Kaçak ceplere çözüm bulundu
Abone olBazı uyanıklar, kaçak telefonları kullanıma açmanın yolunu buldu.
Kaçak cep telefonlarının önüne geçmek için başlatılan seri numaralarının (IMEI) kayıt altına alınması uygulamasının önemli bir boşluğu ortaya çıktı.
Hurdaya çıkmış yasal bir telefonun IMEI numarası, kaliteli ama kaçak bir cep telefonuna kopyalanıyor. Bu yolla yeni cihaz kaçak olmaktan kurtarılıyor ve kullanıma açılıyor. Kopyalama işleminin maliyetinin sadece 20 YTL olduğunu belirten cep telefonu satıcıları, Eski telefon kullanılmadığı müddetçe yeni cihazın kaçak veya klonlanmış olduğu kesinlikle bilinmez. diyor.
Söz konusu yöntemi Telekomünikasyon Kurumu da doğruluyor. Basın Müşaviri Gülseren Aykara, bu şekilde işlem yapılan telefonların tespitinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Aykara şu bilgileri veriyor: Biz hangi IMEI numaralarının kopyalandığını GSM operatörlerinden öğreniyoruz. Üç operatör de sürekli kendi kayıtlarını kontrol edip birbirleriyle paylaşıyor. Aynı numaranın farklı cihazlarda kullanıldığını tespit ettiklerinde bize bildiriyorlar. Biz de bunu kontrolden geçiriyoruz ve asıl sahibine ulaşıp diğerlerini kapatıyoruz.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir cep telefonu satıcısı, Türkiye'de cep telefonları kullanılmaya başlandığı günden bu yana çok sayıda telefonun hurdaya çıktığını ve kullanılamaz hale geldiğini hatırlatıp, bunların IMEI numarasının yeni cihazlara yüklenerek kullanıma açılabildiğini vurguluyor. Bu yöntemin klonlamadan farkının; aynı IMEI numarasının başka bir telefonda kullanılmaması olduğunu, bunun da yapılan işlemin tespitini imkansız hale getirdiğini vurguluyor. H.K. isimli bir vatandaş ise telefonunun yurtdışından geldiğini ve kayıtlı olmadığı için kapatıldığını belirterek, "Bu yöntem ile telefonumu 20 YTL karşılığında kullanıma açtırdım ve o günden bu yana kullanabiliyorum." dedi.
Olayı doğrulayan Telekomünikasyon Kurumu Basın Müşaviri Aykara da klonlama yöntemi ile kullanıma açılan telefonların mutlak suretle tespit edilip kapatıldığının altını çizerken, cihazın *#06# tuşlarına basılarak öğrenilen 15 haneli rakam olan IMEI"nın kullanılmayan bir telefondan kopyalanması durumunda ise bunun tespit edilmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Yasanın çıktığı tarihte 33 milyon civarındaki cep telefonundan yaklaşık 20 milyonunun kayıtsız olduğuna dikkat çeken Aykara, 13 Aralık 2005'e kadar kayıt işlemini yaptıranların telefonlarının kullanıma devam ettiğini, kayıt yaptırmayanların telefonlarının ise kapatıldığını söyledi. Öte yandan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'e de "telefonunuz klonlanmıştır' mesajının gittiği ortaya çıkmıştı.
Haber: Çetin Çiftçi