'Kaddafi'nin canlı yakalanmasını isterdik'
Abone olBBC'ye konuşan Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nden Mahmud Cibril, Kaddafi'nin canlı yakalanmasını tercih ettiklerini ve Kaddafi'nin ölümüne dair soruşturmayı desteklediklerini belirtti.
Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin iki numaralı ismi Mahmud
Cibril, Kaddafi'nin yaşıyor olmasını tercih edeceklerini ancak
bunun mümkün olmadığını söyledi.
BBC'ye konuşan Cibril, Kaddafi'ye Libya halkına yaptıklarının hesabının sorulabilmesi için canlı ele geçirilmesinin istendiğini belirtti.
Albay Kaddafi'nin ölümüne dair derinlemesine bir araştırma yapılmasını desteklediklerini söyleyen Cibril, "Kaddafi yaşıyor olsaydı 42 yıllık zulmü niye sürdürdüğünü kendisine sormak isterdim" dedi.
Cibril'in açıklaması Kaddafi'nin ölümüne dair süren tartışmalar ardından geldi.
Birleşmiş Milletler ve Kaddafi ailesi, Albay Kaddafi'nin ölümüne
dair soruşturma yapılmasını talep etmişti.
Aralarında ABD'nin de bulunduğu yabancı kaynaklar, Ulusal Geçiş Hükümeti'nden Kaddafi'nin ölümüne dair detaylı bir açıklama istenmişti.
Bu arada perşembe günü öldürülen Kaddafi'nin bir soğutma dolabında saklanan cesedine dün otopsi yapıldı.
BBC'ye konuşan bir Ulusal Geçiş Hükümeti yetkilisi işlemin Misrata'da gerçekleştiğini ve Kaddafi'nin naaşının ailesine teslim edileceğini belirtti.
Tartışmalı ölüm
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'yi yakalayan birliklerin komutanı, Kaddafi'nin ölümünün sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
Kaddafi'nin saklandığı yerden çıkarıldıktan kısa bir süre sonra yere yığıldığını söyleyen Umran el Oveyb, kurşunun nereden geldiğinin anlaşılamadığını bildirdi.
Ulusal Geçiş Hükümeti'ne bağlı komutan Oveyb, Kaddafi'nin hayatını kurtarmaya çalıştıklarını ancak ölümün hastaneye giderken, ambulansta gerçekleştiğini söyledi.
Kaddafi'nin, Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerle Kaddafi birlikleri arasındaki çatışmaların arasında kaldığı ve başından aldığı yarayla öldüğü öne sürülmüştü.
Ancak video kayıtlarında Kaddafi, sokaklarda sürüklenirken görülüyor.
El Cezire televizyonunun yayımladığı bu görüntülerde Kaddafi'nin sürüklenirken sağ mı, ölü mü olduğu belirgin değil.
Libya'daki yönetimi elinde bulunduran Ulusal Geçiş Konseyi ise, Kaddafi'nin infaz edildiği iddialarını reddediyor.
Defin konusu belirsiz
Bu arada Kaddafi'nin geciken defin işlemlerinin Libya'daki geçiş hükümeti içinde fikir ayrılığı oluşturduğu bildirildi.
Hükümetten son yapılan açıklamada naaşın Kaddafi ailesine teslim edileceği belirtilse de Misrata'da bir soğutma dolabında tutulan Kaddafi'nin kanlar içindeki cesedinin toprağa verilmesine ilişkin planlar üzerinde bir hayli tartışma yaşandı.
Yeni hükümetin bir kesiminde hâkim olan kanı, Kaddafi'nin cesedinin Libyalılarca görülmesi ve kendisinin döneminin sona erdiğinden şüphe duyulmaması yönündeydi.
Reuters'e konuşan petrol bakanı Ali Tarhuni, defin işleminin hemen gerçekleşmemesini ve böylece Kaddafi'nin ölümünden herkesin emin olmasını istediklerini belirtti.
Ancak, bir yandan da Muammer Kaddafi'nin İslami usullere göre bir an önce defnedilmesi gerekiyor.
Öte yandan Libya'daki yeni yönetiminin, Libya'nın "kurtuluşunu" direnişin başladığı Bingazi'de resmen ilan etmesi bekleniyor.
NATO'dan yapılan açıklamada ise Libya'daki operasyonun 31 Ekim tarihi itibariyle sona ereceği belirtildi.