yok. İnsanlar günlerdir orada" diye tarif etti.
Richards, "Çölden salı günü döndük. Terminale girince gözlerimize inanamadık. İnsan kalabalığından terminalin ucunu göremiyorduk." dedi.
Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam ise dün akşam televizyonlarda yayımlanan konuşmasında her şeyin "normal durumda "olduğunu söyledi.
Toplam ölü sayısı konusunda ise çelişkili rakamlar geliyor. İnsan Hakları Örgütü şimdiye dek yaklaşık 300 kişinin öldüğünü doğruladı ancak Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu en az 700 kişinin öldüğünü bildiriyor.
Bingazi'de görev yapan Fransız bir doktor ise BBC'ye ölü sayısının en az 2 bin olduğunu söyledi.
Aynı doktor, Kaddafi güçlerinin uçak, jet ya da roket, ne varsa kullandıklarını söyledi.