Kaçak elektrikte yatak odası yöntemi!
Abone olKaçak elektrik kullananlar sayaçlarını kontrol ettirmemek için birbirinden inanılmaz yöntemlere başvuruyor.
Türkiye’de kaçak elektrik kullanan vatandaşların çok ilginç
yöntemler kullandıkları belirlendi. Sayacı yatak odasına
koyanlardan, manyeto ya da büyük mıknatıslarla sayaçlarının
durdurulmasına kadar bir dizi yöntem kullanılıyor.
"SAYAÇ ARIZA YAPTI"
Kaçak elektrik kullanan abonenin yakalanması da sorunu çözmüyor. Bu durumda vatandaş, sayaca müdahale edildiğini iddia ederek sayacın arıza yaptığı iddiasında bulunuyor. İtirazlar üzerine fatura iptal oluyor ve bu da kayıp olarak geçiyor.
"NORMALDE KAÇAK ORANI 8-9 CİVARINDA OLUR AMA BİZİM BÖLGEMİZDE YÜZDE 75 KAÇAK VAR"
Kaçak elektrikle en yoğun mücadeleyi yapan Dicle Elektrik
Dağıtım şirketi, bölgede alışkanlık haline gelen kaçak elektrik
kullanımından vatandaşı vazgeçirmeye çalışıyor. Dicle bölgesindeki
kaçak oranının yüksekliğine dikkat çeken şirket yetkilileri,
"Elektrik kaçağı normal bir bölgede en fazla yüzde 8-9
civarındadır. Bizim bölgede yüzde 75 kaçak var. 13 milyar kilowatt
(kWh) saat kayıp kaçak var.
"BUNUN MALİ DEĞERİ 1 MİLYAR DOLAR"
Bunun mali değeri de yaklaşık 2 milyar TL buda 1 milyar dolara denk geliyor." dedi. Yetkililer, kaçak kullanımların bu kadar yüksek olmasının sebebi olarak ise kaçak kullananların para vermediği için israf etmesini gösteriyor.
MÜDAHALE EDİLMEMİŞ SAYAÇ YOK GİBİ
Bölgede kaçakla mücadelede yazılan faturaların genelde iptali söz konusu. Kullananların büyük bir çoğunluğu sayaçlara müdahale ettiği için cihazlarda arıza oluşmuş durumda. Fatura kesiliyor ve sanki o elektrik kullanılmış gibi gösteriliyor, daha sonra itirazlar üzerine fatura iptal oluyor ve buda kayıplara dahil oluyor.
EN FAZLA KAÇAK TARIMSAL SULAMADA
Şirketten alınan bilgilere göre bölgede en çok kayıp kaçağın yaşandığı mevsim yaz, daha çok tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanılıyor. Yetkililer bu oranın yaz aylarında yüzde 80'e çıktığını kaydediyor. Kırsalda olduğu için şirket yetkilileri kaçak kullananlara müdahale etmekten çekiniyor.
YATAK ODASINDA UYGUNSUZ SAYAÇ
Yetkilinin verdiği bilgilere göre bölgede kaçakçılıkta aklın sınırlarını zorlayan yöntemler de kullanılıyor. Bunlardan biriside yatak odasından kaçak elektiriğe denetim engeli. Denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için sayaçların hane dışında bir yerde olması gerekiyor fakat bölgede denetimlerin yapılmasını engellemek isteyenler sayaçlarını evlerinin içine taşıttırıyor. Bu örnekler arasında en ilginç olanı ise yatak odasına konulan sayaçlar. Şirket yetkilileri yaşadıklarını şöyle anlatıyor;
"EŞİM EVDE DEĞİL KAPIYI AÇAMAM"
"Sayaçlar normalde evlerin dışında kolay ulaşılacak yerlerde olması gerekiyor fakat bu bölgelerde insanlar evlerinin içerisine alıyor ve denetime geldiğinde eşim evde değil deyip kapıyı açmıyorlar. Hatta bir keresinde bir dairede sayacı yatak odasına koymuşlar ve içeri almak istemediler bizi."
"ÖNCE BOZUYORLAR DENETİM OLUNCA ÇALIŞTIRIYORLAR"
Şirket kaçakla mücadelede ilk etapta sayaçları güçlendirme yolunu seçti. Uzmanlardan alınan görüşlere göre sadece sayaçların elektronik sayaçlarla değiştirilmesi yeterli değil zira kaçakçılıkta sınır tanımayanlar elektronik sayaçları da bozup denetim öncesinde tekrar çalıştırabileceğini keşfetmiş durumda. Yetkili konu hakkında şunları söylüyor;
"SAYAÇ ÜRETİCİLERİ BİLE PES ETTİ"
"Sayaçları nasıl daha sağlam yapabilir diye üreticilerle konuşunca onlarda bu mümkün değil çünkü bu kaçak kullanımla ilgili bir çok çeşit yol bulmuşlar her halükarda kaçırıyorlar diyor. Sayaçlara yüksek manyetik ya da büyük mıknatıslar uygulanıyor. Sayaç donuyor ve denetim yaklaşınca tekrar sayaç çalıştırılıyor denetim bittikten sonra tekrar donduruluyor."
VATANDAŞ BORCUNU ÖDEMEYE YANAŞMADI
Vatandaşların biriken borçlarını ödemesi için şirket çeşitli kampanyalarda başlattı. Borçların faizleri silinerek ana para alınması ve borçların taksitlendirilerek ödenmesi gibi bir takım kolaylıklar getirildiğini ancak bu konuda da vatandaştan da yeterince dönüş alabilmiş değil.