Kaddafi'nin elçileri Moskova'da Libya krizini görüşecek
Abone olibya lideri Muammer Kaddafi'nin temsilcileri ülkedeki krizi görüşmek üzere Moskova'da Rusya yetkilileriyle biraraya gelmeye hazırlanıyor.
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin temsilcileri ülkedeki krizi
görüşmek üzere Moskova'da Rusya yetkilileriyle biraraya gelmeye
hazırlanıyor.
Moskova'nın yarın Libyalı isyancı güçlerin temsilcileriyle yapması beklenen toplantının ise 'teknik nedenlerle' ertelendi.
Kremlin yönetimi, isyancı güçleri Libyanın meşru temsilcileri arasında görmüyor ve Kaddafi hükümeti ile resmi ilişkilerini sürdürüyor.
Bu arada Kaddafi'nin başkent Trablus'taki konutu yakınlarında bugün erken saatlerde patlama sesleri duyulduğu bildiriliyor.
Gazetecileri bölgeye götüren Libyalı yetkililer binalarda
NATO'nun hava saldırısının neden olduğu düşünülen hasarları
gösterdi.
Libya güvenlik güçleri, saldırıya uğrayan binalardan birinin Yolsuzlukla Mücadele Bakanlığı binası olduğunu ve binanın askeri açıdan herhangi bir önemi bulunmamasına rağmen hedeflendiğini söyledi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno Ocampo dün düzenlediği basın toplantısında, Kaddafi'nin yanı sıra istihbarat şefi Abdullah Senussi ve Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam için de insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.
Başsavcı, Muammer Kaddafi, Seyfülislam Kaddafi ve Senussi'yi göstericilere yönelik saldırıları planlama, emrini verme ve katılmakla suçladı.
Başsavcı Moreno-Ocampo ise mahkemeye sunduğu 74 sayfalık raporda Kaddafi'nin kontrolündeki güçlerin şubat ayından bu yana sivillere yönelik saldırılarının savaş suçu oluşturduğuna dair delillerin tutuklamaları gerektirdiğini savundu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, suçlamaların doğru olup olmadığını belirlemek için kanıtları değerlendirmeye aldı.
Kararı ciddiye almayacaklarını belirten Libya hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin otoritesini kabul etmeyen ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin de bulunduğunu hatırlattı.
Şimdiye kadar çoğunlukla Afrika ülkelerindeki savaş suçlarını gündemin alan mahkemenin yargıladığı ülkeler arasında Uganda, Kongo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Darfur, Fildişi Sahili, Kolombiya, Irak, Filistin ve Kolombiya gibi ülkeler var.