Kaddafi gitti işkence bitmedi
Abone olUluslararası Af Örgütü, Libyalı muhaliflerin işkence ve yargısız infaza devam ettiğini açıkladı.
Örgüt, Libya'da daha önce baskıya karşı çıkanların bugün kendilerinin Libyalılar üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekti.
Uluslararası Af Örgütü, Libyalı muahliflerin savaş suçları işlediklerini açıkladı. Örgütün yayınladığı raporda, silahlı muhaliflerin, öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'ye bağlı olduğu düşünülen tutuklulara işkence ettiği belirtildi.Raporda, tutukluların ifadelerine yer veren Uluslararası Af Örgütü, tutukluların, "kamçıyla, kabloyla, plastik hortumla, zincirle ve sopayla dövüldüklerini, kendilerine kablolarla ve şok tabancasına benzer elektroşok silahlarıyla elektrik verildiğini" söyledikleri ifade edildi.
12 TUTUKLU ÖLDÜ
Eylül ayından bu yana en az 12 tutuklunun işkence gördükten sonra öldüğü, "bu kişilerin vücutlarının yara bere, morluk ve kesiklerle dolu olduğu, bazılarının tırnaklarının çekilmiş olduğu" belirtildi. Uluslararası Af Örgütü'nün, Ocak ve Şubat aylarında Libya'nın batısında ve iç kesimlerinde 11 tutuklu kampını ziyaret ettiği, biri hariç hepsinde işkence ve kötü muamele yapıldığına dair kanıt bulduğu belirtildi.
BİNLERCE KİŞİ TUTSAK ALINDI
Örgüt, Libya'nın yeni hükümeti tarafından kontrol edilen merkezlerde 2 bin 400 civarında tutuklunun bulunduğunu, ancak muhaliflerin, çoğu Misrata ve Trablus'ta olmak üzere binlerce kişiyi tutsak aldığını açıkladı.Uluslararası Af Örgütü'nün, Trablus, Garyan, Misrata, Sirte ve Zaviye'deki tutuklularla görüştüğü belirtilirken, örgütün Ürdün'den telefonla açıklama yapan kriz danışmanı Donatella Rovera, kimsenin, olanlardan milisleri sorumlu tutmadığını ifade etti ve Libya hükümetini, "siyasi iradeden yoksun olmakla, sorunun boyutunu tanımak istememekle" suçladı.
AFRİKALI MÜLTECİLER HEDEFTE
Raporda ayrıca, ülkede Afrikalı göçmenlerin ve mültecilerin hedef alındığı, intikam saldırılarının düzenlediği, toplulukların, bütünüyle zorla yerlerinden edildikleri, şiddetin etnik bir düğüme benzediği kaydedildi. Örgüt, Misratalı milislerin, yaklaşık 30 bin kişi olan Tavarga halkını, ülkedeki ayaklanma sırasında suç işledikleri gerekçesiyle yerlerinden ettiğini, evlerini yağmalayıp yaktıklarını bildirdi.
Yine Maşaşya kabilesinin binlerce üyesinin, benzer bir biçimde Zintanlı milislerce zorla köylerinden çıkarıldıkları belirtildi. Uluslararası Af Örgütü, Batılı ülkelere Libya hükümetine ve milislere baskı yapması çağrısında bulunarak, Avrupa, ABD ve NATO'nun "bekle ve gör" zamanının geçtiğini söylemesi gerektiğini bildirdi.