Kaçak Yahudi yerleşimi boşaltılıyor

Abone ol

Batı Şeria'daki Migron Yahudi yerleşiminin sakinleri devletin onayıyla inşa edilen başka bir yerleşime taşınma konusunda İsrail hükümetiyle anlaşmaya vardı.

Batı Şeria'daki en büyük kaçak Yahudi yerleşiminin sakinleri devletin onayıyla inşa edilen başka bir yerleşime taşınma konusunda İsrail hükümetiyle anlaşmaya vardı.

İsrail radyosuna göre, Migron yerleşiminin sakinleri, yakınlardaki başka bir yerleşime taşınacak. Migron askerlerin kontrolünde olacak.

Yüksek Mahkeme Ağustos'ta Kudüs'ün kuzeyinde bulunan, 280 kişinin yaşadığı Migron yerleşiminin bu ayın sonuna kadar yıkılmasına karar vermişti.

'Utanç verici'


Yahudi yerleşimlerine karşı olan gruplar anlaşmayı "utanç verici" olarak niteledi.

Migron sakinleri Devlet Bakanı Benny Begin'le aylardır müzakere yapıyordu.

Begin, bu anlaşmanın Yahudi yerleşimcilerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmaları durduracağını söyledi.

İsrail hükümeti, Migron'dan iki kilometre uzaklıktaki yeni yerleşimin inşa edildiği arazinin herhangi bir Filistinlinin özel mülkiyetinde olmadığını söylüyor. Migron yerleşimdeki konutlar bir Filistinlinin tapusundaki arsa üzerine inşa edilmişti.

Batı Şeria'da 1990'lı yılların sonlarından itibaren hükümetin izni olmadan inşa edilen onlarca kaçak yerleşimde 4 bin kadar kişi yaşıyor.

Bu yerleşimler İsrail yasalarına göre yasa dışı. İsrail 2003 yol haritasında bu yerleşimleri kaldırmayı kabul etmişti.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarına inşa edilen tüm Yahudi yerleşimleri yasa dışı. Yahudi yerleşimlerinde yaklaşık yarım milyon kişi yaşıyor.

İsrail, yerleşimlerin yasa dışı olmadığını savunuyor.

Günün Önemli Haberleri