Kabine belinden rahatsız

Abone ol

Başbakan'ın bel spazmı rahatsızlığından sonra hangi bakanların bel rahatsızlığı çektiği gündeme geldi

Önceki hafta belindeki kas spazmı nedeniyle bir hafta istirahat eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta başında görevine başladı. Erdoğan başkent merkezli hafif programlarla haftayı atlattı. Ayakta çok durmaktan kaynaklanan bel spazmı ile ilgili Başbakan'ın takip ve tedavisi sürüyor.

Doktorların mekanik bel ağrısı da dediği rahatsızlıktan sonra, Erdoğan'ın sporcu geçmişine rağmen nasıl böyle bir rahatsızlık geçirebildiği konuşuldu. Aşırı seyahat, çok ayakta beklemeye bağlı bele binen ağır yükler mekanik bel ağrısının temel nedeni. Temmuz 2003'te İstanbul'da park açılışında attan düşmesi bile bel ağrısının nedeni olarak zikredilse de, doktorları son zamanlardaki seyahatlerine işaret etti.

Erdoğan'ın sportmen bir geçmişi var. Peki benzer tempolarla Başbakan'a eşlik eden bakanların spor ve belle ilgili sorunları var mı? Yaş ortalaması 50'nin üzerinde olduğu için bakanların genelinde bel rahatsızlıkları var. Spor yapanların sayısı ise sınırlı. Erdoğan’ın yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın da futbolcu geçmişine sahip olması, spor konusunda kabine için ümit verici.

Ancak asıl sürprizlerden biri Başbakanlık merkez binasının altındaki spor salonunda daha çok koruma polislerinin katıldığı programlara vakit buldukça başbakan yardımcısı ve devlet bakanları Mehmet Ali Şahin ve Beşir Atalay ile Müsteşar Ömer Dinçer'in de katılması. Bu yüzden her salı ve perşembe günü sabahın erken saatlerinde Başbakanlık’ta tatlı bir telaş yaşanıyor. Başbakanlık Müsteşarı Dinçer'in koridorlarda sigara içilmesini yasaklamasından sonra personelden de spor etkinliklerine katılanlar arttı.

Ortopedisyen Altun Çalışır, başbakanın mekanik bel ağrısından tamamen kurtulması için izoterik bel egzersizlerini düzenli yapması ve bir müddet sonra yürüme, koşma gibi spor dallarından birine geçmesini öneriyor. Çok seyahat ve ayakta durmanın yanında stresin de bu tip rahatsızlıklarda etkisi olduğunu söylüyor. Çalışır'a göre Başbakan’ın rahatsızlığı aslında bir meslek hastalığı. Üstelik sporcularda da görülebiliyor.

Dünya Halter Şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu'nda bile bu tip sorunlar yaşanması halinde devreye masörler giriyordu. Başbakan Erdoğan'ın rahatsızlığı nedeniyle bir masör de devreye girdi tabii. Bu tür kas spazmı yaşanmaması için seyahat aralarına dinlenme durakları konulması, düzenli egzersiz (spor) yapılması gerekiyor. Oturduğunuz sandalye, merdivenlerden çıkışınız, ayakta bekleme süreniz de bu tip rahatsızlıkların nüksetmesinde etkili.

Ortopedisyenlere göre, beline yanlış yük bindirme sadece oturup kalkarken değil merdiven çıkarken, spor yaparken de yapılıyor. Başbakan Erdoğan'ın dünya liderleriyle Viyana'da yapacağı maç öncesinde antrenmanlarda sakatlanıp sakatlanmadığı bilinmese de kabine üyelerinin merdiven tırmanışı konusunda sağlıklı olmayan, bazen güldüren sahneler yaşanıyor. Merdivenleri çift çift atlayanlar, hızlı ve seri çıkanlar, salınanlar ve merdiven çıkarken konuşan bakanlar..

 Bakanlar Kurulu'nun Erdoğan'ın rahatsızlığından sonra yapılan geçen haftaki oturumunda Başbakanlık merkez bina girişindeki 12 basamaklı merdivenden hangi bakanın kaç saniyede çıktığını kronometre ile tespit ettik. Tabii merdivenlerden nasıl çıktıklarını da. Doktorlar ayakları yere tam basarak yürümenin daha sağlıklı olduğuna dikkat çekiyor. Kabinenin aceleci birkaç bakanı ile geç kalanlar dışında herkes bu kurala uyuyor. Başbakan Erdoğan da merdivenlerden yavaş ve emin adımlarla çıkıyor.

Kim bilir belki Erdoğan da güne erken başlayıp Atalay ve Şahin'in sabah sporu programlarına katılır. Ancak bir gerçek var ki, kabinedeki bakanların çoğu hâlâ düzenli spor yapmıyor.

BAŞBAKANLIK MERDİVENLERİNDEKİ KABİNEMETRE SONUÇLARI ŞÖYLE:
İkisi kısa, 45 derecelik açıyla yükselen toplam 12 basamaklı Başbakanlık makam girişi merdivenlerini kim, kaç saniyede, nasıl çıkıyor? Şimdiden söyleyelim yaklaşık 4,5 metrelik mesafede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, üç sporcu, iki sportmen bakana rağmen merdiven tırmanma rekorunu elinde tutuyor. Onu Kürşat Tüzmen, Ali Coşkun, Mehmet Ali Şahin, Faruk Özak ve Recep Akdağ izliyor. Bakanların kronometre sonuçları ve yorumları şöyle:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: 10.25 (on saniye yirmi beş salise) Ağır adımlarla tek tek ve yavaş çıkıyor. Kalabalık bir heyet ve korumalarla çıktığı için hızı düşüyor.

Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül: 08.00 (sekiz saniye) hızlı adımlarla, dikkatli ve tek tek çıkıyor.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Abdüllatif Şener: 08.23 (sekiz saniye yirmi üç salise) Dikkatli, tek tek, ama seri çıkıyor. Makamı Başbakanlık’ta olduğu için erken geliyor.

Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: 07.35 (yedi saniye otuz beş salise) Hızlı ve dikkatli, tek adımla çıkıyor. Spor yapıyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek: 08.15 (sekiz saniye on beş salise) Tek tek, dikkatli, kısa ama seri adımlarla çıkıyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: 08.57 (sekiz saniye elli yedi salise) Tek tek hızlı çıkıyor. Etrafındakilerle konuşuyor.

Devlet Bakanı Beşir Atalay: 09.05 (dokuz saniye beş salise) Yavaş ve dikkatli adımlarla çıkıyor. Genellikle selam veriyor.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu: 09.58 (dokuz saniye elli sekiz saniye) Yavaş, tek tek ve düşünerek çıkıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: 08.10 (sekiz saniye on salise) Seri tek adımlarla çıkıyor. Acelesi olduğunda merdiven atlıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun: 06.56 (altı saniye elli altı salise) Yaşına göre çok hızlı. Seri ama adım adım çıkıyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül: 09.10 (dokuz saniye on salise) Yavaş, dikkatli ve tek tek adım atıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: 07.53 (yedi saniye elli üç salise) Hızlı, tek tek, yere tam basan adımlarla çıkıyor. Bazen merdivenleri atladığı oluyor.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen: 06.15 (altı saniye on beş salise) Hızlı ve seri adımlarla çıkıyor. Yere kontrollü basıyor.

Enerji Bakanı Hilmi Güler: 05.29 (beş saniye yirmi dokuz salise) Hızlı, çift merdiven, koşar gibi çıkıyor.

Devlet Bakanı Ali Babacan: 07.40 (yedi saniye kırk salise) Hızlı ve uzun adımlarla çıkıyor. Son kabinede yoktu.

Tarım Bakanı Mehdi Eker: 08.18 (sekiz saniye on sekiz salise) Orta hızda tek tek adımlarla çıkıyor. Çoğu zaman etrafına bakıp selam veriyor.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu: 12.45 (on iki saniye kırk beş salise) Yavaş, tek tek ve dikkatli çıkıyor. Topuklu ve yüksek ayakkabı giydiği için kabinenin en yavaş merdiven çıkan isimlerinden.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak: 07.20 (yedi saniye yirmi salise) Hızlı, dikkatli, bazen çift merdiven ancak seri çıkıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu: 09.11 (dokuz saniye on bir salise) Yavaş, tek adımla çıkıyor. Yaşına göre hızlı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: 08.05 (sekiz saniye beş salise) Hızlı tek adımla çıkıyor.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın: 08.57. (sekiz saniye elli yedi salise) Yaşına göre hızlı ama dikkatli adımlarla tek tek çıkıyor.

Kültür Bakanı Atilla Koç: 12.45 (on iki saniye kırk beş salise) Salınarak, yavaş ve tek tek çıkıyor. Yanındakilerle konuşuyor.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe: 08.19 (sekiz saniye on dokuz salise) Hızlı ve tek tek adımlara çıkıyor. Son günlerde hızlandı son kabinede yer almadı.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer: 10.26 (on saniye yirmi altı salise) Başbakanın hemen arkasında. Merdivenler bugünlerde en çok onu yoruyor. Üst düzey devlet yetkililerini ve yabancı politikacıları o karşılıyor. Merdivenleri hızlı inip, sakin çıkıyor. (iniş süresi 08.25)

Aksiyon

Günün Önemli Haberleri