Kaçış odası neden yapılmadı?
Abone olSoma’daki facianın ardından Maden Ocağı ile ilgili birçok soru gündeme geldi, gelmeye de devam ediyor.
Bu soruların büyük çoğunluğunu da işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorular oluşturuyor.
Yanıtlanması gereken bir soru da Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 1995 tarihli, 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni aradan 19 yıl geçmesine rağmen neden hala imzalamadığı.
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan bu konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Çalışma Bakanı’na "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni 28 ülke imzalamasına rağmen aradan 19 yıl geçmesine rağmen Türkiye neden hala bu sözleşmeye imza atmamıştır diye soran Türkkan, 155 No’lu ve 187 No’lu sözleşmeleri imzalamasına karşın 176 numaralı sözleşmenin Türkiye tarafından hangi gerekçe ile imzalanmadığını sordu.
KAÇIŞ ODASI NEDEN YAPILMADI?
MHP’li Türkkan, maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçilerin hayatını kaybetmesinin en büyük sebebi olarak gösterilen “Kaçış Odası” nı da önergesine taşıdı. Türkkan, Bakan Çelik’e Kaçış Odası’nın neden Türkiye’deki maden ocaklarında kurulmadığını sordu.
MALİYET İŞÇİ SAĞLIĞINDAN DAHA MI ÖNEMLİ?
Soma’da da “Kaçış Odası” olsaydı işçilerin kurtarılacağı, ancak işverene maliyetinin 5 milyon doları bulacağı iddiasına istinaden Kaçış Odalarının kurulmamasının ardında maliyet mi yatmaktadır diyen Türkkan, bu kadar önemli bir güvenlik tedbirinin neden maden ocakları için zorunlu hale getirilmediği konusunda açıklama istedi ve Bakan’a maliyet işçi hayatından daha mı önemlidir sorusunu yöneltti.